serreslife

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε πρόσφατα στο φως ένα μνημείο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, η αποκάλυψη του οποίου δημιουργεί υποχρεώσεις για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάστασή του. Ένα μνημείο, το οποίο από την κατασκευή του πρέπει να συνεργάζεται συνεχώς με το έδαφος, να δέχεται και να «απαντάει» στις ωθήσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα το ζήτημα της προστασίας του και στη συνέχεια της ανάδειξης και προβολής του, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σε συνδυασμό τόσο με τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αμφίπολης όσο και ευρύτερα με το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον στο νομό Σερρών» αναφέρει ο κ. Ξυδάκης και ενημερώνει ότι ο προγραμματισμός αυτού του έργου αποτελεί ήδη αντικείμενο συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών υπό την επίβλεψη των Γενικών Διευθύνσεων του υπουργείου, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα εκτελεστικό πλαίσιο ενεργειών και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες δράσεις.

Όσον αφορά στη συντήρηση όλων των κατηγοριών ευρημάτων, με τη συμβουλευτική παροχή τεχνογνωσίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης, έγιναν οι άμεσες ενέργειες, αναφέρει ο κ. Ξυδάκης και τονίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα, η διατήρηση των σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών στο εσωτερικό του μνημείου και σε αυτή τη βάση έχει προταθεί η αναγκαιότητα προμήθειας ενός ολοκληρωμένου ασύρματου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχομένως σεισμικών δονήσεων σε 24ωρη βάση, με δυνατότητα μετάδοσης των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο αλλά και αποθήκευσης και ανάλυσης δεδομένων μέσω κατάλληλου λογισμικού, καθώς και η αποστολή μηνυμάτων συναγερμού στους εξουσιοδοτημένους χρήστες όταν οι τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας αποκλίνουν από προκαθορισμένα όρια.

Η διαδικασία προμήθειας του συστήματος αυτού από την ΕΦΑ Σερρών είναι σε τελική φάση.

Για την εκπόνηση μελετών συντήρησης είναι θεμελιώδης η διερεύνηση των υλικών και της τεχνολογίας των επιμέρους στοιχείων του μνημείου, αναφέρεται στο έγγραφο και γίνεται γνωστό ότι δρομολογείται η υλοποίηση ενός πλήρους προγράμματος ερευνητικών ενεργειών για την αναγνώριση των υλικών και των τεχνικών κατασκευής σε συνεργασία με εξειδικευμένα ερευνητικά εργαστήρια του υπουργείου όπου είναι απαραίτητο. Το σύνολο των εργασιών για την εκπόνηση μελετών (τεκμηρίωση, διερεύνηση και σύνταξη) θα εκτελεστεί από εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης της ΕΦΑ Σερρών μέχρι το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους με μια πιθανή αναβάθμιση του εργαστηρίου στο Μουσείο Αμφίπολης.

Τεράστιας σημασίας

Ως προς την αρχαιολογική σημασία της περιοχής της Αμφίπολης, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι είναι τεράστια. «Η Ρωμαϊκή εποχή είναι για την Αμφίπολη περίοδος ακμής, η οποία αντικατοπτρίζεται στα μνημειακά κτήρια με τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις τοιχογραφίες, αλλά και στα αρχαιολογικά ευρήματα που οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως. Ωστόσο, τα ευρήματα αποδεικνύουν ήδη από τη Νεολιθική εποχή την ανθρώπινη παρουσία και στις δύο όχθες του ποταμού και τη συνέχεια της ζωής ως και την εποχή του Χαλκού. Στην εποχή των Μακεδόνων η Αμφίπολη αναδείχτηκε σε ισχυρή πόλη του Μακεδονικού βασιλείου με εσωτερική αυτονομία και με σημαντική οικονομική και πολιτιστική άνθηση», αναφέρει ο κ. Ξυδάκης και σημειώνει:

«Το ταφικό μνημείο του Λόφου Καστά είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου τεκμηρίων και κατάλοιπων της ανθρώπινης παρουσίας που συγκροτούν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι πάντα η ανάδειξη του αποθέματος αυτού συνολικά με τις εργασίες που απαιτούνται κατά περίπτωση».

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου ζητώντας να ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία των ανασκαφών στο λόφο Καστά και αν θα ενισχυθεί το ανασκαφικό έργο.

Για την είσοδο σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Όπως ειδικότερα ενημερώνει έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που ήδη επεξεργάζεται τα δεδομένα για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, σταθμίζοντας τους παράγοντες και εξετάζοντας τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό δεν προβλέπεται οριζόντια αύξηση, αλλά γίνεται μελέτη ανά ομάδες χωρών-μουσείων.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί νέα πολιτική ενιαίων εισιτηρίων, τόσο για τον μαζικό τουρισμό, που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, όσο και για τους μεμονωμένους επισκέπτες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: