Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις Σέρρες

Με λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάστηκε τη Δευτέρα στις Σέρρες η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Tο όνομα, το πλαίσιο αρχών και τη φιλοσοφία της παράταξής της για τη διοίκηση του Δήμου Σερρών παρουσίασε η υποψήφια Δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Επικεφαλής της παράταξης ΕΝ.ΤΟ.Σ , ακρωνύμιο της Ενωτικής Τοπικής Συμφωνίας,κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πλαίσιο αρχών της παράταξης προέταξε :

  • την  αυτοδιοικητική αυτονομία και την συλλογική δημοκρατική λειτουργία της με ομαδικότητα, συνεργασία και σεβασμό των διαφορετικών απόψεων
  • την ουσιαστική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων (κοινοτικά και τοπικά Συμβούλια, συμβούλιο νεολαίας) και την  ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη στα χωριά και στις συνοικίες
  • την  υπεράσπιση των θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων στο Δήμο
  • την  αξιοκρατία και την συμπεριληπτικότητα.
  • τηνανάγκη σοβαρού τοπικού σχεδίου ολιστικής ανάπτυξης, επιστημονικά τεκμηριωμένο,  με συμμετοχή και συναίνεση των κοινωνικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν έγινε παρουσίαση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για άτομα- «λάφυρα» αλλά για συνεργάτες ,η παρουσίαση των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ν’ αναδεικνύονται τα βιογραφικά και οι προσωπικότητές τους.

«Οι άνθρωποι δεν είναι ένα σακί με πράγματα που τους κουβαλάμε οι υποψήφιοι σαν … λάφυρα. Είναι αυτόνομες προσωπικότητες που ο καθένας είναι συνεργάτης και μας κάνει την τιμή να συνδράμει στην κοινή προσπάθεια. Οι άνθρωποί μας είναι εδώ και τους βλέπετε. Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα, όχι όμως ως σύνολο αριθμών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υποψήφια Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30/03/2023

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, και όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά ήταν νοερά μαζί μας στη χθεσινή μας πρώτη επίσημη παρουσία της Δημοτικής μας Κίνησης, της Ενωτικής Τοπικής Συμφωνίας (ΕΝ.ΤΟ.Σ.) για το Δήμο Σερρών με υποψήφια Δήμαρχο την Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Τι συμβολίζει για μας το ΕΝΤΟΣ?
Η συντομογραφία ΕΝ.ΤΟ.Σ. παραπέμπει στη λέξη ΕΝΤΟΣ και φυσικά δηλώνει εμφαντικά την απόφασή μας να είμαστε ΜΕΣΑ στα πράγματα, να αναλάβουμε την ευθύνη να κινηθούμε ΜΕΣΑ στο χώρο των προβλημάτων, ΜΕΣΑ στο πλαίσιο των θεσμικών πολιτικών πρωτοβουλιών, ΕΝΤΟΣ των αναγκών και των λύσεων, μακριά και έξω από μικροπολιτικές, αλαζονικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.
Προτείνουμε την κίνηση «ΕΝ.ΤΟ.Σ.» ως ένα ανοιχτό πολιτικό χώρο συνάντησης όλων εκείνων των πολιτών, όλων εκείνων των απόψεων και ιδεών που υπερβαίνοντας τις προκαταλήψεις, τα μικροσυμφέροντα και τον συντηρητισμό προωθούν με τόλμη τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τον Δήμο μας και τη Σερραϊκή κοινωνία. Επιλέξαμε τη λέξη Συμφωνία γιατί είμαστε υπέρ της συνεννόησης, της συζήτησης, του ουσιαστικού διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων. Δεν «παλεύουμε» μεταξύ μας, δεν συμμαχούμε απέναντι στον κοινό εχθρό. Στη τοπική κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχουν εχθροί, δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική του όποιος δεν είναι μαζί μας είναι απέναντι. Συζητούμε και συμφωνούμε για το κοινό καλό, και την πρόοδο του τόπου μας.Κατά την άποψή μας οφείλουμε να είμαστε ΜΕΣΑ στα πράγματα, αφήνοντας για λίγο τη βολή της ιδιωτικότητάς μας, και αφιερώνοντας κάποιο από τον πολύτιμο για όλους χρόνο μας στη συμμετοχή μας στα κοινά.Οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια μέσω της συμμετοχής να αλλάξουμε τη νοοτροπία με την οποία διοικείται ο Δήμος μας. Μια νοοτροπία που μας αφήνει πίσω.
Ποια η σχέση μας με τα κόμματα και τα χρώματα?
Ο ρόλος των κομμάτων είναι απαραίτητος σε μια δημοκρατική κοινωνία, η ύπαρξη και λειτουργία τους προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ναι στα πολιτικά πιστεύω, όχι στις κομματικές ταμπέλες και τους κομματικούς αποκλεισμούς. Ο καθένας μας έχει μια πολιτική ιδεολογία, η οποία είναι σεβαστή. Εμείς επιζητούμε τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων. Το πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε να αφήσει ο κόσμος τις κομματικές πεποιθήσεις, θέλουμε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Όχι στους κομματικούς φανατισμούς και αποκλεισμούς, ναι στη συνεννόηση, συνεργασία και συμφωνία.
Ποιες είναι οι βασικές μας αρχές?

  • Η Αυτονομία των αυτοδιοικητικών κινήσεων και η συλλογική Δημοκρατική λειτουργία τους. Πιστεύουμε στην ομαδικότητα. Η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός των διαφορετικών απόψεων φέρνει πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα για το σύνολο.
  • Η υπεράσπιση των θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών και η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων στο Δήμο. Συμμετοχή και Δημοκρατικό διάλογο σε όλες τις δραστηριότητες μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο : με λόγο  και αντίλογο – έλεγχο και σύνθεση αιτιολογημένων προτάσεων, να είναι σχολείο υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας για όλη την Σερραϊκή κοινωνία. Η διεύρυνση της δημοκρατικής λειτουργίας με νέους θεσμούς αποκεντρωμένης ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών κατά γεωγραφικό χώρο ή θεματική ενότητα.
  •  Η αξιοκρατία και η συμπεριληπτικότητα.
  • Ουσιαστική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων (κοινοτικά και τοπικά Συμβούλια, συμβούλιο νεολαίας) ώστε να διαχέεται καθολικά η ενεργή συμμετοχή όλων στην προώθηση και υλοποίηση του Δημοτικού- Ανανεωτικού και Αναπτυξιακού προγράμματος. Η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη στα χωριά και στις συνοικίες. Γιατί Δήμος δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης και ο καλλωπισμός της. Είναι οι γειτονιές, οι συνοικίες, τα χωριά.
  • Οι υπηρεσίες του Δήμου: Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπάλληλοι των αφεντικών άλλα συνεργάτες, εργοδότες των εαυτών τους με σκοπό την αποφυγή της ξερής γραφειοκρατίας και την υπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και των συνδημοτών μας κατά τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.
  • Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη σοβαρού τοπικού σχεδίου ολιστικής ανάπτυξης, επιστημονικά τεκμηριωμένο,  με τη συμμετοχή και συναίνεση των κοινωνικών ομάδων. Σε συνεργασία πάντα με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και όλα τα κέντρα τοπικής εξουσίας. Μια κοινή συμφωνία για το πως θέλουμε να δούμε τον τόπο μας σε μερικά χρόνια, ώστε να εργαζόμαστε με έναν κοινό σκοπό. Όχι άναρχες και αταίριαστες μεταξύ τους παρεμβάσεις
  • Πιστεύουμε στη συνέχεια του Δήμου. Ένας ζωντανός Οργανισμός που υπήρχε πριν από κάθε δημοτική αρχή, και παραμένει εκεί όταν αυτή αλλάζει. Οι κατέχοντες την εξουσία είναι περαστικοί, έρχονται και παρέρχονται. Δεν απαξιώνουμε το έργο των προηγούμενων, και φροντίζουμε να αφήσουμε στους επόμενους το Δήμο έστω λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαμε.

Τι ονειρευόμαστε?
Μια ανθρώπινη πόλη, με ποιότητα ζωής για τον καθένα μας. Για τα παιδιά μας, τους παππούδες μας, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, για τους γονείς με μικρά παιδιά, για τους εφήβους, τη νεολαία, για τον καθένα από μας που ζει εργάζεται και κοινωνικοποιείται στις Σέρρες. Έναν Δήμο με ισόρροπη ανάπτυξη στο Κέντρο στις γειτονιές και στα χωρία.

Ποιες οι Βασικές μας Προτεραιότητες?

  • Η Ασφάλεια, η οποία μέχρι προσφάτως ήταν δεδομένη αλλά σήμερα δεν είναι Σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν μπορούμε να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο αν δεν υπάρχει ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και ακεραιότητας. Κτιριακές υποδομές , σχολικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι υποδομές είναι η βάση για την ανάπτυξη της δραστηριότητας του ανθρώπου.
  • Καθημερινότητα: Πεζοδρόμια και δρόμοι, καθαριότητα (ορθή συντήρηση) , προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και Βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παιδικές χαρές, πράσινο, ανάπτυξη περιαστικών ζωνών
  • Χωρία, στα οποία ομολογουμένως υπάρχει εγκατάληψη. Δυστυχώς με τον Καποδίστρια η κεντρική εξουσία ενδυναμώθηκε, και μειώθηκε η πρωτοβουλία στα τοπικά συμβούλια και η ανεξαρτησία των Προέδρων. Τώρα με το νέο νόμο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Τα χωρία μας χρειάζονται ίδια πρωτοβουλία και βασικούς πόρους που θα τους διαχειρίζονται μόνοι τους.
  • Πρωτογενής Τομέας, ο οποίος δυστυχώς είναι ξεχασμένος. Κι όμως η βασική πηγή του πλούτου είναι στον πρωτογενή τομέα στον οποίο δεν έχει δοθεί η κατάλληλη βαρύτητα. Φυσικά αυτό είναι κάτι που αφορά όλο το Νομό, αλλά ο μητροπολιτικός Δήμος των Σερρών πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποβοήθηση και τη στήριξη του πρωτογενούς τομές
  • Επισκεψιμότητα. Όχι φτηνές απομιμήσεις άλλων περιοχών. Ας αξιοποιήσουμε τη μοναδικότητά μας και ας επενδύσουμε σ’ αυτή. Αυτοκινητοδρόμιο – μοναδικό στα Βαλκάνια, και στην Ευρώπη όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει σε άλλες περιοχές. Αντικειμενικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια το αντιμετωπίζουμε με ατολμία.
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις. Ας επενδύσουμε στον αθλητικό τουρισμό.
  • Πολιτισμός. Υποβαθμισμένος λόγω έλειψης υποδομών. Βασική μας στόχευση και όνειρό μας ένα ανοιχτό θέατρο. Πολιτισμός δεν είναι μόνο διασκέδαση, γιορτές και πανηγύρια. Είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας της ανθρώπινης φύσης και του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.
  • Στρατόπεδα και Κεντρικό Πάρκο (συνέχεια αλλά εντατικοποίηση των προσπαθειών).

Πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα?
Ανοίγοντας διάλογο με την κοινωνία, τους φορείς κλπ…. ώστε αφουγκραζόμενοι αυτά που λείπουν και αυτά που χρειάζονται να διαμορφώσουμε τις τελικές μας  προτάσεις.

Ποιοι είμαστε – Πρόσωπα
Μεγάλη συζήτηση για τα ονόματα, ποιοι είναι, ποιοι δεν είναι με τη Βαρβάρα? Θα μπορέσει να κάνει συνδυασμό? Άστοχες ερωτήσεις που αποπροσανατολίζουν από την ουσία. Οι άνθρωποι δεν είναι ένα σακί με πράγματα που τους κουβαλάμε οι υποψήφιοι σαν λάφυρα. Είναι αυτόνομες προσωπικότητες που ο καθένας είναι συνεργάτης και μας κάνει την τιμή να συνδράμει στην κοινή προσπάθεια. Οι άνθρωποί μας είναι εδώ και τους βλέπετε. Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα, όχι όμως ως σύνολο αριθμών. Οι άνθρωποί μας θα παρουσιαστούν όπως τους αξίζει και τους αρμόζει: ως αυτόνομες προσωπικότητες…..Όταν μπαίνουμε σε μια εκλογική διαδικασία συχνά παρασυρόμαστε από το ρεύμα. Θέλουμε όμως να παραμείνουμε αυτό που είμαστε και να επικοινωνήσουμε στον κόσμο μια άλλη νοοτροπία που θέλουμε να υπερισχύσει. Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, το μόνο σίγουρο είναι ότι από τις καρέκλες είμαστε περαστικοί. Όχι στο ξεπούλημα των συνειδήσεων, στην εξαγορά ψήφων και ανθρώπων, στην εξυπηρέτηση ημετέρων και στη λογική του όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας.

Εμείς θέλουμε έναν Δήμο που σέβεται τον πολίτη και ένα πολίτη που σέβεται τον διπλανό του.
Ευχαριστούμε για την παρουσία σας μας δίνει δύναμη για να πορευτούμε σ’ αυτή τη διαδρομή με τις αξίες και τα ιδανικά που αρμόζουν σ’ αυτήν την πόλη, σ’ αυτόν τον Δήμο.

 

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 383 επισκέπτες