Ελεγχόμενη η κατάσταση με τους ασθενείς covid-19 στο Νοσοκομείο Σερρών

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο...

Σέρρες: Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς ακούστηκε στα σχολεία

Με ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά...

«SERRES AGRIBUSINESS»: Ανοίγει τις πύλες του το 1ο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας

Με θέματα που αφορούν τον αγροτουρισμό, τη νέα κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) καθώς και την Αγροδιατροφή και τα τοπικά προϊόντα ανοίγει τις πύλες του, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ», στο πρώην στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη», το 1ο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας «SERRES...

Παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλουμε ιδιαίτερη λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων γιόρτασαν οι Σέρρες την 108η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.

Το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών Αρχιερατικό συλλείτουργο και Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγου και συνευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ.Μακαρίου και Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.Ιερόθεου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Σερρών κ.Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «108 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Σερρών, τούτες τις ώρες της θύμησης, ξυπνούν όχι μόνο μνήμες αλλά και εφιάλτες σε κάθε Σερραίο απόγονο».

Ο κ.Χρυσάφης απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε:

«Ο ρόλος σας σήμερα εδώ δεν είναι πολιτικός. Είναι ενοποιητικός και διαμορφωτικός, μια τέτοια ιδιαίτερη ημερομηνία, της απελευθέρωσης της πόλης μας που πάντοτε έπραττε προθύμως και ατελώς στους αγώνες της πατρίδας».

Ο Δήμαρχος Σερρώνεξιστόρησε τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης και δυστυχώς για το πογκρόμ διώξεων και δολοφονιών στον πληθυσμό από τους Βούλγαρους και την πυρπόληση της πόλης και σημείωσε:

«Έχοντας ως αφορμή την πύρινη επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών, μιας πόλης που ξαναγεννήθηκε μέσα από τις φλόγες, μιας πόλης που το μεγαλείο της σηματοδοτείται από την αναγέννηση της, από ένα ένδοξο και ηρωικό χθες σε ένα αισιόδοξο και δημιουργικό αύριο, στέκομαι ευλαβικά σε αυτό που σηματοδοτεί και η σημερινή ημέρα.

Γιατί αυτή η αναγέννηση είναι και ο θρύλος της πόλης μου, μιας πόλης που το χθες της διδάσκει στο σήμερα, ένα σήμερα που ατενίζει με ελπίδα το αύριο».

«Νιώθω ευλογημένος που από αυτόν εδώ τον τόπο ξεκίνησε ο πιο ανιδιοτελής και αγνός πατριώτης της Επανάστασης του 21, ο αρχιστράτηγος όλων των επαναστατικών δυνάμεων της Μακεδονίας, ο άνθρωπος που έδωσε τα πάντα για τον αγώνα. Περιουσία, οικογένεια και τη ζωή του την ίδια ακόμη», είπε ο κ.Χρυσάφης,

Κλείνοντας έστειλε ηχηρό μήνυμα τιμής στους προγόνους: «Υποκλινόμαστε στους στους αγώνες σας, στο μεγαλείο της ψυχής σας, στις θυσίες σας.

Και σας φωνάζουμε δυνατά ότι δεν σας ξεχνάμε.

Δεν ξεχνάμε».

Μετά τη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον ανδριάντα του ήρωα Εμμανουήλ Παπά, ενώ άγημα του 10ου Συντάγματος Πεζικού επέδωσε τιμές.

Μετά την κατάθεση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Με συγκίνηση και περηφάνια γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών στη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Μια απελευθέρωση που σημαδεύτηκε από σφαγές, λεηλασίες και πυρπόληση της πόλης από τους απερχόμενους Βουλγάρους.

Όμως οι Σερραίοι, επιδεικνύοντας ακατάβλητο εθνικό φρόνημα, είχαν το σθένος να αναφωνούν, καθώς η 7η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού εισερχόταν στην πόλη: «Ας καήκαμε, ζήτω το Έθνος».

Αυτή η εκδήλωση κορυφαίου πατριωτισμού μας εμπνέει και μας εμψυχώνει. Η ζωντανή και ακμαία πόλη των Σερρών συνεχίζει και σήμερα την παράδοση των προγόνων της, δικαιώνοντας τους αγώνες αιώνων».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Δήμαρχο Σερρών μετέβησαν στο Δημαρχείο Σερρών, όπου πραγματοποιήθηκε λιτή δεξίωση.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ξενάγηση της κυρίας Σακελλαροπούλου από τον Δήμαρχο Σερρών στην υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας «200 χρόνια Ελευθερίας» του Φώτη Περγαντή που διοργανώνει ο Δήμος στον πεζόδρομο της Κωνσταντίνου Καραμανλή και την επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο στο Διοικητήριο.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Σερρών συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή της σε γνωστή παραγωγική εταιρεία των Σερρών και στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στο Άγιο Πνεύμα.

Το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο Δήμαρχος Σερρών με θέα τους καταρράκτες στον Άγιο Ιωάννη.

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σέρρες για τις επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη επετειακή συναυλία του Δήμου Σερρών με τον Γιώργο Ανδρέου «Μνήμες Σερρών – Το τέλος της παιδικής ηλικίας» στον χώρο του Ηρώου Σερρών στις 9 το βράδυ.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου της Απελευθέρωσης των Σερρών την Ελληνική Kυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ.Κώστας Καραμανλής.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Σερρών, κ.Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στην κατάθεση στεφάνου παρέστησαν ακόμη η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, οι Βουλευτές κκ Θεόφιλος Λεονταρίδης, Λευτέρης Αβραμάκης και Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Εμμανουήλ Παππά κ.Δημήτρης Νότας και Βισαλτίας κ.Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος κ.Αναστάσιος Σπανός, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας κ.Ασημάκης Χριστοδουλίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.Σωτήρης Δημητράκης, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Σερρών, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Επίτιμη Δημότης Σερρών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σε Επίτιμη Δημότη Σερρών ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μία συγκινησιακά φορτισμένη πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Κατά τη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρυσό Σταυρό των Αγίων Θεοδώρων, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου Σερρών και το χρυσό κλειδί της πόλης.

«Η παρουσία σας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 108η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών, αυτή την επετειακή χρονιά, κατά την οποία συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 αποτελεί ύψιστη τιμή για τον τόπο μας», τόνισε ο κ.Χρυσάφης προσφωνώντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Γνωρίζουμε την αγάπη σας και την ευαισθησία σας για τη Βόρεια Ελλάδα.

Αλλά πιστέψτε με, μία βαθιά σχέση ριζώνει μεταξύ μας σε αυτόν εδώ τον τόπο, που με σεβασμό και αγάπη σας υποδέχεται σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σερρών.

Ο κ.Χρυσάφης αφού αναφέρθηκε στη μακρά και ένδοξη ιστορία των Σερρών και στον αγώνα που έδωσαν οι Σερραίοι στην Επανάσταση του 1821 με πρωτοστάτη τον Αρχιστράτηγο των Ελληνικών Επαναστατικών Δυνάμεων της Μακεδονίας Εμμανουήλ Παπά, μία από τις αγνότερες και τις πιο αδικημένες μορφές της Επανάστασης υπογράμμισε:

«Αυτό που γνωρίζουμε καλά σε αυτόν τον τόπο, που σαρώθηκε από τους ανέμους της ιστορίας πάμπολλες φορές, που έγινε πατρίδα για τον προσφυγικό Ελληνισμό είναι να αντέχουμε, να αγωνιζόμαστε και να προχωράμε.

Αυτή είναι η παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ήρωες μας.

Αυτός είναι ο δρόμος που μας έδειξαν σπουδαίοι Σερραίοι που διέπρεψαν στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη με κορυφαίο τον συντοπίτη μας, τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Όπως εξήγησε ο κ.Χρυσάφης, «Οι Σέρρες το 2021 κοιτούν με αισιοδοξία το Αύριο» και κατέληξε:

«Είμαι σίγουρος ότι η πόλη μας, η πόλη σας θα σας κάνει υπερήφανη.

Εμείς, όλοι οι πολίτες των Σερρών, σας νιώθουμε ήδη έναν δικό μας άνθρωπο.

Καλώς ήρθατε στη σερραϊκή οικογένεια».

Στην αντιφώνησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε:

«Είναι τιμή για μένα η ανακήρυξή μου σε επίτιμη δημότη των Σερρών, μιας πόλης με μακρά ιστορία, από τις λίγες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που εδώ και τρεις χιλιάδες διακόσια χρόνια ζει, δημιουργεί και ακμάζει, αναγεννώμενη σε κάθε καμπή της διαδρομής της μέσα στον χρόνο».

Εμφανώς συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάβασε το τηλεγράφημα του Ναπολέοντα Σωτήλη, Διοικητή της 7ης Μεραρχίας που ελευθέρωσε τις Σέρρες στις 29 Ιουνίου , προς το Γενικό Αρχηγείο : «Πόλις Σερρών εκάη ολόκληρος. Πλήθος γυναικοπαίδων ευρέθησαν φονευμένα ή απηνθρακωμένα εντός των οικιών. Πόλις στερείται εντελώς άρτου. Άστεγοι υπερβαίνουσιν είκοσι χιλιάδας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Αλλά η συγκίνησή μου βαθαίνει ακόμη περισσότερο με την περιγραφή της απελευθέρωσης της πόλης από τον Δημοσθένη Μέλφο, βουλευτή Σερρών μετά τις πρώτες εθνικές ελληνικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε και ο Νομός Σερρών, στις 31 Μαΐου 1915: Οι πεινώντες και γυμνοί Σερραίοι, δακρύοντες και ενθουσιώντες υπεδέχοντο τον ελευθερωτήν Στρατόν, φωνάζοντες “Ας καήκαμε” και “Ζήτω το Έθνος”».

Η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία της σε δύο μεγάλους Σερραίους: τον ήρωα της Επανάστασης του 1821, Εμμανουήλ Παπά και στον πρωτεργάτη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Με γεμίζουν αισιοδοξία οι πρωτοβουλίες του Δήμου Σερρών για τη δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου Ηρώων, όπως και Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για την ανάπλαση πάρκων και πλατειών με ιδιαίτερη μέριμνα για τον πολίτη· για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με την εκπόνηση ενός προγράμματος ασφαλτοστρώσεων, κατασκευής κόμβων και νέων γεφυρών. Για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών υποδομών. Για τη δημιουργία χώρων πολιτισμού και κυρίως για τη μετατροπή του Στρατοπέδου Παπαλουκά σε πολιτιστικό Κέντρο, με το όνομα ”Κωνσταντίνος Καραμανλής”», επισήμανε και κατέληξε:

«Από σήμερα είμαι κι εγώ δημότης Σερρών, από σήμερα μετέχω κι εγώ στις ανησυχίες, στα όνειρα, τις προσδοκίες σας.

Εύχομαι ο ανανεωτικός, δημιουργικός άνεμος να μην παύσει ποτέ να πνέει σ’ αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας, δικαιώνοντας τους αγώνες αιώνων».

Στην πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη Σερρών παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστας Καραμανλής ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Σερρών κ.Τάσος Χατζηβασιλείου ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, οι Βουλευτές κκ Θεόφιλος Λεονταρίδης, Λευτέρης Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο Διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος κ.Αναστάσιος Σπανός.

Η διήμερη επίσκεψή της Πρόεδρου της Δημοκρατίας για την 108η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης άρχισε από το Δημαρχείο Σερρών, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειο Κατιρτζόγλου.

Κατά τη συνάντησή τους ο κ.Χρυσάφης δώρισε στην Πρόεδρο ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά του Δήμου Σερρών για τη φετινή επετειακή χρονιά.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας στο Επισκοπείο.

Μετά την ανακήρυξη σε Επίτιμη Δημότη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος Σερρών επισκέφθηκαν παραγωγικές μονάδες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν περίπατο στην Κοιλάδα των Σερρών.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο στην Ακρόπολη της πόλης, που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Σερρών.

Στη διάρκεια του δείπνου ο κ.Χρυσάφης προσέφερε στην Πρόεδρο έναν πίνακα του Σερραίου ζωγράφου Χριστόφορου Μελλίδη, που απεικονίζει τον βυζαντινό Πύργο του Ορέστη.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: