«Φράκαρε» το Νοσοκομείο Σερρών με ασθενείς covid-19

Καθολική πληρότητα παρατηρείται στο Νοσοκομείο...

Εικόνες ντροπής στο ΔΙΠΑΕ Σερρών - Πάνω από μια ώρα οι φοιτητές περίμεναν για έλεγχο

Απίστευτες εικόνες κατέγραψε τη Δευτέρα το πρωί...

Στις Σέρρες ο Στέλιος Πέτσας για την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

Την ανάγκη προώθησης του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της covid-19, μέσω συντονισμένων δράσεων σε συνεργασία με τους δήμους, την επιστημονική κοινότητα, όλων των φορέων αλλά και της εκκλησίας τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οποίος επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης την πόλη των Σερρών.

Την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο συνεργασίας του Δήμου Σερρών με τον καλλιτέχνη Εύρυτο, προκειμένου να φιλοτεχνήσει grafiti στην πόλη των Σερρών με τους ήρωες του 1821, εκφράζουν με κοινή επιστολή τους  ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Διάβαση Πεζών» Αντώνης Γεωργούλας, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου «ΣΕΡΡΑΣ- Στέφανος Φωτιάδης» Βαρβάρα Μητλιάγκα, και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Θένια Χαραλαμπίδου .

Στο κείμενο της επιστολής τους οι δημοτικοί σύμβουλοι αφενός καταγγέλλουν ότι το πρόγραμμα των 21 επετειακών δράσεων που πρόσφατα παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο Σερρών ούτε έλαβε της έγκρισης του Δημοτικού  Συμβουλίου, αλλά ούτε προτάθηκε-συζητήθηκε-εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021», και αφετέρου ζητούν να μη συνεργαστεί ο Δήμος Σερρών με τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, καθώς -όπως υποστηρίζουν- πολλά έργα του είναι αμφιβόλων σχέσεων με τα δημοκρατικά ιδεώδη και παραπέμπουν σε νεοναζιστικές αντιλήψεις.

«Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν συνάδει με το πνεύμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που αντιπροσωπεύει η Ελληνική Επανάσταση. Ζητούμε άμεσα τη διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας με το συγκεκριμένο άτομο που προσβάλλει ευθέως τόσο το δημόσιο αίσθημα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας όσο και τη μνήμη των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821»υπογραμμίζουν -μεταξύ άλλων- στην επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:  

«Με αφορμή την παρουσίαση των 21 δράσεων από το Δήμο Σερρών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης θα θέλαμε αρχικά να επισημάνουμε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο δεν ήλθε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης,  διαπιστώνουμε ότι συμπεριλαμβάνει και δράσεις οι οποίες ούτε προτάθηκαν ούτε συζητήθηκαν ούτε εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής που συστήθηκε για το 2021. Σημειώνουμε ότι η Επιτροπή για το ‘21 όχι μόνο δεν κλήθηκε για να εγκρίνει την “τελική απόφαση” του Δημάρχου για τις δράσεις που επιλέχτηκαν, αλλά ούτε καν για να ενημερωθεί προτού αυτές παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό με την πανηγυρική συνέντευξη τύπου.

Μία από τις δράσεις που παρουσίασε ο Δήμαρχος επιγράφεται: «Εικαστική παρέμβαση σε δημόσιους χώρους της πόλης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Εύρυτο, ο οποίος θα φιλοτεχνήσει ήρωες της Επανάστασης καθώς και γεγονότα και ήρωες της τοπικής μας ιστορίας, αφήνοντας έτσι ένα μόνιμο αποτύπωμα και ανάμνηση του μηνύματος των φετινών επετειακών εκδηλώσεων».

Λυπούμαστε βαθύτατα που η δημοτική αρχή κάνοντας επιλογή-επικόλληση της ίδιας δράσης με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης επέλεξε τον συγκεκριμένο «καλλιτέχνη», προκειμένου να φιλοτεχνήσει grafiti στην πόλη με τους ήρωες του ‘21. Πώς μπορεί να εμπιστευτεί ο Δήμος Σερρών τη φιλοτέχνηση των ηρώων της επανάστασης σε δημόσιους χώρους σε έναν «καλλιτέχνη» ο οποίος εμφανίζεται χωρίς να αποκαλύπτει το πραγματικό του όνομα και το πρόσωπό του, και αμφιβόλων σχέσεων με τα δημοκρατικά ιδεώδη, αφού αυτό δείχνουν τα πρότερα «έργα» του και η θεματολογία του στους δρόμους της Αθήνας, πολλά από τα οποία παραπέμπουν σε νεοναζιστικές αντιλήψεις.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν συνάδει με το πνεύμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που αντιπροσωπεύει η Ελληνική Επανάσταση. Ζητούμε άμεσα τη διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας με το συγκεκριμένο άτομο που προσβάλλει ευθέως τόσο το δημόσιο αίσθημα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας όσο και τη μνήμη των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Για ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε τις παρακάτω διευθύνσεις:

Δημοσίευμα in.gr

Δημοσίευμα thepressproject.gr

Αντώνης Γεωργούλας - Επικεφαλής «Διαβαση Πεζών»

Βαρβάρα Μητλίαγκα - Δημοτική Σύμβουλος ΣΕΡΡΑΣ- Στέφανος Φωτιάδης

Χαραλαμπίδου Θένια - Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος».


Απάντηση Δήμου Σερρών στις ενστάσεις των δημοτικών συμβούλων για την λειτουργία της επιτροπής για τις εκδηλώσεις της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Δήμος Σερρών: Η Επέτειος του 1821 πρέπει να μας ενώνει όλους

Η Επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι μία Επέτειος που πρέπει να ενώνει όλους μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και κινείται η Δημοτική Αρχή.
Για αυτόν τον λόγο, ο Δήμος Σερρών υπήρξε από τους ελάχιστους Δήμους πανελλαδικά, που προχώρησε στη σύσταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» με σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για τον λαμπρότερο και αρτιότερο εορτασμό της μεγάλης μας επετείου.
Στην επιτροπή αυτή, σε κλίμα ενότητας και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες σχεδόν τις παρατάξεις, αλλά και δημότες μας, διατυπώνοντας τις προτάσεις τους.

ΟΛΕΣ οι υποβληθείσες προτάσεις ενσωματώθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων με το οποίο η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και υπέβαλε σε επίσημη τελετή στον Δήμαρχο Σερρών.
Η κατάρτιση, όμως, του τελικού προγράμματος δράσεων για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Σερρών σε συνέντευξη Τύπου στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις προτάσεις, τις οποίες ομόφωνα ενέκρινε η επιτροπή «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021».
Η Δημοτική Αρχή σαφέστατα θα επιθυμούσε να είχε τη δυνατότητα να ανακοινώσει πολύ περισσότερες δράσεις χωρίς να υπάρχουν οι περιορισμοί της πανδημίας.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε ήδη, το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου μας θα εμπλουτίζεται με επιπλέον δράσεις, αναλόγως των επιδημιολογικών εξελίξεων.

Οι όποιες επιπλέον δράσεις, δε, επιλεγούν θα αντλούνται από την ιδιαίτερα σημαντική δεξαμενή ιδεών και προτάσεων της Επιτροπής.
Σε ότι αφορά στη συνεργασία με τον καλλιτέχνη Εύρυτο πρέπει να υπογραμμιστούν τα εξής:

Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να συζητηθεί στην επιτροπή «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» η συγκεκριμένη συνεργασία, διότι όταν η επιτροπή ολοκλήρωσε τις προτάσεις της, ο Εύρυτος δεν είχε αρχίσει ακόμη την καλλιτεχνική του παραγωγή με τη δημιουργία έργων που αφορούν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Επιπλέον, όταν πριν από περίπου έναν μήνα προσκλήθηκε ο καλλιτέχνης, ουδεμία αναφορά ή καταγγελία υπήρχε. Αντιθέτως, μόνο εγκωμιαστικά σχόλια υπήρχαν για το έργο του καλλιτέχνη.
Είναι φανερό από την απλή αντιπαραβολή των έργων που υπογράφει ο καλλιτέχνης και εκείνων που καταγγέλλονται ως δικά του, ότι ούτε η αισθητική ούτε η υπογραφή τους συμπίπτουν.
Είναι άξια απορίας, όμως, η μεγάλη βιασύνη ορισμένων να προσάψουν στον νέο αυτό καλλιτέχνη ιδέες και συμπεριφορές, τις οποίες ο ίδιος ρητά και κατηγορηματικά έχει διαψεύσει και έχει καταδικάσει απερίφραστα.

Η αλήθεια, λοιπόν, φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ μακριά από όσα προσάπτουν στον συγκεκριμένο καλλιτέχνη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Δήμος μας δεν επρόκειτο να συνεργαστεί με κανέναν που αποδεδειγμένα ασπάζεται ή υπηρετεί ακραίες απόψεις.
Υπό την έννοια αυτή είναι τελείως άδικη και βιαστική η προσπάθεια κάποιων από την αντιπολίτευση να ασκήσουν κριτική για το θέμα των εορτασμών.
Ο Δήμος Σερρών θα τιμήσει  τη μεγάλη Επέτειο της Επανάστασης του 1821 με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τη λαμπρότητα που της αρμόζει.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 375 επισκέπτες