Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Δήμος Σερρών: Σύμβαση για αδειοδότηση 12 Δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Τη σύμβαση του έργου «Προσαρμογή λειτουργούντων Δημοτικών βρεφικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.99/2017» υπέγραψε το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Μαρτίου 2024, η Δήμαρχος Σερρών, κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα με τον...

Η διοικητική αδυναμία,η έλλειψη ικανότητας για σοβαρή παραγωγή έργου,η έλλειψη προγραμματισμού , σχεδίου και ορθής αξιολόγησης των αναγκών της πόλης από την δημοτική αρχή του κ . Χρυσάφη , αποτυπώνεται ανάγλυφα στο θέμα που έχει προκύψει με το Δημοτικό Γήπεδο. Επικίνδυνη αδιαφορία,τραγικές καθυστερήσεις, απουσία χρονοδιαγράμματος υλοποίησης , ακατανόητη κατάτμηση του έργου , σκοπιμότητες και παρασκήνιο ,οι βασικοί λόγοι της τραγικά επικίνδυνης καθυστέρησης υλοποίησης του .

"Η αλήθεια είναι πιο σημαντική από τα δεδομένα"

Frank Lioyd - Αμερικανός Αρχιτέκτονας

Η διοικητική αδυναμία,η έλλειψη ικανότητας για σοβαρή παραγωγή έργου,η έλλειψη προγραμματισμού , σχεδίου και ορθής αξιολόγησης των αναγκών της πόλης από την δημοτική αρχή του κ . Χρυσάφη , αποτυπώνεται ανάγλυφα στο θέμα που έχει προκύψει με το Δημοτικό Γήπεδο.
Επικίνδυνη αδιαφορία,τραγικές καθυστερήσεις, απουσία χρονοδιαγράμματος υλοποίησης , ακατανόητη κατάτμηση του έργου , σκοπιμότητες και παρασκήνιο ,οι βασικοί λόγοι της τραγικά επικίνδυνης καθυστέρησης υλοποίησης του .

Ο Καθημερινός Παρατηρητής μετά από δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως όλο το ιστορικό και την αλήθεια για το θέμα .

#Ιστορικό

Τα θέμα του λειτουργικού εκσυγχρονισμού του γηπέδου βάζει στο δημόσιο διάλογο η διοίκηση του Πανσερραϊκού, η οποία ζητά επιτακτικά και όχι άδικα την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος στην προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια να επαναφέρει την ομάδα του Πανσερραϊκού εκεί που της αξίζει . Μια διοίκηση με καταγεγραμμένη την προσπάθεια υλοποίησης έργου σε επίπεδο υποδομών για την ομάδα ( Έργα στα γήπεδα των ακαδημιών στον Ο.Β.Α ,δημιουργία Ακαδημίας ,γραφεία ,αγορά λεωφορείο) και με σοβαρή οικονομική επένδυση στο έμψυχο υλικό της ομάδας και έχοντας ως στόχο την άνοδο της ομάδας στην Super League 1, θέτει επιτακτικά το θέμα της λειτουργικότητας και ασφάλειας του γηπέδου,ζητά έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα στο γήπεδο,ώστε να μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους θεατές, να γίνει λειτουργικό για την ομάδα και να μπορέσει να περάσει τα αυστηρά τέστ αδειοδότησης που θέτει η διοργανώτρια αρχή ,προχωρά μάλιστα η ίδια στην προεργασία μελετών, με δικά της έξοδα ώστε τα έργα να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Το αίτημα αξιολογείται θετικά από τον σερραίο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ .Καραμανλή ο οποίος άμεσα εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η ανακοίνωση της χρηματοδότησης και η άμεση εκταμίευση των χρημάτων γίνεται στις 24/10/2021.

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει στις 27/11/2021 με θέμα ( Αρ.Αποφ 333/2021) " Αποδοχή της χρηματοδότησης ύψους 1.000.000 € του έργου "Επείγουσες εργασίες συντήρησης και προμήθειας υλικών για την αποκατάσταση φθορών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών " .

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η ακατανόητη επιλογή της δημοτικής αρχής του κ.Χρυσάφη είναι να προχωρήσει στην κατάτμηση του έργου και αντί να κάνει έναν διαγωνισμό όπου θα υπήρχε ένας ανάδοχος που θα είχε την ευθύνη της υλοποίησης του συνολικού έργου ,ώστε το έργο να υλοποιηθεί και γρηγορότερα .Σπάει το έργο σε 4 υποέργα και προχωρά ξεχωριστά σε διαγωνιστική διαδικασία για κάθε υποέργο ξεχωριστά . Για μια επιλογή που οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις ο Δήμαρχος αλλά και ο Αντιδήμαρχος έργων .





Έχουμε λοιπόν με την παραπάνω απόφαση και διαδικασία 4 υποέργα για τα οποία πρέπει να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία.

Τα υποέργα είναι τα εξής :

✓ Α -Επείγουσες εργασίες συντήρησης και αποκατάσταση φθορών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γηπέδου - 298.240 €

✓ Β- Προμήθεια και αντικατάσταση λυχνιών προβολέων με LED -259.080 €

✓ Γ - Προμήθεια και αντικατάσταση φθαρμένων καθισμάτων και υλικών - 169.880 €

✓ Δ- Προμήθεια και αντικατάσταση φθαρμένων υλικών στην εξωτερική πρόσοψη του γηπέδου από βιοκλιματικά υλικά - 272.800 €

Μετά την αποδοχή της χρηματοδότησης και της απόφασης κατάτμησης σε τέσσερα υποέργα και έχοντας τον χαρακτηρισμό η όλη διαδικασία της " Επείγουσας " θα περίμενε κανείς να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου που υποτίθεται είχε εκπονήσει η Δημοτική αρχή για την άμεση υλοποίηση του έργου .

Ας δούμε λοιπόν τι έχει γίνει στην πράξη και όχι στα μεγάλα λόγια και τις φανφάρες του Δημάρχου .

Η Δημοτική αρχή,ο Δήμαρχος,ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την βασική προϋπόθεση,την οποία γνωρίζει και ένας πρωτοετής του Πολυτεχνείου είναι η αξιολόγηση της στατικότητας πριν από την οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβαση . Ειδικά όταν πρόκειται για γήπεδο και μάλιστα παλαιό που υπήρχε μάλιστα και θέμα στατικότητας παλαιότερα .Θα έπρεπε να ήταν το βασικό στοιχείο που θα έπρεπε να εξεταστεί. Κάτι που όπως προκύπτει από την έρευνα δεν έγινε και έπρεπε να περάσουν έντεκα( !!!) περίπου μήνες αδράνειας ώστε ο δήμος να προχωρήσει σε ανάθεση σε εξωτερικό τεχνικό γραφείο ώστε να υπάρξει μελέτη στατικότητας του γηπέδου.( Για τα αποτελέσματα θα επανέλθουμε στην συνέχεια).

Για το βασικό στοιχείο λοιπόν της στατικότητας του γηπέδου,υπήρξε καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου.

Πάμε τώρα στην πορεία των διαγωνισμών των τεσσάρων υποέργων.

✓ Για το πρώτο υποέργο " Επείγουσες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης φθορών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του γηπέδου" - Μέχρι σήμερα Δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ,την ευθύνη έχει αποκλειστικά η Δημοτική αρχή και στο ερώτημα για ποιον λόγο δεν έχει προχωρήσει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ,δεν υπήρξε απάντηση .

✓ Για το δεύτερο υποέργο " Προμήθεια και αντικατάσταση λυχνιών προβολέων με LED " - Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 10/10/2022 με δεκαμηνη καθυστέρηση.
Ο διαγωνισμός βγήκε άγονος. Ο λόγος είναι ότι δεν συμμετείχε καμιά εταιρεία.( Υπάρχει έντονο παρασκήνιο για τους λόγους ,σε άλλο άρθρο μας θα αναλύσουμε τους λόγους ).

✓ Για το τρίτο υποέργο " Προμήθεια και αντικατάσταση φθαρμένων καθισμάτων και υλικών " ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 14/9/ 2022,επίσης με δεκαμηνη καθυστέρηση. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό η Δημοτική αρχή αγνόησε την έρευνα αγοράς και μελέτη που είχε στα χέρια του ο Πανσερραϊκός για 9.500 χιλιάδες καθίσματα αξίας 10€ +ΦΠΑ /τεμ και προχώρησε σε παραγγελία νέας μελέτης με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να προβλέπει προμήθεια- αντικατάσταση 4.500 χιλιάδων καθισμάτων και όχι το σύνολο, με τιμή 24€/τεμ. + ΦΠΑ .
Ο διαγωνισμός έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια μετά από ένσταση του δεύτερου ανάδοχου.

✓ Για το τέταρτο υποέργο " Προμήθεια και αντικατάσταση φθαρμένων υλικών στην εξωτερική πρόσοψη του γηπέδου Γηπέδου " , μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί κανένας διαγωνισμός. Η αιτιολόγηση από την πλευρά του Αντιδημάρχου κ.Νυκτοπάτη ήταν πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει εφόσον υπάρχει θέμα με την στατικότητα της κερκίδας που εφάπτεται με το Δημοτικό σχολείο.Μια μελέτη που τα αποτελέσματα της επικαλείται ο κ.Νυκτοπάτης και ορθώς κάνει ,ειδικά όταν υπάρχουν θέματα ασφάλειας ,το ερώτημα όμως είναι γιατί αυτή η παθογένεια του γηπέδου αν και ήταν σε γνώση ακόμη και πριν την εύρεση χρηματοδότησης ,δεν είχε παραγγελθεί μελέτη αρχικά από το 2021 και περίμενε να περάσουν τόσοι μήνες αδράνειας ώστε η παραγγελία μελέτης για την στατικότητα του γηπέδου έγινε όπως μας είπε πριν τρείς μήνες .
Επίσης από την μελέτη στατικότητας προκύπτει και θέμα ασφάλειας και με το στέγαστρο του γηπέδου.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλοι υπάρχει μια τεράστια καθυστερηση στην υλοποίηση της απόφασης.Ακομη και για τα δύο υποεργα που προχώρησε ο διαγωνισμός έπρεπε να περάσουν περίπου δέκα μήνες για να προκηρυχθούν!!!.
Τραγική ευθύνη της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος της στατικότητας του γηπέδου που ήταν προαπαιτούμενο για να τρέξουν οι διαγωνισμοί των δύο άλλων υποέργων . Και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε αδράνεια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και από τα όσα μας είπε ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Τάσος Καζίας ,πως όλο αυτό το διάστημα σε συναντήσεις του με τον Δήμαρχο και στο ερώτημα για την πορεία των έργων ,η απάντηση από την πλευρά του Δημάρχου ήταν πως" τα έργα προχωρούν χωρίς κανένα πρόβλημα ."
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει πως ο δήμαρχος ή έλεγε ψέματα ή είχε άγνοια για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που είχε η πορεία υλοποίησης των έργων .

Συμπέρασμα της έρευνας

Όπως προκύπτει από την έρευνα και τα στοιχεία δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι στην υλοποίηση του έργου υπάρχει τεράστια καθυστέρηση και μια απίστευτη προχειρότητα από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Με το βασικό πρόβλημα της στατικότητας να μην έχει ακόμα επιλυθεί ώστε να προχωρήσει και να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το τέταρτο υποέργο. Με το πρώτο υποέργο ακόμη στα χαρτιά ,αφού και εδώ δεν έχει γίνει προκήρυξη διαγωνισμού .Έναν άγονο διαγωνισμό για τους προβολείς και εναν διαγωνισμό για τα καθίσματα στα δικαστήρια, προκύπτει πως όλο το εγχείρημα είναι στον αέρα και έχουν απόλυτο δίκαιο οι Σερραίοι φίλαθλοι να διαμαρτύρονται και να σηκώνουν πανό. Όπως φυσικά απόλυτα δικαιολογημένη είναι και η αγωνία και έντονη δυσαρέσκεια της διοίκηση του συλλόγου για την πορεία των έργων και για τον υπαρκτό κίνδυνο το γήπεδο να μην είναι έτοιμο στις ημερομηνίες που πρέπει ώστε η ομάδα να μην αναγκαστεί να ξενιτευτεί για το νέο πρωτάθλημα.




Για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας να αναφέρουμε πως ο Δήμαρχος σε επικοινωνία μας μετέφερε την βεβαιότητα του ότι όλα θα γίνουν στο χρόνο που πρέπει,κάτι που υποσχέθηκε και στο τελευταίο ραντεβού με την διοίκηση στα γραφεία του συλλόγου την παραμονή του αγώνα με την ΑΕΚ.Μια θέση που δεν φαίνεται να υιοθετεί πλήρως ο Αντιδήμαρχος έργων, ο οποίος είναι πολύ πιο επιφυλακτικός για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ,ίσως ως μηχανικός ο ίδιος να γνωρίζει περισσότερα,μένει να φανεί.Αυτο όμως που πρέπει να γνωρίζουν και οι δύο είναι πως αν δεν υλοποιηθεί το έργο θα πρέπει να λογοδοτήσουν πρώτα απέναντι στους φιλάθλους,στην διοίκηση αλλά και στον υπουργό Μεταφορών ο οποίος σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως 15 μήνες μετά την εκταμίευση του ενός εκατομμυρίου από το υπουργείο, η πορεία της αξιοποίησης θα είχε αυτήν την εξέλιξη .

 
Υ.Γ Η δημοσιογραφική ομάδα του Καθημερινού Παρατηρητή θα συνεχίσει την έρευνα και θα παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησης.

Υ.Γ Είναι τραγικό για μια δημοτική αρχή στο τρίτο έτος της θητείας της να μην έχει κάνει ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των δημοτών της ,είτε πρόκειται για τα σχολεία,είτε για το δημοτικό γήπεδο και τους χώρους αθλοπαιδιών ,ειδικά μετά το τραγικό ατύχημα που κόστισε την ζωή ενός μικρού παιδιού.

Υ.Γ Δυστυχώς για εσάς κ.Χρυσάφη όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ,η καθυστέρηση και η ανικανότητα στην υλοποίηση του έργου προκύπτει από στοιχεία και δεν είναι μόνο στο δικό μας μυαλό,όπως μας κατηγορήσατε.

Καθημερινός Παρατηρητής

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 408 επισκέπτες