Πρασινισε η λίμνη της Κοιλάδας των Αγ. Αναργύρων - Πολλά τα παράπονα των Σερραίων

Η συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν σε συνδυασμό με τις...

Ανθρώπινα οστά εντόπισαν κάτοικοι της οδού Μιαούλη στις Σέρρες

Ανθρώπινα οστά εντόπισαν κάτοικοι της οδού...

Διαγραφή της κ.Χρυσάνθης Παλάζη - Τσοχατζίδη από τη δημοτική παράταξη «Συμμαχία Σερραίων»

Η διαγραφή της κ. Χρυσάνθης Παλάζη-Τσοχατζίδη από την «Συμμαχία Σερραίων» ανακοινώθηκε πριν από λίγο.


Ο κορονοϊός δημιούργησε πολλαπλά και πολυσύνθετα προβλήματα. Όχι μόνο στην υγεία μας, στην ύπαρξή μας, στην αδυναμία μας να το αντιμετωπίσουμε, στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας, στο οικονομικό αδιέξοδο, που οδήγησε τους λαούς.

Όμως, έφερε μαζί του κι ένα σωρό καινούριες λέξεις, άγνωστες λέξεις, ξένες λέξεις, που έπρεπε πρώτα να μάθουμε τι σημαίνουν κι ύστερα να μάθουμε να τις προφέρουμε. Αφήσαμε να υπερισχύσει η ξενική λέξη, λες και οι Έλληνες δεν είχαμε δικές μας αντίστοιχες λέξεις.

Γιατί, λοιπόν, «Lockdown» κι όχι καραντίνα; Γιατί «delivery» κι όχι διανομή; Γιατί «Clickaway» κι όχι παράδοση εκτός μαγαζιού; Γιατί τόσο εύκολα εμείς, οι Έλληνες, αποδεχόμαστε κάθε ξένη λέξη και την κάνουμε δική μας; Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια και οι Έλληνες ικανοί γλωσσοπλάστες. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, όσο μπορούμε τη γλώσσα μας «καθαρή».

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Δήμαρχε, θα απαντήσεις... «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια. Μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα λεγαν». Μ. Λουντέμης4 Μαΐου 2023: Συνέντευξη του Δημάρχου Σερρών κ. Α. Χρυ...