Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19

Στα 13 ανέρχονται την Πέμπτη τα νέα κρούσματα...

Νέα διαμαρτυρία στις Σέρρες ενάντια στους εμβολιασμούς

Διαμαρτυρία ενάντια στην υποχρεωτικότητα των...

Έκτακτο δελτίο καύσωνα και στην Π.Ε. Σερρών

Έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αγγίξει ο υδράργυρος στην περιοχή των Σερρών κατά το νέο κύμα καύσωνα που αναμένουμε και θα διαρκέσει βάσει των προγνώσεων έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου.

summer.jpgΧρήσιμες συμβουλές elvima.gif
Το καυτό ελληνικό καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και οι πρώτοι αδειούχοι έχουν πάρει το δρόμο για τις παραλίες, τα νησιά ή κάποιον άλλο προορισμό. Ωστόσο, όσο εξοικειωμένοι και αν είναι οι Έλληνες με το καλοκαίρι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Εφαρμόζοντας λίγες και απλές συμβουλές, το καλοκαίρι θα συνεχίσει να είναι μια όμορφη και γλυκιά εμπειρία. Για να μπορούμε όμως να ανανεώνουμε υγιείς και με ασφάλεια κάθε χρόνο το ραντεβού μας με τις αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να μας προστατέψουν από άσχημες καταστάσεις. Όταν μιλάμε για παραλία λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας.
Δύο βασικά πράγματα θα πρέπει να προσέξουμε πριν απολαύσουμε με ασφάλεια τις διακοπές μας. Το ένα είναι τα γυαλιά ηλίου που θα φορέσουμε και το δεύτερο είναι το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσουμε.

Γυαλιά ηλίου

Οι ειδικοί τονίζουν πως θα πρέπει να φοράμε απαραίτητα τα γυαλιά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια.

Δεν πρέπει όμως να μένουμε μόνο στην αγορά κάποιων γυαλιών, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε και την ποιότητα καθώς και τα υλικά κατασκευής τους.

Χαρακτηριστικά, πριν αγοράσουμε κάποιο ζευγάρι γυαλιών θα πρέπει να προσέξουμε:
Να φέρουν την ένδειξη CE, που σημαίνει, ότι ο κατασκευαστής του δηλώνει ότι αυτό έχει παραχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων
Να προσέξουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν τη μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μην δημιουργούν παραμορφώσεις
Να φροντίσουμε τα γυαλιά που θα επιλέξουμε για τα μικρά παιδιά να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών από το σπάσιμο του φακού
Να ελέγξουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού, ώστε να αποφύγουμε πιθανούς ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα
Να συμβουλευτούμε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσουμε
Να αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας. Ακόμη, δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τις αντιγραφές μοντέλων και Οίκων Μόδας που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα κατασκευής τους.

Τα αντηλιακά προϊόντα

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε και στην επιλογή των αντηλιακών προϊόντων που θα αγοράσουμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να μας προστατεύσει πλήρως από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, όπως ο καρκίνος του δέρματος, που συνδέονται με την ανεπαρκή προστασία από τον ήλιο και από τους οποίους θα πρέπει να προφυλαχθούμε.

Προκειμένου να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι προσέχουμε:
Αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ήλιο τις ώρες του μεσημεριού
Φροντίζουμε να επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα που να προστατεύσουν από την ακτινοβολία UVA & UVB
Επιλέγουμε επώνυμα αντηλιακά προϊόντα και δεν τα προμηθευόμαστε από πλανόδιους πωλητές
Χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε αντηλιακό στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του σώματός μας, όταν πρόκειται να βρεθούμε σε ανοιχτούς χώρους
Όταν είμαστε στην παραλία, καλύπτουμε με αντηλιακό όλο μας το σώμα φροντίζοντας να το ανανεώνουμε τακτικά. Για την επιπλέον προστασία μας φοράμε απαραίτητα καπέλο, γυαλιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα
Αποφεύγουμε να εκθέτουμε μωρά ή μικρά παιδιά στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία

Τα κλιματιστικά

Παράλληλα, το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν τη λύση ενός κλιματιστικού για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν κάποια βασικά στοιχεία ούτως ώστε να μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια και κατ' επέκταση χρήματα από την σωστή χρήση των κλιματιστικών. Κατ' αρχήν θα πρέπει να αγοράζουν τα κλιματιστικά με βάση το χώρο και τις προδιαγραφές του και να ελέγχουν αν η συσκευή που αγοράζουν έχει «ετικέτα ενεργειακής σήμανσης» που εξασφαλίζει οικονομία έως και 30%.
Στη συνέχεια, θα πρέπει το κλιματιστικό να ρυθμίζεται στους 27 βαθμούς Κελσίου για να μην επιβαρύνεται άσκοπα ο λογαριασμός ρεύματος. Για καλύτερη απόδοση, θα πρέπει οι πόρτες και τα παράθυρα στον κλιματιζόμενο χώρο να είναι κλειστά, ενώ θα πρέπει να καθαρίζεται ή να αλλάζεται συχνά το φίλτρο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Για την αγορά των κλιματιστικών -αλλά και όλων των ηλεκτρικών συσκευών- θα πρέπει να επιλέγονται συσκευές με την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης να είναι στην πράσινα γραμμή (A,B ή C), γιατί υψηλή ενεργειακή απόδοση μιας συσκευής σημαίνει χαμηλή κατανάλωση, οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας σε μια περίοδο που το τελευταίο είναι αναγκαίο.

Η κατανάλωση ενός συνηθισμένου κλιματιστικού ισχύος 1 Kw κοστίζει 0,09 ευρώ την ώρα ή περίπου 27 ευρώ μηνιαίως, ενώ μια συμφέρουσα επιλογή αποτελεί ο ανεμιστήρας οροφής, ο οποίος μπορεί να δροσίσει ένα δωμάτιο σχεδόν όπως ένα κλιματιστικό με το 1/6 της κατανάλωσης του κλιματιστικού.Ότι από τα δύο αποφασίσετε να αγοράσετε πρέπει να προσέξετε να υπάρχει επάνω στο προϊόν η σήμανση CE που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής δηλώνει ότι αυτό παρήχθη σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας των ευρωπαϊκών προτύπων, ενώ το προϊόν πρέπει να συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα και να έχει και έγγραφο εγγύησης.

Τα τρόφιμα

Αρκετά ευπαθή στις μεγάλες θερμοκρασίες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και τα τρόφιμα, γι' αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν αρκετά πριν αγοράσουν κάποια προϊόντα και αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας από την αλλοιωμένη κατάστασή τους, καθώς είναι γνωστό ότι στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη (θερμοκρασία 4οC-60oC) τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Θα πρέπει λοιπόν πριν αγοράσουμε κάτι να δούμε πρώτα από όλα σε ποια θερμοκρασία διατηρείται, και να γνωρίζουμε ότι τα ψυγεία πρέπει να έχουν 4οC ή μικρότερη θερμοκρασία, ενώ οι καταψύκτες -12οC ή λιγότερο.

Καλό θα είναι να ακολουθούμε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την υγεία μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Super markets

Ψωνίζοντας φαγητά (ωμά ή μαγειρευμένα) πρέπει πάντα να βεβαιωνόμαστε ότι βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία. Όλα τα ψυγεία στα super markets, έχουν ένδειξη θερμοκρασίας. Έτσι εξακριβώνουμε ότι η απαιτούμενη θερμοκρασία συντήρησης ή ψύξης η οποία αναγράφεται στη συσκευασία του φαγητού είναι η ίδια μ' αυτή του δείκτη θερμοκρασίας του ψυγείου. Δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε ακατάλληλη συσκευασία (πχ σκισμένη συσκευασία).

Επιμόλυνση τροφίμων

Τα ωμά κρέατα (στο ψυγείο) πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες, έτσι ώστε να μη στάζουν ζωμοί σε λαχανικά ή άλλα μαγειρευμένα τρόφιμα τα οποία βρίσκονται στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η επιμόλυνση του μαγειρευμένου φαγητού ή των λαχανικών που πιθανόν να βρίσκονται στο ψυγείο, από μικροοργανισμούς που περιέχονται στο ωμό κρέας.

Για κανένα λόγο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή ωμό κρέας με μαγειρευμένο φαγητό ή λαχανικά. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να αγοράζουμε μαγειρευμένα τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε επαφή με ωμό κρέας.

Μεταφέροντας φαγητό στο σπίτι

Τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε κατάψυξη ή συντήρηση πρέπει να τα αγοράζουμε αφού έχουμε τελειώσει με όλα τα άλλα ψώνια. Πρέπει να ζητάμε από τους υπαλλήλους του καταστήματος να βάζουν σε χωριστές σακούλες τα ωμά και τα μαγειρευμένα φαγητά. Όταν βάζουμε τα ψώνια στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, καλό είναι τα ευαίσθητα τρόφιμα να τοποθετούνται στην καμπίνα των επιβατών εφόσον το αυτοκίνητο κλιματίζεται.Όταν ψωνίζουμε λαχανικά ή φρούτα πρέπει να τα πηγαίνουμε κατευθείαν στο σπίτι και όχι να τα αφήνουμε για ώρες στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου. Ένα ισοθερμικό ψυγείο με παγοκύστες μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση που ο χρόνος μεταφοράς αυτών των ευπαθών τροφίμων είναι μεγαλύτερος της μισής ώρας.

Αποθήκευση τροφίμων

Τα ευπαθή τρόφιμα τα βγάζουμε αμέσως από το αυτοκίνητο και τα βάζουμε στη συντήρηση ή την κατάψυξη. Εφόσον η συσκευασία τους είναι καθαρή και δεν έχει υποστεί κάποια καταστροφή τότε το καλύτερο είναι να παραμένουν σ' αυτή τη συσκευασία ώστε να εμποδίζεται η είσοδος βακτηρίων. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν και μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης:

  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται την Πέμπτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 23 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 23 ανέρχονται την Τετάρτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 19 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 19 ανέρχονται την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται τη Δευτέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 263 επισκέπτες