Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19

Στα 13 ανέρχονται την Πέμπτη τα νέα κρούσματα...

Νέα διαμαρτυρία στις Σέρρες ενάντια στους εμβολιασμούς

Διαμαρτυρία ενάντια στην υποχρεωτικότητα των...

Έκτακτο δελτίο καύσωνα και στην Π.Ε. Σερρών

Έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αγγίξει ο υδράργυρος στην περιοχή των Σερρών κατά το νέο κύμα καύσωνα που αναμένουμε και θα διαρκέσει βάσει των προγνώσεων έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου.

stefanos_fotiadis.jpgΓια την εξέλιξη του προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού elvima.gif
Στην εξέλιξη του προγράμματος του αγροτικού εξηλεκτρισμού, αναφέρεται με επιστολή του προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης. Συγκεκριμένα στην επιστολή του, ο νομάρχης Σερρών τονίζει: Μετά τη απόφαση που πήρε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών να καλύπτει, από το 2008 και μετά, την συμμετοχή των Δημοσίων Επενδύσεων στο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού από ίδιους πόρους, όταν δεν διατίθενται πόροι από τις Δημόσιες Επενδύσεις, αναπτύχθηκε, και ήταν φυσικό, ένας δημόσιος διάλογος με απόψεις, τοποθετήσεις διάφορες και προβολή αιτημάτων επιστροφής συμμετοχών στο πρόγραμμα που κατατέθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Θεώρησα υποχρέωση μου να απευθυνθώ με την επιστολή μου αυτή σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού και να αναλύσω όσο πιο σύντομα και περιεκτικά γίνεται την εξέλιξη του προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού στον Νομό Σερρών πριν από το 2008. Στόχος της επιστολής είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων αγροτών και κτηνοτρόφων και των ανθρώπων των ΜΜΕ που έχουν την ευθύνη ενημέρωσης όλων των πολιτών.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλη την χώρα το 1987 στην αρχή ως πρόγραμμα ενταγμένο στα Μ.Ο.Π (Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα) και κατόπιν ενταγμένο σε όλα τα Κ.Π.Σ (Κοινοτικά πλαίσια στήριξης).
Με το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού διευκολύνονται οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και κτηνοτρόφοι να ηλεκτροδοτούν εγκαταστάσεις (Άρδευσης, Αποστράγγισης, κτηνοτροφικές και άλλων αγροτικών χρήσεων) κύριες , συναφείς ή και βοηθητικές των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.
Η διευκόλυνση γίνεται με την συμμετοχή στην δαπάνη του δικτύου και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος α) του δημοσίου (Μ.Ο.Π, Κ.Π.Σ) β) της ίδιας της ΔΕΗ και γ) του ωφελούμενου φορέα (Νομικό η φυσικό πρόσωπο)
Για τις αγροτικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού, εφ’ όσον η ηλεκτροδότηση τους πραγματοποιείται χωρίς επιδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων , η συμμετοχή της ΔΕΗ στην συνολική δαπάνη ηλεκτροδότησης είναι η προκύπτουσα από την διαδικασία του αγροτικού εξηλεκτρισμού. Το υπόλοιπο της δαπάνης βαρύνει τους φορείς των εγκαταστάσεων.
Στο Γ’ Κ.Π.Σ ενώ υπήρχε πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού ενταγμένο στα Π.Ε.Π. , είχε εξαιρεθεί η ένταξη στο πρόγραμμα (μη επιλέξιμη) η ηλεκτροδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων.
Πολλές από τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όμως πήραν την πολιτική απόφαση να καλύψουν το έλλειμμα της ηλεκτροδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων με πιστώσεις από τον δικό τους προϋπολογισμό (ίδιοι πόροι ) (παράδειγμα Ν.Α Δράμας , Ν.Α Κιλκίς κ.λ.π).
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών από το 2003 και μετά ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, που αιτούνταν την ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού την ηλεκτροδότηση αρδευτικών γεωτρήσεων, να καταβάλουν και την συμμετοχή που αντιστοιχούσε στους ίδιους και το ποσό της συμμετοχής που αντιστοιχούσε στις Δημόσιες Επενδύσεις , γιατί απλούστατα δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να καλύψουν την συμμετοχή των δημοσίων επενδύσεων από πιστώσεις του Νομαρχιακού Προϋπολογισμού όπως συνέβη με άλλες Ν.Α που προαναφέρθηκαν .
Όσοι παραγωγοί δέχτηκαν αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος το 2003, 2004,2005,2006, υπέγραψαν αίτηση –δήλωση αποδοχής καταβολής των δύο συμμετοχών (ιδίων και δημοσίων επενδύσεων ) και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού τον συγκεκριμένο χρόνο.
Πολλοί ενδιαφερόμενοι από τους παραγωγούς δεν αποδέχτηκαν αυτή την διαδικασία που τους προτάθηκε και οι αιτήσεις τους ήταν σε εκκρεμότητα στην Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων από το 2003 και μετά.
Η Νέα Νομαρχιακή Αρχή πήρε την πρωτοβουλία και την πολιτική απόφαση να καλύψει το κενό του προγράμματος, δηλαδή την συμμετοχή από τις δημόσιες επενδύσεις και να λειτουργήσει το πρόγραμμα με τριμερή πραγματική συμμετοχή , εγγράφοντας στον προϋπολογισμό του 2008 ειδική πίστωση συμμετοχής στο πρόγραμμα με ίδιους πόρους, όπως ενήργησαν και πολλές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το 2003 και μετά.
Η αιτιολογία ότι οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών τα έτη 2003,2004,2005,2006 δεν επαρκούσαν για να καλύψουν την συγκεκριμένη ανάγκη είναι προσχηματική. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και αξιολόγησης προτεραιοτήτων στις επιλογές που ακολουθεί η κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Επομένως όλα όσα εμφανίζονται να γράφονται και να λέγονται για επιστροφές συμμετοχών ή υποσχέσεις που δίδονταν στο παρελθόν για επιστροφές ή καταβολή της συμμετοχής για λογαριασμό των Δημόσιων Επενδύσεων εν είδη δανείου στην Ν.Α. κ.λ.π., είναι εκτός πραγματικότητας και είναι απόψεις όσων τουλάχιστον δεν γνωρίζουν ή δεν φρόντισαν να γνωρίσουν όσο είχαν την πολιτική ευθύνη στην Ν.Α. τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι γνωστό ότι η οικονομική διαχείριση των πόρων της Ν.Α. ελέγχεται από συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Δημόσιου Λογιστικού που καθορίζει την διαχείριση των πόρων της Ν.Α. Τέτοιες δυνατότητες συναλλαγής με πολίτες, δανεισμού και επιστροφών δεν επιτρέπονται. Όσοι έδωσαν τέτοιες ελπίδες στους παραγωγούς δυστυχώς τους εξαπάτησαν.
Εάν ύστερα από τα εκτεθέντα, εξακολουθείτε να θέλετε λεπτομερέστερες διευκρινίσεις, το Γραφείο του Νομάρχη με τους συνεργάτες του και το αρμόδιο τμήμα της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων είναι στην διάθεσή σας.

Διαβάστε επίσης:

  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται την Πέμπτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 23 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 23 ανέρχονται την Τετάρτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 19 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 19 ανέρχονται την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται τη Δευτέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 258 επισκέπτες