Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19

Στα 13 ανέρχονται την Πέμπτη τα νέα κρούσματα...

Νέα διαμαρτυρία στις Σέρρες ενάντια στους εμβολιασμούς

Διαμαρτυρία ενάντια στην υποχρεωτικότητα των...

Έκτακτο δελτίο καύσωνα και στην Π.Ε. Σερρών

Έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αγγίξει ο υδράργυρος στην περιοχή των Σερρών κατά το νέο κύμα καύσωνα που αναμένουμε και θα διαρκέσει βάσει των προγνώσεων έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου.

geotrisi.jpgΟι ξένοι επενδυτές χτυπούν την πόρτα του γείτονα! paratiritis
Η χώρα μας λόγω των ειδικών γεωλογικών συνθηκών της είναι πλούσια σε γεωθερμική ενέργεια . Μέχρι το 1980 , οι έρευνες στη χώρα μας περιορίζονταν στον εντοπισμό γεωθερμικών ρευστών χαμηλής ενθαλπίας, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από το 1980 και μετά προχώρησε στη χώρα μας η έρευνα για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων γεωθερμικών ρευστών χαμηλής ενθαλπίας. Το γεωθερμικό πεδίο της Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου, του νομού Σερρών εκτείνεται 10 km βόρεια του Σιδηροκάστρου και η βεβαιωμένη έκταση του καταλαμβάνει 6 km2 . Το βάθος του ταμιευτήρα κυμαίνεται από 30-400m με θερμοκρασιακό εύρος από 40-57oC, αλατότητα 800- 2200 ppm ΤDS και με αυξημένη περιεκτικότητα σε CO2, Το πιθανό δυναμικό του πεδίου εκτιμάται σε 1000 m3/h έχοντας δυνατότητα παραγωγής 28 ΜWth (θερμοκρασία απόρριψης στους 250οC). Στην περιοχή υπάρχουν γεωθερμικά θερμοκήπια συνολικής εκτάσεως 17,5 στρεμμάτων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 6,64 ΜWth και η επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση ενέργειας είναι της τάξεως των 1180 ΤΙΠ/έτος. Από αυτά τα θερμοκήπια, αυτό που λειτουργεί, πλήρως, εκμεταλλευόμενο όλες τις φυτεύσεις ανά έτος, είναι μια εγκατάσταση γεωθερμικού θερμοκηπίου εκτάσεως 415 στρεμμάτων Το υλικό κάλυψης του συγκεκριμένου θερμοκηπίου είναι γυαλί. Η εγκατεστημένη ισχύς του είναι 1,9 ΜWth και η ετήσια εξοικονόμηση 365,8 ΤΙΠ/ έτος.

Το γεωθερμικό πεδίο της Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου έχει αρκετές δυνατότητες αξιοποίησης, κυρίως για θέρμανση θερμοκηπίων Αν αξιοποιηθεί ορθολογικά όλο το βεβαιωμένο δυναμικό του πεδίου μπορεί να πολλαπλασιασθεί η έκταση των εγκατεστημένων θερμοκηπίων σε πενήντα στρέμματα τουλάχιστον.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας της Νιγρίτας και του Σιδηροκάστρου, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στους τομείς του τουρισμού, υγείας, χερσαίων και υδάτινων καλλιεργειών (θέρμανση θερμοκηπίων, υδατοκαλλιέργειες, ξήρανση προϊόντων , θέρμανση χώρων κ.λ.π.). Επιβάλλεται η διερεύνηση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των γεωθερμικών αυτών πεδίων με την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού που έχει τη σχετική τεχνογνωσία, με τη δημιουργία Νομαρχιακού Φορέα Διαχείρισης Γεωθερμίας.

Το παράδειγμα άλλων περιοχών

Στο στόχαστρο ξένων επενδυτών έχει μπει το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού, στον κάμπο της Χρυσούπολης, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς η αξιοποίηση του βεβαιωμένου θερμικού πεδίου έχει ανατεθεί στο δήμο Χρυσούπολης. Τον περασμένο Απρίλιο ο δήμος υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, με αντικείμενο την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του Ερατεινού. Ο δήμος, που αποτελεί το μοναδικό ΟΤΑ και γενικότερα το μοναδικό ανάδοχο γεωθερμικού πεδίου σε όλη τη χώρα, έχει να υλοποιήσει ορισμένες συμβατικές υποχρεώσεις ώς τον Απρίλιο του 2010, με απώτερο στόχο να αξιοποιήσει τη γεωθερμία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τηλεθέρμανση.
Το εγχείρημα θα αποτελέσει τον πιλότο, το μοντέλο ανάπτυξης για πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Ο κ. Μιχαηλίδης, άλλωστε, συνομιλεί σε καθημερινή βάση με δημάρχους από άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι επιθυμούν να πράξουν παρομοίως. Στην Ελλάδα σήμερα έχουν εντοπιστεί και έχουν βεβαιωθεί γεωθερμικά πεδία σε αρκετές περιοχές. Τα κυριότερα από αυτά στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται στους νομούς Καβάλας και Σερρών .Στο νομό Σερρών έχουν εντοπισθεί τρεις περιοχές με δεδομένο γ/θ ενδιαφέρον . Αρκετές επενδυτικές μονάδες που αξιοποιούν τη γεωθερμία στο ν. Σερρών έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα.
- Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια προσέγγισης της εκμεταλλεύσιμης παροχής των πεδίων που είναι πολύ μεγαλύτερη από την πραγματοποιούμενη.
- Κρίνεται απαραίτητη η απόκτηση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τους φορείς εκμετάλλευσης εργασιών σχετικά με τη γεωθερμική ενέργεια.
- Θα πρέπει να ερευνηθούν οι τοπικές δυνατότητες για την καλύτερη αξιοποίηση της γεωθερμίας στο νομό, πιστεύουμε δε ότι θα πρέπει βασικά να μελετηθούν:
Α)θερμοκηπιακές μονάδες
Β) Ξήρανση αγροτικών προϊών (καλαμποκιού, βαμβακιού κ.λ.π.)
Γ) Θέρμανση χώρων (κτιριακών εγκαταστάσεων, χώρων κτηνοτροφίας- πτηνοτροφίας, κ.τ.λ.)
Δ) Ιχθυοκαλλιέργειες
Ε) ιαματικές χρήσεις

Διαβάστε επίσης:

  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται την Πέμπτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 23 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 23 ανέρχονται την Τετάρτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 19 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 19 ανέρχονται την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται τη Δευτέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 249 επισκέπτες