Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις Σέρρες

Με λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάστηκε τη Δευτέρα στις Σέρρες η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

mihas-fotiadis.jpgΥπέρ του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου ο Νομάρχης Πειραιά elvima.gif
Υπέρ του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδυάζεται με την ισχυρή οικονομική ενίσχυση των περιφερειών και των εξίσου ισχυρών δήμων, τάχθηκε από τις Σέρρες ο Νομάρχης Πειραιά , Γιάννης Μίχας. Ο πρώην Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ στο Συμβούλιο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραθέτει το ευρωπαϊκό μοντέλο των ισχυρών περιφερειών ως τη μοναδική εφικτή λύση για την ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση που θα σηματοδοτήσει νέα πνοή στο μέλλον της χώρας, αλλά και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς της πολιτείας και τους πολιτικούς.
''Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι σημαντικό κομμάτι ιδιαίτερα τώρα που στα μάτια των πολιτών όλα, μα όλα, έχουν καταρρεύσει. Είναι σημαντικό κομμάτι και συνδέεται με το μέλλον αυτής της χώρας. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι η μόνη που μπορεί ν’ ανατρέψει αυτό το άθλιο κομμάτι που υπάρχει σήμερα, αυτό το κομμάτι της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, αυτό που δυστυχώς συμβαίνει σήμερα να περπατάς στο δρόμο και να σου ψιθυρίζουν : ''siemens, siemens'' και ντρέπεσαι να κοιτάξεις. Πραγματικά έχουμε ενοχοποιήσει όλους όσους έχουν στα σπίτια τους ψυγεία και κουζίνες ''siemens''.
Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να έχει χαρακτηριστικά που μπορούν να υποστηρίξουν τους πολίτες. Θα πρέπει οι πολίτες να μπορούν να ελέγχουν το Δήμαρχο, το Νομάρχη, τον Υπουργό. Διαφορετικά δεν θα λέγεται μεταρρύθμιση, αλλά απορύθμιση του κράτους'', δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης κ. Μίχας, με αφορμή την επίσκεψη, ως επικεφαλής κλιμακίου της Ν.Α. Πιεραιά, που πραγματοποιεί από την Τρίτη στο Ν.Σερρών.
''Για μας διοικητική μεταρρύθμιση σημαίνει ισχυροί δήμοι. Δεν μπορείς να μιλάς για ισχυρό δήμο στις Σέρρες χωρίς να δίνονται χρήματα και προσωπικό. Πρέπει οι δήμοι να γίνουν λιγότεροι, να είναι οικονομικά ισχυροί και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη. Οσον αφορά τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ζητούμε: περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο. Εμείς μιλάμε για 13 περιφέρειες και υποστηρίζουμε ότι οι τοπικοί λαοί θα πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους για το θέμα. Πρέπει να δούμε την ιστορία και τα χαρακτηριστικά μια περιοχής και να καταλήξουμε στο που πρέπει να είναι και όχι πού βολεύει να είναι. Η Ευρώπη ήδη εδώ και 20-30 χρόνια έχει αποφασίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς τι περιμένουμε; Θέλουμε μία ισχυρή περιφέρεια, έναν δήμο και τίποτα άλλο''.
''Ζητούμε η πολιτεία να αγαπήσει την αυτοδιοίκηση''
Αφορμή της επίσκεψης του κλιμακίου της Ν.Α. Πειραία είναι η ανταλλαγή απόψεων και η μεταφορά τεχνογνωσίας στη Ν.Α. Σερρών, από την επιτυχή ''μάχη'' στον τομέα ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων. Πέρα όμως από την όποια διάθεση των εργαζομένων και την εντατικοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, απαραίτητο ''εφόδιο'' κρίνεται η στήριξη των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό, στήριξη που όμως -αν και αποτελεί πάγια υπόσχεση της Πολιτείας-, δεν υλοποιείται στο βαθμό που πρέπει, καθώς όπως σημειώνει με πικρία ο κ.Μίχας, ''η Πολιτεία δεν αγαπά την Τοπική Αυτοδιοίκηση''.
''Δεν είναι απλά οι καλές πρακτικές στον Πειραιά, ή η τεχνογνωσία . Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι Σέρρες και συνομιλώ με ανθρώπους που τιμούν την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε δύσκολες περιοχές, όπως η δική σας. Είναι τα νέα παιδιά-έτσι τους λέω εγώ- όπως ο φίλος μου ο Στέφανος, που πραγματικά έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους. Είναι και ένα άνοιγμα δικό μας σε νομαρχίες της χώρας, καθώς πιστεύουμε ότι οι καλές πρακτικές πρέπει να μεταφέρονται από νομαρχία σε νομαρχία. Όπως εμείς κάνουμε μία σημαντική δουλειά στον τομέα της διατροφικής αλυσίδας με τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς, όταν την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση της απαξίωσης αυτών των μηχανισμών, εμείς επιμένουμε λειτουργώντας πάρα πολλές φορές ως … Δον Κιχώτες. Εμείς συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια και θέλουμε να μεταδοθεί σε κάθε νομαρχία της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τους αιρετούς, γιατί πιο εύκολα τους ελέγχουν. Ενάντια σε ό,τι ο κ.Φώλιας πρόσφατα δήλωσε να βάλουμε ιδιωτικούς φορείς να ελέγχουν τις πολυεθνικές, αντί να πάμε σ’ έναν κεντρικό ελεγκτικό μηχανισμό, που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι ο ΕΦΕΤ, ο οποίος θα συντονίζει τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις , που θα έχουν τη δυνατότητα των ελέγχων σε όλους τους τομείς σε όλη την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση, όμως, να μας δώσουν προσωπικό και μέσα. Εμείς με το λίγο προσωπικό που έχουμε, έχουμε κάνει ένα μικρό θαύμα. Μόνο φέτος έχουμε κατασχέσεις πάνω από 800 τόνους. Παρά τις δικές μας προσπάθειες έχουν κατασχεθεί 800.000 κιλά ακατάλληλων τροφίμων και να σκεφτείς κανείς ότι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και όχι καθολικοί. Μόνο στην περιοχή του Πειραιά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεπερνούν τις 25.000!'' δήλωσε χαρακτηριστικά.
''Διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έχουν σταθεί στο πλευρό των Ν.Α. και σ’ αυτό το κομμάτι. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα κόμματα θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν κομμάτι που'' στραγγαλίζει'' την τοπική αυτοδιοίκηση και μέχρι σήμερα , δυστυχώς, αυτό έχει συμβεί. Ζητούμε η πολιτεία να αγαπήσει την αυτοδιοίκηση.Υπήρξαν υποσχέσεις ότι θα υπάρχει στελέχωση προσωπικού και δεν έχει δοθεί ούτε ένα άτομο! Παρόλα αυτά δεν μοιρολατρούμε, δεν μεταθέτουμε τις ευθύνες και συνεχίζουμε το έργο μας. Απαιτούμε ,όμως, από την εκάστοτε κυβέρνηση να μας στηρίξει. Θεωρούμε ότι ο θεσμός της Τ.Α. είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι, το οποίο έχει και άμεση επαφή και συνέργια με όλους τους πολίτες και αυτό την κάνει πιο δυνατή, πιο προσιτή και μπορεί καλύτερα να επιλύσει τα προβλήματα στον τομέα της διατροφικής αλυσίδας. Στον τομέα αυτό θα συμβάλουμε για την αναβάθμιση των ήδη πολύ καλών υπηρεσιών της Ν.Α. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο όλες οι νομαρχίες της χώρας και να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις. Θα πρέπει να ενισχυθεί η νομαρχία των Σερρών και με προσωπικό και με μέσα, γιατί μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα.''

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 377 επισκέπτες