Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις Σέρρες

Με λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάστηκε τη Δευτέρα στις Σέρρες η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

sno.jpgΓια αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές elvima.gif
Τα οικονο-
μικά παραμένουν το μεγάλο “αγκάθι” της δασοπροστασίας-Συνεδρίασε χθες στο ΣΝΟ Με τα οικονομικά να παραμένουν το μεγάλο ‘’αγκάθι’‘ για την ολοκληρωμένη δασοπροστασία, ασκήσεις επί χάρτου για την αντοχή του Ν.Σερρών σε συνθήκες καύσωνα και υψηλού κινδύνου για την πρόκληση πυρκαγιών έκαναν χθες οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ξανά στο τραπέζι του προβληματισμού “έπεσαν” τα μέτρα πρόληψης , στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου που συγκάλεσε ο Νομάρχης Σερρών, παρουσία του Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκειά της δόθηκαν ακριβείς και αυστηρές οδηγίες με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και τη συνεργασία όλων των οργάνων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και διαβεβαιώσεις για συνδρομή στην ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων και προβλημάτων, όπου εντοπίζονται. Επιγραμματικά, διαπιστώθηκε πως :
* η υπάρχουσα κατάσταση και η ετοιμότητα του Ν.Σερρών είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι, όσον φορά την πρόληψη και τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε κάθε κίνδυνο ( υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό αφορά λογικές προβλέψεις)
* απαιτείται ισορροπημένη παρέμβαση για την απομάκρυνση της νεκρής βλάστησης από ζώνες υψηλού κινδύνου ( ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αλλά και να μην ακυρώνονται οι ευεργετικές ιδιότητες της νεκρής βλάστησης για το δασικό σύστημα)
* επιβεβλημένη είναι η καταγραφή και ετοιμότητα σε οργάνωση για την εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση κινδύνου,
* αναγκαία είναι η συντήρηση των δασικών δρόμων για χρήση από πυροσβεστικές δυνάμεις,
* κρίνεται απαραίτητη η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από την Ε.Ο.Σερρών-Θεσσαλονίκης (για την περίοδο υψηλής επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιών), ενώ ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση, ενεργοποίηση και υπεύθυνη στάση του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
«Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί και μεγάλοι για όλη τη ζώνη της Μακεδονίας και ιδιαίτερα φέτος είναι αυξημένοι. Στο Ν. Σερρών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έχουμε πυκνή βλάστηση, η οποία έχει ξεραθεί με την αλλαγή του καιρού. Ήδη έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και πρέπει πάραυτα δασικοί και αγροτικοί δρόμοι πρόσβασης να καθαριστούν. Άρα, λοιπόν, έχουμε κίνδυνο και σ’ αυτή την κατεύθυνση της απομάκρυνσης κάθε κινδύνου, εργαζόμαστε συντεταγμένα για να δημιουργήσουμε προσβασιμότητα», δήλωσε ο Νομάρχης Σερρών Στ.Φωτιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο φετινός συντονισμός θα είναι ακόμη καλύτερος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εθελοντικών ομάδων. Ιδιαίτερα επικριτικός, ωστόσο, στάθηκε στον τρόπο κατανομής των κονδυλίων, που διέθεσε η Πολιτεία στους ΟΤΑ για τη δασοπροτασία. Παρά το γεγονός ότι τα φετινά κονδύλια παρουσιάζονται αυξημένα κατά 44,61% σε σχέση με πέρυσι (219.800 ευρώ), εντούτοις ο Ν.Σερρών , παρά το γεωγραφικό του εύρος και τις αυξημένες του ανάγκες, λαμβάνει τα χαμηλότερα ποσά σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
‘’Πρόκειται για αστείο ποσό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τα διπλάσια!’‘ δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στην κριτική που άσκησε στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Για την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας διαβεβαίωσε ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο Σερρών-Θεσσαλονίκης.
‘’Ολοι οι αρμόδιοι φορείς από υπηρεσίες ως εθελοντικές οργανώσεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα. Μπορεί οι επιστήμονες να θεωρούν ότι οι δασικές υπηρεσίες είναι ένα φυσικό φαινόμενο,όμως όταν το 98% των πυρκαγιών στη χώρα μας προέρχεται από τον ανθρώπινο παράγοντα θα έλεγα ότι είναι ένας ανθρωπογενής κίνυνδος. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις όποιες περιπτπώσεις εκδήλωσης του φαινομένου και τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις με την εμφάνισή τους’‘ υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Για άλλη μια φορά από την σύσκεψη ‘’έλαμψε’‘ δια της απουσίας του το σύνολο των εκπορσώπων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ άπαντες παρόντες ήταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσπωποι των εθελοντικών οργανώσεων.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 334 επισκέπτες