Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19

Στα 13 ανέρχονται την Πέμπτη τα νέα κρούσματα...

Νέα διαμαρτυρία στις Σέρρες ενάντια στους εμβολιασμούς

Διαμαρτυρία ενάντια στην υποχρεωτικότητα των...

Έκτακτο δελτίο καύσωνα και στην Π.Ε. Σερρών

Έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αγγίξει ο υδράργυρος στην περιοχή των Σερρών κατά το νέο κύμα καύσωνα που αναμένουμε και θα διαρκέσει βάσει των προγνώσεων έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου.

fotovoltaiko.jpgΟικονομική Ανάπτυξη με Περιβαλλοντική Υπεροχή paratiritis
Η πρόσ-
κληση έλεγε: «Ελάτε να τιμήσουμε τον Αίολο,Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί, το ανεκτίμητο δώρο του, την ανεξάντλητη, ανανεώσιμη, καθαρή αιολική ενέργεια». Την Κυριακή που μας πέρασε 15 Ιουνίου, «Ευρωπαϊκή Μέρα του Ανέμου», οι Σερραίοι είπαν ΝΑΙ στο κάλεσμα Οικολογικής Κίνησης Σερρών , της UNESCO Σερρών και της Π.Ε. «ΠΡΑΞΙΣ» και συμμετείχαν στην εκδρομή- επίσκεψη στο Αιολικό Πάρκο του Σιδηροκάστρου προκειμένου να ενημερωθούν για την προώθηση της αιολικής ενέργειας, τα πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα της. Ο Όμιλος Εταιρειών ΙΤΑ διέθεσε το λεωφορείο , ο κ. Γιώργος Κωνσταντάκης Σύμβουλος Επιχειρηματικής Λειτουργίας & Ανάπτυξης της ΙΤΑ, ηρθε από την Αθήνα και συνόδευε την ομάδα επισκεπτών , ο κ. Χαράλαμπος Χατουμαν πραγματοποίησε μια αναλυτική ξενάγηση- ενημέρωση στο μοναδικό Αιολικό Πάρκο της Μακεδονίας , της ENDESA HELLAS στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, το οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε η ΙΤΑ.

( H εταιρεία ΙΤΑ ΑΕ ιδρύθηκε το 1988, έχει καθαρά ενεργειακό προσανατολισμό. Λειτουργεί ως μελετητής, κατασκευαστής και επενδυτής ενεργειακών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εταιρεία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη Σταθμών Συμπαραγωγής και δικτύων Τηλεθέρμανσης. Συμμετέχει στην Ελληνική εταιρεία ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΏΝ ΑΕ στο έργο παροχής τηλεθέρμανσης στην πόλη των Σερρών καθώς και στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΕ . Όσον αφορά στην αιολική ενέργεια, η ΙΤΑ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κορυφαία διεθνώς εταιρεία ανεμογεννητριών VESTAS WIND SYSTEMS A/S για περισσότερο από 15 χρόνια.)

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι Σερραίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν επιτόπου για τις τεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας των ανεμογεννητριών και να συζητήσουν με τους ειδικούς για την ανάγκη ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να μετατρέψουμε την απειλή της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης σε μια ευκαιρία αειφόρου ανάπτυξης. Αναλυθήκαν τα πολλαπλά οφέλη της αιολικής ενέργειας – μιας ανεξάντλητης, ανανεώσιμης, εγχώριας πηγής ενέργειας.

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου έχει ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα των τεράστιων ωφελειών που προκύπτουν από την εκμετάλλευση αυτής της απεριόριστης πηγής ενέργειας και να φωτίσει την αποδοχή που έχει στο ευρύ κοινό»

Για την φετινή μέρα του ανέμου

Το σύνθημα είναι «ανακαλύψτε την ανεξάντλητη ενέργεια» (discover unlimited power), και εστιάζει στην πληροφόρηση με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις ώστε να γίνει κατανοητό σε όλους , και κυρίως στους νέους , πως η υποστήριξη στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε.

Οι 20 ανεμογεννητριες του Σιδηροκάστρου, περίμεναν τους επισκέπτες , απλούς Σερραίους πολίτες , αλλά και εκπροσώπους τοπικών αρχών ( αντιδημαρχος Σερρών κ. Αντώνης Αναστασιαδης , αντινομαρχης κ. Ραμποτας, νομαρχ. Σύμβουλος κ. Πετκογλου) , συλλόγων και φορέων ( ΑΔΕΔΥ, Περιβαλ. Σύλλογος Κερκινιτις , ΑΧΕΠΑ) , Σερραίους επιχειρηματίες, αλλά και φοιτητές που ηρθαν από την Κοζάνη και τη Δράμα , νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία , άνδρες και γυναίκες ακόμη και μικρά παιδιά.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της διπλής πρόκλησης της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, από την ταχύτατη παγκόσμια ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η Αιολική ενέργεια είναι φυσική, είναι άφθονη και διάσπαρτη, δεν θα τελειώσει ποτέ, είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, βοηθά στην απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα, η τεχνολογία εκμετάλλευσης είναι εμπορικά ώριμη, προσφέρει την καλύτερη περιβαλλοντικά λύση, προσφέρεται για περιφερειακή ανάπτυξη, προσφέρεται για αποκέντρωση του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής, δεν την έχουν λίγα «τυχερά» κράτη, αλλά ΟΛΟΙ, δεν χρειάζονται στρατιωτικές εκστρατείες για να την εξασφαλίσεις, ούτε μπορεί να απειληθεί από τρομοκρατικές ενέργειες.... ενισχύει το ηλεκτρικό δίκτυο λόγω της διασποράς στην ανάπτυξη της, ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, δίνει ενέργεια χωρίς καύσιμο.

Ακόμη και αν ξεχάσουμε τους λόγους επιβίωσης του πλανήτη, του ανθρώπινου είδους και όλων των άλλων ειδών που επιτάσσουν την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ΑΠΕ και αναλύσουμε την ενεργειακή κατάσταση μόνο με οικονομοτεχνικά κριτήρια, καταλήγουμε ότι συμφέρει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι:

* Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν μόνιμα ανοδική πορεία και ότι αυτή η πορεία θα επιταχυνθεί από το γεγονός και μόνο ότι τα αποθέματα τους ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ.
* Το εξωτερικό κόστος είναι μια πραγματικότητα η οποία έστω και με τη μορφή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ορυκτά καύσιμα .Τότε, η ωφελιμότητα της επένδυσης στην Αιολική Ενέργεια καθίσταται προφανής και στον πιο δύσπιστο τεχνοκράτη.

Οι λόγοι που υπαγορεύουν την ανάπτυξη της Αιολικής καλύπτουν όλο το φάσμα των κριτηρίων που θα μπορούσαν να τεθούν:

* Η τεχνολογία είναι απόλυτα αποδοτική, ενεργειακά, αλλά και επιχειρηματικά.
* Η συνεισφορά της Αιολικής Ενέργειας στην Εθνική Οικονομία, είναι ανεκτίμητη αφού οδηγεί σε απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα, ελκύει την εισροή ξένων επενδύσεων και ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη.
* Η χώρα μας διαθέτει εξαίρετο αιολικό δυναμικό, εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και ενδιαφερόμενους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.
* Ικανοποιεί τις δεσμεύσεις της χώρας μας που απορρέουν από υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες όπως η Κοινοτική οδηγία 77/2001, και το πρωτόκολλο του Κιότο, οι οποίες σίγουρα θα ανανεωθούν και θα γίνουν αυστηρότερες.
* Είναι η πιο περιβαλλοντικά φιλική λύση στο ενεργειακό και ένα από τα πιο αξιόπιστα όπλα στη φαρέτρα μας στη μάχη με τις κλιματικές αλλαγές.Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου έχει ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα των τεράστιων ωφελειών που προκύπτουν από την εκμετάλλευση αυτής της απεριόριστης πηγής ενέργειας και να φωτίσει την αποδοχή που έχει στο ευρύ κοινό.

Όμως, οι Σερραίοι επισκέπτες του Αιολικό Πάρκου, σταλθήκαν διπλά τυχεροί διότι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το φωτοβολταικο πάρκο – το μοναδικό επίσης μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Μακεδονία και να ενημερωθούν από τους Σιδηροκαστρινους Επιχειρηματίες – παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ηλιο ( φωτοβολταικα) Γιώργο και Σταμάτη Σταμτση για την λειτουργία ενός φωτοβολταϊκου συστήματος.

Όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν αποτελούν μελλοντική εξέλιξη, αλλά καθημερινή πραγματικότητα η οποία μάλιστα επιδεινώνεται ραγδαία. Ο πλανήτης κινδυνεύει άμεσα και μαζί του κι εμείς και γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακές συνήθειες και στην παραγωγή και στην κατανάλωση.

Μια από τις ελάχιστες έτοιμες λύσεις που έχουμε διαθέσιμες είναι η Ανεξάντλητη Αιολική Ενέργεια, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η Αιολική Ενέργεια μαζί με τις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι η μόνη ελπίδα μας για περιορισμό της έκτασης των κλιματικών αλλαγών.

Η απόφαση που λήφθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο του 2007 και η συνακόλουθη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2008, επιβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σαν χώρα έχουμε μια επιλογή ή να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων ...ή να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να ελπίσουμε ότι η κλιματικές αλλαγές θα περάσουν. Δεν πρόκειται να περάσουν.


Οι διοργανωτές αυτής της ενημερωτικής επίσκεψης η Οικολογική Κίνηση Σερρών, η UNESCO Σερρών, και η Π.Ε. ΠΡΑΞΙΣ ευχαριστούν τις Σερραικες εφημερίδες που στήριξαν και πρόβαλλαν αυτήν την δράση, καθώς και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν την μοναδική εμπειρία και ελπίζουν στους πολλαπλασιαστές τέτοιου είδους δράσεων.

Διαβάστε επίσης:

  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται την Πέμπτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 23 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 23 ανέρχονται την Τετάρτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 19 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 19 ανέρχονται την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται τη Δευτέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 298 επισκέπτες