810 νέα κρούσματα στις Σέρρες την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα αναφοράς από 19...

Φωτιά σε υπόγειο χώρο στάθμευσης στις Σέρρες - Άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής

Μεγάλη επιχείρηση των ανδρών της Πυροσβεστικής...

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός υποδομών στην Π.Ε. Σερρών

Τα έντεκα έργα που αναμένεται να βάλουν την Π.Ε. Σερρών στη νέα εποχή, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της και ανήκουν στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρουσίασαν ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παν. Σπυρόπουλος , ο...


paratiritisstefanos_fotiadis.jpgΣυμπλη-
ρώνουμε είκοσι τέσσερα χρόνια διαρκούς συζήτησης αναφορικά με την περιφερειακή οργάνωση της χώρας, τη δομή της αυτοδιοίκησης, τη διοικητική διάρθρωση της, τον αριθμό των Ο.Τ.Α. κλπ. Είκοσι τέσσερα χρόνια στα οποία σημειώθηκαν βήματα μπροστά, αλλά και σημειωτόν. Είκοσι τέσσερα χρόνια στα οποία αναζητούμε το βέλτιστο κράτος και τους θεσμούς του. Είκοσι τέσσερα χρόνια στα οποία πετύχαμε πολλά, αστοχήσαμε σε πολλά και δεν κατακτήσαμε ακόμη περισσότερα. Εκείνο το οποίο σίγουρα δεν έχουμε κατακτήσει ως κράτος και ως αυτοδιοικητικό κίνημα, είναι η υιοθέτηση στην πράξη, των αρχών του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας και η σύγκλιση με το ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό κεκτημένο.
Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Εσωτερικών, έχει εξαγγείλει τη διοικητική μεταρρύθμιση, με έμφαση στη νέα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού.

Θα μου επιτρέψτε όμως να αναφέρω πως προσήλθαμε στο έκτακτο συνέδριο μας χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης, πέρα από αυτά που ο Υπουργός των Εσωτερικών ανέφερε σε συνεντεύξεις του και μόλις την περασμένη Παρασκευή οριοθέτησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο μας.

Εξήγγειλε ως βασικές θέσεις δύο πράγματα απόλυτα αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους:

* Την αιρετή περιφέρεια κοντά στον σημερινό αριθμό χωρίς όμως να διατυπώνει σαφή άποψη για την διάρθρωση της
* Τις αποκεντρωμένες κρατικές δομές κατά τα πρότυπα της σημερινής περιφέρειας, ως την παρουσία του Κράτους στο αυτό επίπεδο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπενθυμίσω την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της Δράμας και την μελέτη για την οργανωτική αναδιάρθρωση και λειτουργική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως αυτή συντάχθηκε από το Ι.Τ.Α.

Η απόφαση του συνεδρίου της Δράμας ανάμεσα στα άλλα όριζε ως προϋπόθεση ότι:

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο στην Αυτοδιοίκηση. Οφείλει να είναι ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο διοικητικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα διαπερνά κάθετα και οριζόντια όλα τα επίπεδα της διοίκησης, κεντρικής και περιφερειακής.

Θα καθορίζει με σαφήνεια και σύγχρονο πνεύμα τη θέση και το ρόλο όλων των βαθμίδων της Αυτοδιοίκησης στο γενικότερο διοικητικό σύστημα και θα υπακούει στις αρχές της επικουρικότητας, της αποκέντρωσης των εξουσιών του κεντρικού Κράτους προς την Αυτοδιοίκηση, του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της συνεχούς προσαρμοστικότητας στις ραγδαίες μεταβολές που επισυμβαίνουν διεθνώς και έχουν άμεση αντανάκλαση στη χώρα.

Μέχρι χθες παρατηρούσαμε να εξελίσσεται ένα έργο το οποίο έχει παιχθεί πολλές φορές. Δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων αναφορικά με τη νέα δομή των Νομαρχιών ή των Υπερνομαρχιών, θαρρείς και το μοναδικό ζητούμενο είναι τα χωρικά σύνολα.

Το κεντρικό ζητούμενο είναι:

Το επιτελικό και αποτελεσματικό κράτος, με αποκέντρωση με όρους αυτοδιοίκησης.

Δεν πρέπει και δεν μας αφορά η συζήτηση για τη δημιουργία μεγαλύτερων συνόλων στη βάση των πολιτικών συσχετισμών.

Δεν πρέπει και δεν μας αφορά η συζήτηση για τη διατήρηση του θεσμού με αυτά τα χαρακτηριστικά με μοναδική αλλαγή το γεωγραφικό και πληθυσμιακό μέγεθος, ως άλλοθι για την αποφυγή της συγκρότησης του θεσμού της ισχυρής αιρετής περιφέρειας ως αναπτυξιακής οντότητας στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης όλων των δομών του κράτους.

Δεν πρέπει και δεν μας αφορά η συζήτηση για τη μονοσήμαντη μετεξέλιξη του θεσμού, χωρίς την παράλληλη συζήτηση για την φορολογική αποκέντρωση, με όρους αυτοδιοίκησης.

Δεν πρέπει και δεν μας αφορά η συζήτηση χωρίς την παράλληλη γενναία αλλαγή των βασικών κανόνων του δημόσιου λογιστικού, προκειμένου για την κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας θωρακισμένο απέναντι στο μακρύ χέρι του ελέγχου σκοπιμότητας των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου και της νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου.

Το κίνημα της αυτοδιοίκησης θεωρώ πως ανταποκρίνεται με απόλυτη επάρκεια στη συλλογική απαίτηση της κοινωνίας για αποτελεσματικότητα στη δράση.

Στη χώρα μας δεν μπορούν να αντέξουν πολλά επίπεδα διοίκησης και αυτοδιοίκησης, διαπίστωση στην οποία όλοι τελικά συμφωνούμε.

Όμως τα επιστημονικά όργανα, όπως το Ι.Τ.Α. αλλά και άλλοι φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, έχουν προ πολλού τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια.

Η χώρα μας χρειάζεται δυο επίπεδα αυτοδιοίκησης. Αυτό των ισχυρών Δήμων και αυτό των ισχυρών αιρετών Περιφερειών.

Είκοσι τέσσερα χρόνια είναι πολλά. Θεωρώ πως το κίνημά μας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βαθμού, μπορεί και πρέπει να επιβάλει το πραγματικό περιεχόμενο της διοικητικής μεταρρύθμισης, στη βάση της απόφασης του συνεδρίου της Δράμας αλλά και του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη.

Πρέπει να σχεδιάσουμε τη συνολική νέα οργανωτική δομή.
Πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αναθεωρήσεις του συντάγματος αναφορικά με την συνταγματική κατοχύρωση των θεσμών της αυτοδιοίκησης, της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων και της ενίσχυσης των συνταγματικών επιταγών για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση με όρους αυτοδιοίκησης. Τέλος πρέπει να αποτρέψουμε την προσθήκη επιπλέον παραγόντων που θα καθιστούν περισσότερο προβληματική τη συμμετοχή μας στο πολυθρύλητο Ε.Σ.Π.Α.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, σε μία κοινωνία που γίνεται όλο και περισσότερο απαιτητική, σε μία δημοκρατία με θεσμούς που εμφανίζουν φαινόμενα παθογένειας, σε συνθήκες απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού, τελικά σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επανεκτιμήσουμε τις πολιτικές μας, να εφεύρουμε ξανά τις υπηρεσίες μας. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα πρέπει να είναι ταυτισμένη με την αυτοδιοίκηση. Νοοτροπίες και πρακτικές που ακόμη και σήμερα υπάρχουν, πρέπει να ανατραπούν με μετωπική ρήξη.

Πρέπει λοιπόν με υπερβατικό τρόπο και με ισχυρή συλλογικότητα να προχωρήσουμε στο διάλογο για την Τ.Α. του 21ου αιώνα. Στο διάλογο αυτό έχουν θέση όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν. Με συντεταγμένο τρόπο να προχωρήσουμε, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δογματισμούς.

Η πρόκληση είναι μπροστά μας και είναι ισχυρή. Είναι η κοινωνία της αλληλεγγύης και της ανοχής της διαφοράς. Είναι οι ανθρώπινες πόλεις και οι βιώσιμοι οικισμοί. Είναι η δημιουργικότητα με αποτελεσματικότητα και καινοτομία.

Είναι η συμμετοχή και ο αυξημένος πολιτικός και κοινωνικός έλεγχος. Είναι το στοίχημά μας με το μέλλον των παιδιών μας. Είναι η Τ.Α που πρέπει να αλλάξει προς το νέο, το σύγχρονο, το δυναμικό.

Διαβάστε επίσης: