Νέα διαμαρτυρία στις Σέρρες ενάντια στους εμβολιασμούς

Διαμαρτυρία ενάντια στην υποχρεωτικότητα των...

Σέρρες: Αρκούδα προκάλεσε ζημιές σε Καστανούσα και Καλοχώρι

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Σιντικής Σερρών...

Έκτακτο δελτίο καύσωνα και στην Π.Ε. Σερρών

Έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αγγίξει ο υδράργυρος στην περιοχή των Σερρών κατά το νέο κύμα καύσωνα που αναμένουμε και θα διαρκέσει βάσει των προγνώσεων έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου.

kerkini.jpgH ομορφιά της Λίμνης Κερκίνης την Άνοιξη paratiritis
Μπαίνο-
ντας στην Κερκίνη, η πρώτη εικόνα που σου τραβά την προσοχή είναι οι φωλιές των πελαργών σε κάθε ψηλό σημείο του χωριού: στις κόκκινες κεραμοσκεπές, στα καμπαναριά, στον τρούλο της εκκλησίας, ακόμα και στους στύλους της ΔΕΗ. Εχει φροντίσει ο δήμος γι αυτό. Το χωριό ζει από τη λίμνη και φροντίζει για να έχει... Ο οικισμός δεν είναι μεγάλος. Υπάρχουν όμως όλα τα καλά, για να μείνει ο επισκέπτης ευχάριστα. Η πινακίδα «Προς λιμάνι», κρύβει μια απόσταση περίπου ένα χιλιόμετρο. Μια καλή και εύκολη βόλτα. Με παρέλαση των 1200 μαθητών των ελληνικών αποστολών από σχολεία της Ελλάδας και πολλών περιοχών του κόσμου έπεσε η αυλαία της Ζ’ Μαθητιάδας στην Πρώτη Σερρών. Σε ένα τεράστιο χάρτη οι μαθητές κρατώντας τις πινακίδες που αναγραφόταν η χώρα ή η περιοχή τους αποχαιρέτησαν τη Μαθητιάδα και τους πολλούς φίλους που έκαναν κατά τη παραμονή τους στην Πρώτη και τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Εκεί, σε έναν μικρό κόλπο, δένουν οι χαρακτηριστικές ρηχές βάρκες, οι «μπλάβες» που μπορούν να κινούνται ακόμη και σε δέκα πόντους νερό. Είναι το μοναδικό μέσο διακίνησης των επισκεπτών. Γύρω από τη λίμνη, υπάρχουν δύο διαδρομές. Στο δυτικό της τμήμα είναι ασφάλτινη και οδηγεί στο χωριό Κερκίνη. Οι εικόνες είναι μοναδικές και σπάνιες. Στην ατάραχη επιφάνεια του νερού, καθρεφτίζεται το Μπέλες με τις χιονισμένες κορφές του, που αγγίζουν τα 2.031μέτρα. Στο βάθος, ένα μεγάλο κοπάδι πελεκάνοι, τσακώνονται για λίγα ψάρια. Πιο κει, φλαμίνγκο τα παρατηρούν αδιάφορα. Αγελάδες βόσκουν αμέριμνα δίπλα στις όχθες και λίγο πιο μέσα, μια ντουζίνα πάπιες οργώνουν με τον χαρακτηριστικό τους τρόπο το νερό. Παντού ησυχία. Κι όμως, έχει τόση ζωή εδώ γύρω. Η ανατολική παραλίμνια διαδρομή, είναι κατά την άποψή μου ασύγκριτα ωραιότερη. Βατός χωματόδρομος και από Ι.Χ. προσφέρει απλόχερα μοναδικές εικόνες από τη λίμνη αλλά και το εγγύς περιβάλλον. Τα κανάλια, το... υπό εξαφάνιση δάσος, φάρμες νεροβούβαλων, αλλά και το ντεκόρ γνωστής ελληνικής ταινίας, από πλινθόκτιστα σπίτια, τα οποία τοποθετήθηκαν στη λίμνη, κοντά στις όχθες, αλλά δεν απομακρύνθηκαν ποτέ. Θα ξεκινήσετε τη διαδρομή αυτή, ανηφορίζοντας τη μικρή χωμάτινη ράμπα, που βρίσκεται δίπλα στον ασφαλτόδρομο, ακριβώς πάνω από το φράγμα.

Και όπως όλοι ομολογούν, η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη, όταν τα νερά είναι ψηλά και μπορούν να κινούνται ανάμεσα στους μισοβυθισμένους κορμούς των δέντρων.

Περιηγήσεις με άλογα, πεζοπορία, ποδηλασία

Πριν από μερικά χρόνια ο κ. Γιάννης Ρέκλος δημιούργησε τον ξενώνα «Οικοπεριηγητής» και άρχισε να οργανώνει τις πρώτες οικολογικές εξερευνήσεις στη λίμνη. Αρχικά οι περιηγήσεις περιορίζονταν σε πρωινές βαρκάδες που συνδυάζονταν με περιβαλλοντική ενημέρωση. Ωστόσο, το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν αρκετός λόγος για να επεκταθούν οι δραστηριότητες.

Σήμερα, εκτός από την κλασική βαρκάδα και την κωπηλασία με καγιάκ, γίνονται περιηγήσεις με άλογα, ποδηλασία σε επιλεγμένες διαδρομές και πεζοπορία στις όχθες - μόνο κατά την περίοδο που τα νερά της λίμνης είναι χαμηλά, δηλαδή από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Εκτός από τον «Οικοπεριηγητή», στην περιοχή δραστηριοποιείται και η εταιρεία «Ιχνηλάτης», η οποία ειδικεύεται στις διαδρομές με άλογα, αλλά οργανώνει και διαδρομές με τζιπ.

Και όπως μας έλεγε ο κ. Ρέκλος, το να διασχίζεις τους βάλτους και να οδηγείς πάνω στην παγωμένη λίμνη, όταν φυσικά το επιτρέπουν οι συνθήκες, είναι μοναδικές εμπειρίες Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Βυρώνεια, δίπλα στο Ακριτοχώρι, βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ενα εντυπωσιακό μακεδονίτικο κτίσμα, με πανοραμική θέα στη λίμνη και την γύρω περιοχή. Σε πολύ μικρή απόσταση, λίγο πιο ψηλά από το μοναστήρι, θα βρείτε και μια μικρή λίμνη. Θα φθάσετε εύκολα, από ασφαλτόδρομο μέσα από το χωριό.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε τη λίμνη μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης (τηλ. 2327-0-28004-5).

Πώς θα πάτε

* Με αφετηρία την Αθήνα θα ακολουθήσετε τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, που γίνεται όλο και πιο εύκολη.
* Θα μπείτε στον πρώτο κόμβο στην Εγνατία και θα ακολουθήσετε τη σήμανση προς Σέρρες.
* Περίπου 35 χλμ. πριν, στη μέση της διαδρομής, υπάρχει σήμανση προς Κερκίνη - Λιθότοπο.
* Η συνολική απόσταση από την Αθήνα είναι 633 χλμ. Η απόσταση Θεσσαλονίκη - Κερκίνη είναι 126 χλμ.

Πού θα μείνετε

* Hotel Oikoperiigitis Κατηγορία: 3*** Αριθμός Δωματίων: 26 Διεύθυνση: Κερκίνη Σερρών Τηλέφωνα: 23270 41450-41016
* Hotel Arhontiko Kerkinis Κατηγορία: 3*** Αριθμός Δωματίων: 6 Διεύθυνση: Κερκίνη Σερρών Τηλέφωνα: 23270 41090
* Hotel Zeidoron Κατηγορία: 2** Αριθμός Δωματίων: 4 Διεύθυνση: Μανδράκι, Κερκίνη Σερρών Τηλέφωνα: 23230 71106
* Hotel Erodios Κατηγορία: 2** Αριθμός Δωματίων: 24 Διεύθυνση: Λιθότοπος Σερρών Τηλέφωνα: 23250 28070-80
* Hotel Kerkinitis Κατηγορία: 2** Αριθμός Δωματίων: 10 Διεύθυνση: Λιθότοπος Σερρών Τηλέφωνα: 23250 41035
* Hotel Alexandros Κατηγορία: 2** Αριθμός Δωματίων: 5 Διεύθυνση: Κερκίνη Σερρών Τηλέφωνα: 23270 41319

Πού θα φάτε

* Δεν θα φύγετε, αν πρώτα δεν δοκιμάσετε τυροκομικά και γαλακτοκομικά βούβαλου. Και πάνω από όλα, καβουρμά, που βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή συντήρησης κρεάτων, μέσα σε κιούπια, που την έφεραν στην περιοχή της Κερκίνης οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.
* Ο καβουρμάς είναι εκλεκτό κρέας που συσκευάζεται αφού βραστεί για 3 - 4 ώρες σε υψηλή θερμοκρασία και τσιγαριστεί με μπαχαρικά.
* Στην Κερκίνη δοκιμάστε την ψαροταβέρνα Μπάρμπα Νικόλας (23270 41232) και το ψητοπωλείο Η Κερκίνη (23270 41515), όπου θα βρείτε εξαιρετικά ντόπια λουκάνικα και μακεδονίτικες σαλάτες με ψιλοκομμένο σπιτικό τουρσί.
* Στην Ανω Πορόια θα φάτε πολύ καλά στην Πεστροφο-ταβέρνα του Δημήτρη Θεοδωρακέλη (23270 51500), σε ξύλινα τραπέζια κάτω από θεόρατα πλατάνια.
* Στο χωριό Μακρινίτσα θα βρείτε την ταβέρνα Εβόρα (23270 22283), με πανοραμική θέα στη λίμνη, ποντιακές γεύσεις, αλλά και κάποια απρόσμενα πιάτα, όπως... κροκόδειλος!
* Και για το τέλος, το καζάν ντιπί (= πάτος του καζανιού), το θεσπέσιο γλυκό που παίρνει εξαιρετική γεύση όταν παρασκευάζεται με βουβαλίσιο γάλα.

Διαβάστε επίσης:

  • Π.Ε. Σερρών: 23 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 23 ανέρχονται την Τετάρτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 19 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 19 ανέρχονται την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...
  • Π.Ε. Σερρών: 13 τα νέα κρούσματα covid-19 Στα 13 ανέρχονται τη Δευτέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την covid-19 του ΕΟΔΥ. ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 230 επισκέπτες