Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις Σέρρες

Με λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάστηκε τη Δευτέρα στις Σέρρες η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Την απόγνωση και την ανησυχία όλων των επαγγελματιών, σωματείων – μελών της, σχετικά με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, που κλυδωνίζει την αγορά τους τελευταίους μήνες εξέφρασε με επιστολή της προς το Επιμελητήριο Σερρών η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Σερρών καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΟΕΒΕΣΣ η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών βρίσκεται σε πολύ οριακό επίπεδο κι ενώ προηγήθηκαν δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια, στα οποία όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι «χτυπήθηκαν ανελέητα», όπως υπογραμμίζει, από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας (α & β lockdown).

«Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών και τα πληθωριστικά «μελτέμια», φρενάρουν την κατανάλωση και οδηγούν τις σερραϊκές επιχειρήσεις στο να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα λειτουργικά τους κόστη. Ήδη από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, έχουμε δεχθεί σωρεία ερωτημάτων από συναδέλφους επαγγελματίες, αναφορικά με την κρατική επιδότηση και επιπλέον, όσον αφορά στην αξιοπιστία των διαφόρων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η ΟΕΒΕΣΣ ενώ για την επιδότηση μέρους των αυξήσεων, κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κατάσταση οι επαγγελματίες των Σερρών εντοπίζει τέσσερις αδυναμίες όπως το ότι δεν καλύπτει όλο το κόστος των αυξήσεων, καλύπτει όλο και μικρότερο μέρος της αύξησης, η οποία όμως σταθερά αυξάνεται, δεν είναι αναλογική – προοδευτική, με στόχο να ευνοεί περισσότερο τους μικρούς και λιγότερο τους μεγάλους καταναλωτές και τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιδοτήσεις επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό αφού όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή πρόκειται για πόρους που ισοδυναμούν με απ’ ευθείας ενίσχυση των εταιρειών παροχής ενέργειας, οι οποίοι αφαιρούνται από κονδύλια ανάπτυξης για την βελτίωση των υποδομών και την υποστήριξη των επιχειρήσεων και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Η ΟΕΒΕΣΣ τονίζει ότι οι ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας έχουν οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων αφού με βάση τη τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5% και το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8%.

Τα μέτρα που προτείνει η ΟΕΒΕΣΣ, τα οποία όπως υποστηρίζει πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν όλες τις επιχειρήσεις χωρίς εξαιρέσεις, είναι:

1. Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

2. Δίκαιη συμμετοχή της κρατικής επιδότησης σ τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, με αλλαγή στο «απαγορευτικό» όριο των 2000KWH.

3. Επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά το στάδιο εξέτασης των φακέλων, σχετικά με νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ στα πλαίσια του NetMetering, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

4. Αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, για περιπτώσεις μη νόμιμης και ορθής τιμολόγησης.

5. Αποσύνδεση της αποζημίωσης των παραγωγών από το κόστος του ακριβότερου προμηθευτή όπως συμβαίνει σήμερα.

6. Ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής.

7. Λήψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Επιμελητηρίου για την προώθηση των προτάσεων των Σερραίων Επαγγελματιών στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

8. Οργάνωση συνάντησης (είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε δια ζώσης στην Αθήνα) των τοπικών εμπλεκομένων φορέων, – Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΣΣ, Βουλευτές Σερρών – με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κώστα Σκρέκα, προς επίλυση του ενεργειακού ζητήματος».

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 295 επισκέπτες