Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις Σέρρες

Με λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάστηκε τη Δευτέρα στις Σέρρες η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Την αγωνία της για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εργασίες για την ανάδειξη του οικουμενικού και καταπληκτικού, όπως το χαρακτήρισε, μνημείου του Τύμβου Καστά εξέφρασε η Κατερίνα Περιστέρη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της «Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης / Discover the History of Amphipolis».

Η αρχαιολόγος, ανασκαφέας του Τύμβου Καστά και του συνόλου της Αρχαίας Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, που είναι και τομεάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι ο ρυθμός των εργασιών θα έπρεπε να είναι πιο γρήγορος γιατί όπως είπε αυτό το μνημείο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου. «Είναι ένα οικουμενικό μνημείο, πέρα από χρώματα και κόμματα. Έπρεπε όλα τα κόμματα να σκύψουν να βοηθήσουν έτσι ώστε το μνημείο αυτό να συντηρηθεί, να στερεωθεί και να γίνει επισκέψιμο» είπε η κ. Περιστέρη που υπογράμμισε ότι η ανάδειξη του μνημείου αφορά όλη την Ελλάδα. «Σκεφτείτε πόσους επισκέπτες θα είχαμε και τι τουριστική ανάπτυξη θα είχαμε για όλη την περιοχή. Η Περιφέρεια έχει προσπαθήσει πάρα πολύ. Αγωνιζόμαστε και με τον Αντιπεριφερειάρχη και με τον Περιφερειάρχη να προσπαθούμε κάθε φορά να πιέζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσουν οι εργασίες» τόνισε η κ. Περιστέρη που μίλησε και για τις φθορές που έχουν υποστεί τα ευρήματα.

«Στο βιβλίο υπάρχουν φωτογραφίες από τα ευρήματα όταν ανακαλύφθηκε το μνημείο. Δυστυχώς, τώρα αν πάτε να δείτε τα ευρήματα αυτά, τις Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό, το βοτσαλωτό δάπεδο, έχουν τη φθορά τους. Μετά την ανασκαφή το 2014, έγινε η πρώτη προσπάθεια για την συντήρηση τους, από τότε όμως υπήρξε μια καθυστέρηση από το 2016 και μετά. Το τελευταίο καιρό κάτι άρχισε να γίνεται αλλά δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να γίνεται. Θα έπρεπε ο ρυθμός των εργασιών να είναι πιο γρήγορος» είπε η κ. Περιστέρη που μίλησε για φθορά στα χρώματα των ευρημάτων αλλά και για το ότι έπρεπε να συμπληρωθεί το κενό που υπάρχει στο βοτσαλωτό δάπεδο με τα βότσαλα που είχαν βρει εκείνη την περίοδο, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

«Κανονικά το μνημείο έπρεπε τώρα να είναι συντηρημένο, να έχει αποκατασταθεί και να είναι επισκέψιμο, όχι μόνο για ειδικές ομάδες κοινού αλλά για όλο τον κόσμο. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται απαλλοτριώσεις στην περιοχή που υπεύθυνο για αυτό είναι το Υπουργείο» είπε η κ. Περιστέρη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος ευχαρίστησε την κ. Περιστέρη, που όπως είπε είναι η αιτία για την ανακάλυψη αυτού του μνημείου ενώ τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν και είναι η ανάδειξη αυτού του μνημείου. «Οφείλουμε να είμαστε κοντά, να παρέχουμε τα πάντα προκειμένου το Υπουργείου πολιτισμού που έχει την ευθύνη να προχωρήσει τις εργασίες» είπε ο κ. Σπυρόπουλος ενώ όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις τόνισε ότι η Περιφέρεια εξ αρχής τις είχε εξασφαλίσει έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για να συνεχίζονται οι εργασίες, όχι μόνο για τον Τύμβο αλλά και για όλη την περιοχή της Αμφίπολης.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης / Discover the History of Amphipolis» της Αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη θα γίνει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα ομιλιών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών (Γεώργιος Χρηστίδης) με εισηγητές τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον φιλόλογο, πρώην Δήμαρχο Σερρών Ζήση Μητλιάγκα, και την Αρχαιολόγο, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Τομεάρχη Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη.

Το βιβλίο δεν πωλείται, η Περιφέρεια το έχει προσφέρει σε πολιτικούς που επισκέφτηκαν την περιοχή, ανάμεσα τους και ο πρωθυπουργός αλλά και σε κόσμο που ήθελε να ενημερωθεί για το μνημείο. Οι πολίτες μπορούν να το διαβάσουν την ηλεκτρονική του μορφή στο διαδίκτυο στην σελίδα της Π.Κ.Μ.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 344 επισκέπτες