Μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες στην παρέλαση σε όλο τον Νομό Σερρών

Όπως αποφασίστηκε την Τρίτη, σχετικά με τον...

Π.Ε Σερρών: 60 θάνατοι από covid 19 από 1η Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου

Η αυξημένη επιδημιολογικά εικόνα της Π.Ε σχετικά με τις...

Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στις Σέρρες

Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στο Δήμο Σερρών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και επιβεβαιώνεται, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΣ,  από τις μετρήσεις της περασμένης εβδομάδας.

serreslife

Η βουλεύτρια Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή την Παρασκευή 18/1 και την Δευτέρα 21/1 κατέθεσε ερωτήσεις, προς τον Υπουργό Υγείας, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι οποίες αφορούν το “Μείζον κοινωνικό πρόβλημα και απειλή για τη δημόσια υγεία η ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων.” Καθώς και τα “Προβλήματα στελέχωσης των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.”

 Στις ερωτήσεις αναπτύσουν το πρόβλημα και ζητούν από το υπουργείο να μάθουν αν υπάρχει σχεδιασμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί:

Μείζον κοινωνικό πρόβλημα και απειλή για τη δημόσια υγεία η ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων

Μια από τις πιο τραγικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής  είναι η διαδικασία «αποασφάλισης» του πληθυσμού στη χώρα μας. Λόγω αύξησης της ανεργίας και ειδικά της μακροχρόνιας, της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής και της αδυναμίας καταβολής ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, οι ανασφάλιστοι αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε πάνω από τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας, μεγάλο μέρος των οποίων είναι παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ελλιπή ή και καθόλου υγειονομική φροντίδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για τη δημόσια υγεία γενικότερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι καθόλου απίθανο να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας, χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοφανείς τριτοκοσμικές καταστάσεις, όπως εξάρσεις επικίνδυνων λοιμωδών ασθενειών, μεγάλη αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, ραγδαία πτώση του προσδόκιμου ζωής κ.α., προβλήματα που ανεξάρτητα από τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων θα επηρεάσουν τη ζωή στη χώρα μας για πολλά χρόνια.

Απέναντι σε όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας έχει ελάχιστα να επιδείξει. Στην πραγματικότητα, μόνο μια αόριστη αναφορά για «αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ» υπάρχει από τη μεριά του Υπουργείου, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις, καθώς και μια πρόσκληση υποβολής προσφορών για το έργο με τίτλο «Υπηρεσίες ανάπτυξης, εγκατάστασης, υποστήριξης και συντήρησης λογισμικού της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παροχή εφάπαξ υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστο πληθυσμό μέσω voucher».

Αν πιστέψουμε τις διαρροές στον τύπο, το θέμα αφορά μόλις 100.000 ανασφάλιστους το χρόνο, για τρία χρόνια, και θα γίνει μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Γεννώνται λοιπόν πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του Υπουργείου, αν δηλαδή η προτεραιότητα δεν είναι οι ανασφάλιστοι αλλά η απορρόφηση των αδιάθετων – λόγω της μνημονιακής πολιτικής αποεπένδυσης – κοινοτικών κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς. Επίσης, η εμπλοκή των ΜΚΟ στην όποια πολιτική για τους ανασφάλιστους, εάν ισχύει, είναι πολλαπλώς προβληματική: Αποτελεί άλλη μια εκχώρηση βασικής υποχρέωσης του κράτους στην «φιλάνθρωπη» ιδιωτική πρωτοβουλία, όπου εκτός από τα διάφορα «διοικητικά κόστη», εμπεδώνεται επιπλέον η λογική ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο κοινωνικό κράτος, όπου οι υπηρεσίες πλέον δεν θα παρέχονται από δημόσιους υπάλληλους αλλά από κακοπληρωμένους συμβασιούχους, ενώ παράλληλα διακινείται δημόσιο χρήμα με αδιαφανείς διαδικασίες από ένα πολιτικό σύστημα που έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για πελατειακές σχέσεις.

Κατόπιν των  παραπάνω,

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός

  • Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των ανασφάλιστων συμπολιτών μας;
  • Ποια ακριβώς κονδύλια του ΕΣΠΑ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν; Από ποιο Τομεακό Πρόγραμμα ποιου Υπουργείου;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αξιοποίηση και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας αυτή την περίοδο, ή πράγματι το σχέδιο θα υλοποιηθεί μέσω ΜΚΟ και με ποιο τρόπο;
  • Είναι στην πρόθεση του Υπουργείου η καθολική υγειονομική κάλυψη του ανασφάλιστου πληθυσμού της χώρας, ή το πρόγραμμα θα αφορά μόνο περιορισμένο αριθμό δικαιούχων και με ποια κριτήρια;

 

Προβλήματα στελέχωσης  των Διευθύνσεων  Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών  Αυτοδιοικήσεων

Οι Διευθύνσεις  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων καλούνται να επιτελέσουν ένα πολύ σημαντικό έργο στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής μεγάλου μέρους της κοινωνίας, η διεύρυνση της «ζώνης» της ακραίας φτώχειας, και του κοινωνικού αποκλεισμού, το φαινόμενο των νεο-ανασφάλιστων πολιτών που έχουν χάσει τη δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης και η εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, έχουν πολλαπλασιάσει τις ανάγκες κοινωνικής φροντίδας και τις απαιτήσεις από τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Ειδικά αυτή την περίοδο, οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων έχουν αναλάβει, με απόφαση της Υφυπουργού Υγείας κας Σκοπούλη (αρ.πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ 109797, 8-11-2012), την υποχρέωση υλοποίησης του «προγράμματος εμβολιασμού απόρων και ανασφάλιστων παιδιών και εφήβων». Η καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τα βασικά είδη εμβολίων, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψη των γονέων και ανεξάρτητα από τη νομιμότητα ή όχι της διαμονής τους στη χώρα, αποτελεί μια σωστή πολιτική επιλογή στήριξης της Δημόσιας Υγείας. Την αναγκαιότητα  αυτής της πολιτικής απόφασης, αναδεικνύει και το γεγονός ότι η Ελλάδα  έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Το πρόβλημα που ανακύπτει και υπονομεύει εγγενώς την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, είναι η ανεπαρκής στελέχωση των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. Παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού, όπως γιατροί, επισκέπτες/τριες υγείας, νοσηλευτές/τριες, κοινωνικοί λειτουργοί, επόπτες δημόσιας υγείας, φαρμακοποιοί, κοινωνικής εργασίας, πληροφορικής κ.λπ. Είναι προφανές ότι με τη σημερινό ανθρώπινο δυναμικό, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπηρετούντων υπαλλήλων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας ούτε στις ανάγκες καθολικού εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων, αλλά ούτε πολύ περισσότερο στο ευρύτατο  φάσμα αρμοδιοτήτων κοινωνικής μέριμνας που τους έχει ανατεθεί από τις Περιφέρειες στα πλαίσια  του «Καλλικράτη».

Ερωτάται  ο κ.Υπουργός:

  • Πώς θα διασφαλιστεί η υλοποίηση του «προγράμματος εμβολιασμού απόρων και ανασφάλιστων παιδιών και εφήβων», με ποιο προσωπικό θα γίνει ο  προσδιορισμός της «ομάδας στόχος» και η οργανωμένη παρέμβαση  στην κοινότητα  που απαιτείται για την   καθολική εμβολιαστική  κάλυψη;
  • Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να ενισχύσει τη στελέχωση των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων με το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό και τους επαγγελματίες υγείας-πρόνοιας  που χρειάζονται για να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες της δραματικής κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας;

Διαβάστε επίσης:

  • Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Αραμπατζής Απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων Θεόδωρος Αραμπατζής, «χτυπημένος» από τον κορονοϊό. Νόσησε, αν και ήταν...