810 νέα κρούσματα στις Σέρρες την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα αναφοράς από 19...

Φωτιά σε υπόγειο χώρο στάθμευσης στις Σέρρες - Άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής

Μεγάλη επιχείρηση των ανδρών της Πυροσβεστικής...

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός υποδομών στην Π.Ε. Σερρών

Τα έντεκα έργα που αναμένεται να βάλουν την Π.Ε. Σερρών στη νέα εποχή, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της και ανήκουν στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρουσίασαν ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παν. Σπυρόπουλος , ο...


serreslife

Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να μειώσει τους αρνητικούς δείκτες.

Μπορεί η ανεργία να καλπάζει και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πλέον ανησυχητικού κοινωνικού φαινομένου να μη διαφαίνεται, ωστόσο ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει σειρά προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Τα επτά τελευταία που ανακοινώθηκαν από τον οργανισμό απασχόλησης, περιλαμβάνονται σε ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο που φιλοδοξεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας σε 63.000 ανέργους. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Σερρών Άλκης Απιδόπουλος σχολίασε θετικά την κίνηση του οργανισμού, ωστόσο διευκρίνισε ότι με αποσπασματικές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, αφού την ίδια στιγμή αυξάνονται ραγδαία οι απολύσεις και ο δείκτης της ανεργίας μεγαλώνει συνεχώς.

Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ

Με επτά νέα προγράμματα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, η Πολιτεία, επιχειρεί να δώσει μια ... ανάσα σε 63000 ανέργους.
Προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, οι οποίοι είναι και αυτοί που πλήττονται κατά κύριο λόγο από την ανεργία.

«Δεν λύνουν το πρόβλημα»

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Σερρών Άλκης Απιδόπουλος επεσήμανε ότι η κατάρτιση τέτοιων προγραμμάτων είναι στη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι « το πρόβλημα δεν πρόκειται να βρει ριζική λύση, καθώς την ίδια στιγμή αυξάνονται ραγδαία οι θέσεις ανεργίας που προκύπτουν από τις χιλιάδες απολύσεις. Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις εργασίας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται καθημερινά και πλέον, είμαστε σε χειρότερη μοίρα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Τα προγράμματα

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι τα εξής:
- Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους έως 29 ετών. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 174,9 εκατομμύρια ευρώ και θα καλύψει 45.000 νέους.
Σε πρώτη φάση οι νέοι θα καταρτιστούν για 100 ώρες, με το επίδομα να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ την ώρα. Στη συνέχεια θα εργαστούν για πέντε μήνες (εκπαιδευτική πρακτική άσκηση) με αμοιβή 460 ευρώ τον μήνα για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ και 400 ευρώ για τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δίνεται επιχορήγηση σε 7.000 ανέργους έως 35 ετών για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης. Για την έναρξη της επιχείρησης το ποσό φτάνει τα 10.000 ευρώ. Για την κατάρτιση δίνεται εκπαιδευτικό επίδομα
Δινεται επιχορήγηση σε 7.000 ανέργους έως 35 ετών για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης. Για την έναρξη της επιχείρησης το ποσό φτάνει τα 10.000 ευρώ. Για την κατάρτιση δίνεται εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ την ώρα
Υστερα από αυτή την περίοδο ο εργοδότης, που θα διατηρήσει τη θέση εργασίας, πρόκειται να επιδοτηθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές για 12 μήνες. Προτεραιότητα δίνεται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στον τουρισμό-πολιτισμό, στις νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, στη ναυτιλία, στις υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.
- Επιχορήγηση 7.000 ανέργων έως 35 ετών για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης. Για την έναρξη της επιχείρησης το ποσό φτάνει τα 10.000 ευρώ, ενώ δίνονται έως 3.000 ευρώ για συμβουλευτική υποστήριξη.
«Τρέχουν» επτά νέα προγράμματα για ανέργους
- Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 12,7 εκατομμύρια ευρώ και θα ωφεληθούν 3.000 άνεργοι έως 35 ετών.
Για την κατάρτιση δίνεται εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ την ώρα, ενώ για τη συμβουλευτική υποστήριξη το κονδύλι φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ.
- Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για 3.200 νέους ανέργους. Το πρόγραμμα - που κοστίζει 15 εκατομμύρια- απευθύνεται σε άτομα κάτω των 30 ετών.
Το πρόγραμμα παρέχει εξάμηνη ή επτάμηνη απασχόληση, με μηνιαία επιχορήγηση 625 ευρώ.
- Επιδότηση 500 ατόμων ηλικίας έως 29 ετών για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών. Ο προϋπολογισμός της δράσης φτάνει τα 7,5 εκατομμύρια.
- Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 1.600 νέων έως 35 ετών. Και στην περίπτωση αυτή θα επιδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Προβλέπεται κλιμακούμενη επιχορήγηση προϋπολογισμού από 20.000 έως 150.000 ευρώ.
- Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της απασχόλησης των γυναικών. Ο προϋπολογισμός είναι 20 εκατομμύρια και θα επιδοτηθούν 1.500 άνεργες γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: