Νοσοκομείο Σερρών: Έκλεισε η ουρολογική κλινική λόγω έλλειψης γιατρών

Έκλεισε η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου...

Κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου Σερρών

Με κυρίαρχα αιτήματα την ανοιχτή προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία  μέχρι την πλήρωσή τους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την αύξηση του Προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι κινητοποίηση  έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Σερρών, στο πλαίσιο της...

serreslife

Θλιβερή “πρωτιά” της Ελλάδας στην Ευρώπη με 26,8%.
“Πρωταθλητές” στην ανεργία.
Απιδόπουλος: “Στις Σέρρες χειρότερα”

Μία ακόμη θλιβερή πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέλαβε τον Οκτώβριο του 2012 η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 26,8%, ξεπερνώντας ακόμη και το αντίστοιχο της Ισπανίας. Στην περιοχή της Μακεδονίας – Θράκης το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 27%, ενώ στις Σέρρες τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Άλκη Αποδίπουλο, σε επίπεδο Νομού το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 40%. Ο ίδιος χαρακτηρίζει “ασπιρίνες” προγράμματα όπως τα πεντάμηνα στους δήμους και υποστηρίζει ότι πρέπει να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις ανάπτυξης, με την αξιοποίηση και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Παιδείας ανακοίνωσαν προγράμματα 600 εκατομμυρίων ευρώ για 350 χιλιάδες νέους.

Νέα εκτόξευση της ανεργίας

Στο 26,8% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012, σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και αύξηση 7,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη. Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας είναι πλέον το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το αντίστοιχο της Ισπανίας που είχε την ...πρωτοκαθεδρία όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η στατιστική αρχή επισημαίνει ότι οι άνεργοι οι άνεργοι στην Ελλάδα φθάνουν το 1,34 εκατομμύρια, αυξημένοι κατά 36 χιλιάδες μέσα σε ένα μήνα και κατά 368 χιλιάδες μέσα σ’ ένα χρόνο.
Στους νέους έως 24 ετών, η ανεργία φθάνει το 56,6% ενώ στις ηλικίες 25 με 34 το 34,1%.
Την ίδια ώρα, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 309.335 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (μείωση 7,8%) και κατά 16.015 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (μείωση 0,4%) και διαμορφώθηκαν σε 3.680.894 άτομα.
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.828 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (μείωση 0,7%) και κατά 7.478 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (μείωση 0,2%), στα 3.344.478 άτομα.
Στις γυναίκες, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 30,4% από 23,1% ένα χρόνο νωρίτερα και στους άντρες στο 24,1% από 17,1%.
Πρωταθλήτρια από πλευράς περιφερειών αναδεικνύεται η περιοχή της Αττικής, με το ποσοστό των ανέργων να φτάνει το 28,3%, και ακολουθούν από κοντά η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θράκη. Στην περιοχή όπου ανήκει ο νομός Σερρών, το ποσοστό ανήλθε τον Οκτώβριο στο 27%, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

“Στις Σέρρες χειρότερα”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νομού Σερρών Άλκη Απιδόπουλο, το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας για τους νέους κυμαίνεται γύρω στο 60%, ποσοστό που αποτελεί νέο ρεκόρ. Για τον νομό Σερρών, προσθέτει ο πρόεδρος, το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 40%. Ο ίδιος επισημαίνει ότι προγράμματα όπως τα πεντάμηνα που είναι σε εξέλιξη είναι θετικό να υλοποιούνται, όμως ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά “ασπιρίνες” που δεν λύνουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Όπως τονίζει, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου σημειώνει πως οι συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για την εκτόξευση της ανεργίας, από το 2010, όταν είχε υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι ποτέ δεν εισακούσθηκαν.
Ο κ. Απιδόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα, ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, γιατί διαφορετικά οι διαστάσεις του σημαντικότερου κοινωνικού προβλήματος θα είναι αναξέλεγκτες.

Νέα προγράμματα

Στο μεταξύ, επτά νέα προγράμματα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων καθώς και 13 που ήδη υλοποιούνται, παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδειας.
Έχουν συνολικό κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν 350 χιλιάδες νέους έως 35 ετών.
Μεταξύ αυτών, ανακοινώθηκε η επιδότηση 24.000 ευρώ που θα χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε 2.200 άνεργους για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013. Οι ηλικίες που επιχορηγούνται είναι από 22 έως 64 ετών.
Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι:
* Να είναι άνεργος και να διαθέτει κάρτα ανεργίας
* Να έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ
* Να διαθέτει ΑΦΜ
* Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία
* Ηλικία 22 έως 64 ετών
* Σε περίπτωση σύστασης ΟΕ ή ΕΕ να κατέχει το 51%.
Το ποσό των 24.000 ευρώ δίνεται ως εξής:
* Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα 6.000 ευρώ.
* Το υπόλοιπο σε τρεις ετήσιες δόσεις των 6.000 ευρώ η κάθε μία.
Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά στο oaed.gr

Τι προτείνει η Κομισιόν

Θορυβημένη από την έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και επιδοτήσεις των προσλήψεων υπό όρους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου, ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης László Andor, επεσήμανε ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ και δη στην Ελλάδα, δεν πρέπει «το φορολογικό σύστημα να αποτελεί φραγμό στην απασχόληση των νέων».
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, σύμφωνα με τον Ούγγρο επίτροπο, πρέπει να ευνοηθούν οι προσλήψεις με τη φορολογική ελάφρυνση και τη μείωση των κοινωνικών εισφορών των εργαζομένων, ιδίως εκείνων των οποίων η απασχολησιμότητα κινδυνεύει περισσότερο.
Ο Andor πρόσθεσε ακόμη ότι οι συντελεστές των κοινωνικών εισφορών στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 5% σε σύγκριση με τα μέσα του 2012, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για αυτό το μέτρο.

Διαβάστε επίσης: