Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις Σέρρες

Με λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάστηκε τη Δευτέρα στις Σέρρες η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της του επίσκεψης στις Σέρρες και σε δημόσιες δομές υγείας.

Επισημαίνοντας καταρχάς πως στόχος του είναι να διαμορφώσει μια καλή εικόνα των μεγάλων δυσκολιών, που αντιμετωπίζει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη αποδιοργάνωση και λόγω της πίεσης που άσκησε η πανδημία, αλλά κυρίως λόγω της εγκατάλειψης και της ανεπαρκούς στήριξης του συστήματος τα τελευταία 3 χρόνια.

«Το θέμα είναι ότι αντί να υπάρξει ένας σχεδιασμός μιας γενναίας παρέμβασης που θα βελτιώσει και τις συνθήκες εργασίας, αλλά κυρίως τις συνθήκες αμοιβής του προσωπικού, των γιατρών, των υπόλοιπων υγειονομικών, όλων των κατηγοριών των εργαζομένων, αντί να δώσουμε μια προοπτική αναβάθμισης της φροντίδας του πολίτη και του ασθενή, η κυβέρνηση προωθεί αυτή την περίοδο ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί έμμεσα το σύστημα υγείας και ωθεί τους γιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο και να συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την τσέπη του ασθενή. Αυτό θεωρούμε ότι είναι οπισθοδρόμηση. Δίνεται μια χαριστική βολή σε ένα ήδη προβληματικό και αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ ήταν πυρηνικός θεσμός, ήταν δηλαδή μια καταστατική συνθήκη, κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του ΕΣΥ από ιδρύσεώς του.

«Η κυβέρνηση μας πάει πίσω από αυτό το πλαίσιο. Μας πάει στην περίοδο δηλαδή που σε αυτή τη χώρα, την υγεία του και την περίθαλψή του είχε μόνο όποιος είχε λεφτά κι όποιος είχε πολιτικό μέσο. Αυτό είναι κοινωνική οπισθοδρόμηση και πιστεύουμε ότι μαζί με τους εργαζόμενους του συστήματος, τους ασθενείς, τις τοπικές κοινωνίες, τις πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις, αυτό δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί» υποστήριξε ο κ. Ξανθός. Κάλεσε όλους να συσπειρώσουν ενα δημοκρατικό μέτωπο ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη το νεο νομοσχέδιο που βάζει “ταφόπλακα” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Σερρών και μετά από την ενημέρωση που είχε τόσο από την διοίκηση όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων επεσήμανε τις σοβαρές  ελλείψεις του Νοσοκομείου τόσο σε γιατρούς, όσο και στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Αναφερόμενος στους συμβασιούχους τόνισε πως πρέπει να λήξει η ομηρία τους και να μονιμοποιηθούν.

«Τεράστια ήττα για Μητσοτάκη και Πλεύρη»

Για τεράστια νομική και πολιτική ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσωπικά του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, έκανε λόγο ο Ανδρέας Ξανθός σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31 Δεκέμβρη των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους του ΕΣΥ λόγω μη επαναξιολόγησης του μέτρου.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, πως επιβεβαιώνεται απόλυτα η κριτική των περισσότερων επιστημόνων, των εκπροσώπων των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ), του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που τόνιζαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ακραίο, μη αναλογικό και τιμωρητικό μέτρο, που δεν σχετίζεται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά με την ακροδεξιά λογική της «σιδηράς πυγμής».

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας είναι πολλαπλώς έκθετοι για μια εμμονική στάση που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους σε εξαθλίωση και αναξιοπρέπεια, ενώ στέρησε από το ΕΣΥ πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό σε περίοδο υγειονομικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έπρεπε  να επιστρέψουν χθες στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες, τις Επιστημονικές Επιτροπές, τη διεθνή πρακτική, ακόμα και την προειδοποίηση του ΣτΕ. Τώρα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί. Περιμένουμε την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση άμεσα. Έστω και στο υπό συζήτηση ν/σ για τη διάλυση του ΕΣΥ» τονίζει.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Λεωνίδας Κασάπης

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 360 επισκέπτες