Ανοιξε τις πύλες της η 19η Ανθοκομική Έκθεση Σερρών

Πλημμύρισε με χρώματα και αρώματα η Πλατεία...

Πανσερραϊκό συλλαλητήριο για την ενίσχυση του νοσοκομείου Σερρών

«Πανσερραϊκό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του...

Εαρινό πρωτάθλημα στίβου: Η καρδιά του Ελληνικού στίβου θα “χτυπά” στις Σέρρες

Περισσότεροι από 1.000 αθλητές θα πάρουν μέρος στο Εαρινό Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών-Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιουνίου στο Δημοτικό Στάδιο «Γεώργιος Τοπτσής» της πόλης των Σερρών.


Επέτειος μνήμης ήταν η Τετάρτη για τους Γεζίντι οι οποίοι φιλοξενούνται στη Δομή Σερρών. Στη μοναδική Δομή της χώρας που φιλοξενεί Γεζίντι, ξύπνησαν οι μνήμες της γενοκτονίας που είχε γίνει πριν από οχτώ χρόνια, στις 3 Αυγούστου 2014 από το ISIS.

Μικρά παιδιά, αγόρια, κορίτσια, γυναίκες, άνδρες και ηλικιωμένοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Δομή φορώντας στο κεφάλι κορδέλες με αναγραφόμενη την ημερομηνία 03.08.2014 και κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες από τους ανθρώπους τους που χάθηκαν εκείνη τη «μαύρη» μέρα. Μια ανθρώπινη αλυσίδα μνήμης και τιμής.

Για τις εκδηλώσεις των Γεζίντι μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών η Διοικήτρια της Δομής των Σερρών Δήμητρα Παναγιωτάκη«Είμαστε η μοναδική δομή στην Ελλάδα που φιλοξενούμε τους Ιρακινούς Γεζίντι, που είναι μια θρησκευτική μειονότητα και εξαιτίας αυτής της θρησκευτικής πεποίθησης τους ήταν θύματα γενοκτονίας το 2014. Τέτοια μέρα το 2014, το Ιρακινό κομμάτι του ISIS μπήκε στα χωριά τους στο βόρειο Ιράκ και σκότωσε πάνω από 7000 άτομα εκείνο το βράδυ με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες, όπου στην ουσία δεν ήταν γενοκτονία, ήταν γυναικοκτονία καθώς γυναίκες ήταν τα περισσότερα θύματα, είτε βιασμού, είτε απαγωγής γιατί πουλήθηκαν μετά στα παζάρια, και ήταν τα περισσότερα θύματα όσον αφορά την αφαίρεση ζωής.

Έκτοτε οι Γεζίντι έχουν φύγει από την περιοχή γιατί υπήρξε απειλή της ζωής τους κι ένα μεγάλος μέρος των Γεζίντι έχουν έρθει σαν αιτούντες άσυλο και εν συνεχεία πρόσφυγες εδώ στη Δομή των Σερρών. Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα κάνουν εκδηλώσεις μνήμης για τη βραδιά εκείνη στο Ιράκ. Φέτος έχουμε λιγότερους Γιαζίντι από τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε μόλις 300 άτομα σε συνολικό πληθυσμό στη Δομή 600 ατόμων. Γι αυτό η εκδήλωση είναι μικρότερη σε μέγεθος αλλά όσοι κι αν είναι πάντα αυτές τις μέρες είναι όλοι επηρεασμένοι γιατί σχεδόν οι περισσότεροι έχουν και θύματα συγγενείς».

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: