Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Δήμος Σερρών: Σύμβαση για αδειοδότηση 12 Δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Τη σύμβαση του έργου «Προσαρμογή λειτουργούντων Δημοτικών βρεφικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.99/2017» υπέγραψε το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Μαρτίου 2024, η Δήμαρχος Σερρών, κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα με τον...

Τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία γρήγορα και δίκαια θα σταθεί δίπλα, όσο ποτέ άλλοτε, στο πλευρό του Σερραίου αγρότη, που επλήγη από τη Θεομηνία, που έπληξε την περιοχή, μετέφερε από τις Σέρρες ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος σε Θέματα Κρατικής Αρωγής & Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, επισκέφθηκε τις πληγείσες από το μπουρίνι της 25ης Ιουνίου περιοχές, συναντήθηκε με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και αγρότες και διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Για τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν ο κ. Τριαντόπουλος είπε: «Θα αφορούν αφενός τις γρήγορες διαδικασίες ανταπόκρισης του ΕΛΓΑ μεγιστοποιώντας το εύρος των δυνατοτήτων που έχει σύμφωνα με τον κανονισμό, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για μια σειρά από διαδικασίες και εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν για να καλύψουνε αυτά που προβλέπονται στο κομμάτι των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ή των παλιών ΠΣΕΑ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα θα εξετάσουμε την δημιουργία ειδικών σχημάτων για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχουν προκύψει στις συγκεκριμένες περιοχές».

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, κάτι που γίνεται άμεσα και γρήγορα και μέσα στον μήνα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τα μέτρα στήριξης. «Αυτή είναι και η κατεύθυνση του πρωθυπουργού, σε πνεύμα συνεργασίας, με σύντομες διαδικασίες, γρήγορα και δίκαια η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στο πλευρό του αγρότη όσο ποτέ άλλοτε λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου που έπληξε την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει αντανακλαστικά στο παρελθόν σε ανάλογες πρωτόγνωρες καταστροφές. Σε αυτήν την εξαιρετική περίπτωση δεν θα πάμε με τα κλασικά συμβατικά εργαλεία. Θα πάμε με το έκτακτο πλαίσιο, το οποίο είναι μια «ομπρέλα», έχει την κρατική αρωγή, την επίσπευση των διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ και όλες τις επιπλέον ενέργειες που πρέπει να γίνουν» είπε η βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε «όσες νομοθετικές ρυθμίσεις χρειαστούν θα γίνουν για να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις όπως ο Ιανός». Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος ζήτησε οι διαδικασίες να γίνουν  όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί οι αγρότες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση ενώ ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης υπογράμμισε, ότι υπάρχει ο κίνδυνος φτωχοποίησης της περιοχής.

Στο κλιμάκιο που επισκέφθηκε τους Δήμους Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Κουλοχέρης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ανδρ. Λυκουρέντζος: Δεν θα παρακρατηθεί το 20% από το τίμημα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Την απόφαση του ΕΛΓΑ να μην παρακρατηθεί το 20% από το τίμημα των αποζημιώσεων στους Σερραίους αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία ανακοίνωσε από τις Σέρρες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις πληγείσες από το μπουρίνι της 25ης Ιουνίου περιοχές, διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες, να είναι ακριβείς και να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της κατανόησης, λόγω των ειδικών συνθηκών, οι οποίες επικρατούν ενώ υπογράμμισε, ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να εκπληρώσει ΕΛΓΑ τις υποχρεώσεις του ως προς τις επισημάνσεις και τα ποσοστά της ζημίας και στη συνέχεια να πάει στις εκτιμήσεις για να ακολουθήσουν τα πορίσματα και στη συνέχεια η πληρωμή των προκαταβολών.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε:

«Έχουμε διαχειριστεί τα τελευταία 2,5 χρόνια σημαντικές κρίσεις με οδυνηρές συνέπειες στην αγροτική οικονομία. Είμαστε σε θέση να εκπονήσουμε ένα σχέδιο ανάλογο με εκείνο το οποίο διαχειριστήκαμε την καταστροφική επέλαση του «Ιανού», τους παγετούς, τις πλημμύρες, κ.α. αλλά και τις περσινές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας με τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Η πρώτη διαβεβαίωση η οποία μπορεί να παρασχεθεί είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα, ο ΕΛΓΑ σε μεγάλη κινητικότητα με στόχο πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση σχεδιάσουμε κι αμέσως μετά να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, οι οποίες είναι συγκεκριμένες θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες, να είναι ακριβείς και να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της κατανόησης, λόγω των ειδικών συνθηκών οι οποίες επικρατούν, είτε είναι η μεγάλη καταστροφή, είτε οι επιβαρύνσεις από το κόστος ενέργειας και αγροεφοδίων που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος παραγωγής.

Θα προσπαθήσουμε μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως προς τις επισημάνσεις και τα ποσοστά της ζημίας και στη συνέχεια να πάμε στις εκτιμήσεις για να ακολουθήσουν τα πορίσματα και στη συνέχεια η πληρωμή των προκαταβολών.

Γι’ αυτό το λόγο ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με εκτάκτους γεωπόνους, σε πρώτο στάδιο περίπου τριάντα, για να υποστηρίξουν τα σημερινά συνεργεία του ΕΛΓΑ  για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αφού θα έχουμε ολοκληρώσει την αποτύπωση της ζημίας, θα ακολουθήσουμε την πρακτική των προκαταβολών, την οποία ακολουθήσαμε και στην περίπτωση του Ιανού και στην περίπτωση του παγετού. Τέλος, αυτό που το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ θα αποφασίσει και θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία μου και την προσωπική εικόνα που είχα από τις ζημιές, θα ζητήσουμε με νομοθετική ρύθμιση να μην παρακρατηθεί το 20% από το τίμημα των αποζημιώσεων το οποίο αυτό αφορούσε τον ΕΛΓΑ. Αυτό είναι στη δικαιοδοσία μας και η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό θα το κάνει αποδεκτό. Είναι το πρώτο μέτρο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών από τον ΕΛΓΑ.

Είμαστε μπροστά σε δύο επίπεδα ζημιών. Το ένα είναι η απώλεια της αγροτικής παραγωγής όπου αυτό πάει στον ΕΛΓΑ. Το δεύτερο είναι η ζημίες στο φυτικό κεφάλαιο το οποίο ακολουθεί την οδό των οικονομικών κρατικών ενισχύσεων. Εδώ για να αποφύγουμε τις μεγάλες χρονοτριβές, που απαιτούνται χρόνια και επίπονες διαδικασίες, σε συνεργασία με τον Υπουργό κ. Τριαντόπουλο και σε εφαρμογή του Νόμου 47/97 επί κρατική αρωγής θα δούμε πιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα εφαρμοστεί».

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 491 επισκέπτες