Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία του Νομού Σερρών

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα και στις...

Πυρκαγιά σε κορυφογραμμή στο Παγγαίο μεταξύ Πρώτης και Ροδολίβους

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που...

Επιμελητήριο Σερρών: Όλα έτοιμα για την Έκθεση Serexpo 2023

«Ο πήχης για τη SEREXPO 2023 μπαίνει ακόμη πιο ψηλά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς, καλώντας όλους τους Σερραίους και όχι μόνο να επισκεφτούν το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός, που για ακόμη μία χρονιά παίρνει «σάρκα και οστά» στις 20-24 Σεπτεμβρίου 2023, στο...


Πυρά κατά της κυβέρνησης από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Ρένα Δούρου που επισκέφτηκε τις Σέρρες, κατά την ομιλία της στο Δημοτικό Θεατράκι Σερρών με θέμα “η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Νέα Εποχή- Συνθέσεις-Συγκλίσεις-Συνεργασίες”.

«Η Τ.Α είναι κατεξοχήν χώρος πολυφωνίας και σύνθεσης, είναι δύο χαρακτηριστικά που αντί να ενισχύονται βάλλονται από την κεντρική εξουσία η οποία εδώ και δύο χρόνια στρέφεται συστηματικά κατά των δύο βαθμών Τ.Α» υποστήριξε η κ. Δούρου συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν έτυχε, πέτυχε, δηλαδή δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή κυβέρνηση απέκλεισε τους Δήμους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις στρατηγικές επενδύσεις και με πρόσχημα την επιτάχυνση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τους οποίους θα υλοποιηθούν κατά σημαντικό μέρος τα έργα στρατηγικής, άφησε εκτός χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης τους Δήμους. Θέλω να σας πω ότι όποιος έχει την πολυτέλεια στην εργασιακή αβεβαιότητα που βιώνουμε στην απειλή από τον ιό της υγείας και της ζωής μας, να παρακολουθήσει τι έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης σε άλλα κράτη μέλη θα δει ότι άλλες ομογάλακτες κυβερνήσεις του κ. Μητσοτάκη , εκεί στη διαβούλευση οι εθνικές κυβερνήσεις είχαν επίσημα λάβει υπόψιν τις προτάσεις τόσο του Α΄όσο και του Β΄βαθμού Τ.Α.» τόνισε η κ. Δούρου.

Επίσης υποστήριξε πως αυτές οι αποφάσεις μαρτυρούν μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία με κάποιες Αυγουστιάτικες τροπολογίες το 2019, από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, που ουσιαστικά συμβάλλουν στο υπερσυγκεντρωτικό και υδροκέφαλο κράτος που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, γιατί ήταν αυτό που οδήγησε τον τόπο στην χρεοκοπία και στα μνημόνια.

Σημείωσε δε, πως «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και βλέπουμε η Τ.Α να περιθωριοποιείται. Μόνο τα Υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Ανάπτυξης έχουν λόγο και ρόλο στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου για την υλοποίησή τους. Όμως με αυτό τον τρόπο με αυτή τη μεθοδολογία είναι δύσκολο έως αδύνατο η Τ.Α να περάσει στη νέα εποχή μέσα από συνθέσεις , συγκλήσεις συνεργασίες – όπως είναι ο τίτλος της συζήτησης- αλλά θα φανεί υπερφίαλα φιλόδοξος εάν συνεχίσουμε με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την μεθοδολογία. Είναι δύσκολο έως αδύνατο να αναπτυχθεί στο ναρκοθετημένο περιβάλλον που συστηματικά οικοδομεί η σημερινή κυβέρνηση και είναι ένα περιβάλλον αντιδημοκρατικό και αντιαυτοδιοικητικό όπως φάνηκε από το Νόμο που ψήφισε στις αρχές Ιουνίου».

Σχετικά με τον νέο Νόμο για την Τ.Α. είπε πως σηματοδοτεί την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στην Τ.Α., καταργεί το δημοκρατικό 50+1 και καθιερώνει το μειοψηφικό 43% για εκλογή δημάρχου και Περιφερειάρχη, οδηγεί στην αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και διαμορφώνει ένα αντιλαϊκό περιβάλλον με δημάρχους μειοψηφίας και κατάληψη των 3/5 των εδρών από την πρώτη παράταξη. Ενώ σημείωσε πως με την επιβολή ορίου εισόδου στο 3% με στόχο την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα, το αποτέλεσμα είναι να αποκλεισθούν πολλές φουρνιές πολιτών, να εξαφανισθεί η πολυφωνία. «Ο νέος Νόμος της κυβέρνησης που επαίρεται για τον Ευρωπαϊσμό της, καθιερώνει τον πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα στην Ευρώπη αλλοιώνοντας την ίδια την ουσία της Τ.Α.» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων και πολιτών προτάσεις και εκτιμήσεις για την Τ.Α σε μια γόνιμη συζήτηση που διήρκησε έως αργά το βράδυ. Τοποθετήσεις έγιναν και από τον Βουλευτή Σερρών ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Λευτέρη Αβραμάκη και την Δημοτική Σύμβουλο Σερρών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θένια Χαραλαμπίδου. Την κ. Δούρου συνόδευαν αντιπροσωπεία της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σερρών με τον Συντονιστή Μιχάλη Καρτερό, η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, ο Κώστας Καρπουχτσής, η Ιορδάνα Σαββίδου, Κορνήλιος Λαζαρίδης και άλλα στελέχη.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Επίσκεψη της Ρένας Δούρου στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος υποδέχθηκε, την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, στο γραφείο του, στο Διοικητήριο των Σερρών, την Τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κα. Ρένα Δούρου, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Π.Ε. Σερρών.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο βουλευτής κ. Λευθέρης Αβραμάκης, ο πρόεδρος της ΑΝΕΣΕΡ και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Καριπίδης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Υγείας κ. Δημήτρης Μπαλαξής, η Περιφερειακή Σύμβουλος της ΠΚΜ κ. Δήμητρα Θωμά, καθώς και στελέχη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που είναι σε εξέλιξη στην Π.Ε. Σερρών. Αμφότεροι δε συμφώνησαν στην ανάγκη αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων και μεταβίβασης των αντίστοιχων πόρων από την εκάστοτε κυβέρνηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σπυρόπουλος προσέφερε στην κα. Δούρου το βιβλίο του Σερραίου Ιστορικού Συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη με τίτλο «1913-2013 πανόραμα Σερραϊκής ιστορίας», καθώς και το βιβλίο «Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης» που επιμελήθηκε η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΠΚΜ Κατερίνα Περιστέρη – Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Ανασκαφής του Τύμβου Καστά.

Μετά το τέλος της συνάντησης η κα. Δούρου ζήτησε και ξεναγήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπυρόπουλο στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 322 επισκέπτες