Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στη Νιγρίτα Σερρών – Έξι συλλήψεις

Δυο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά από συμπλοκή...

Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στην κοιλάδα Αγίας Βαρβάρας Σερρών

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας...

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις Σέρρες

Με λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάστηκε τη Δευτέρα στις Σέρρες η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η εφετεινή 25η Μαρτίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για την πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας της, καθώς συμπληρώνονται 200 έτη από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Κατ’ αυτήν την ημέρα η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει λειτουργικώς το χαρμόσυνο θεϊκό άγγελμα για την σωτηρία του κόσμου, την εκ Πνεύματος αγίου δηλαδή σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού, το οποίο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στην Θεοτόκο Μαριάμ, την Υπέρμαχο Στρατηγό, που ενδυνάμωνε, κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της εθνικής μας παλιγγενεσίας, τους ενδόξους προγόνους μας, ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωισμό το καθήκον τους προς την πατρίδα.

Η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει κατ’ έτος λαμπρώς την μεγάλη αυτή εθνικοθρησκευτική εορτή με επίκεντρο τον ιστορικό ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, στο παλαιό κωδωνοστάσιο του οποίου έλαβε χώρα την 14η Ιουλίου 1907 η ηρωική μάχη του Μακεδονικού αντάρτικου σώματος του Σερραίου οπλαρχηγού Δ. Γκογκολάκη, γνωστού ως «Καπετάν Μητρούση» κατά των οθωμανών κατακτητών.

Εφέτος όμως, ιερά αυτή πανήγυρις σηματοδοτεί και την έναρξη των λατρευτικών ακολουθιών και λοιπών εκδηλώσεων επετειακού και διδακτικού χαρακτήρος, που συν Θεω, πραγματοποιούνται κατά το τρέχον έτος 2021, από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με την συνεργασία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και θεσμικών φορέων των Σερρών.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 24η Μαρτίου, τελέσθηκε στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Τον θείο λόγο εκήρυξε με την ευλογία του Σεβ., ο προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος ιερού Ναού αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, ο οποίος με θεολογικές και ιστορικώς τεκμηριωμένες αναφορές ομίλησε για την σημασία της μεγάλης θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού για το έθνος μας, τους ενδόξους αγώνες που έδωσαν οι ηρωικοί πατέρες μας για την διαφύλαξη της ελευθερίας, αψηφώντας τον κίνδυνο και την ίδια τους την ζωή, ενώ υπεγράμμισε ιδιαιτέρως το μεγαλείο της πίστεώς τους προς τον Θεό, με την δύναμη του Οποίου ανεδείχθησαν νικητές στον φαινομενικό άνισο αγώνα τους κατά του οθωμανού Τούρκου δυνάστη.

Σήμερα, Πέμπτη 25η Μαρτίου, τελέσθηκε η πανηγυρική θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου και ανεγνώσθη το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821».

Στην συνέχεια, ο Σεβ. ευλόγησε κατά το έθος τα εόρτια κόλλυβα προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και ετέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων κατά την εθνεγερσία του 1821, κληρικών και λαϊκών ανδρών, γυναικών και παίδων.

Στον θεολογικώς μεστό και εθνικοπατριωτικώς ενθουσιώδη λόγο του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων «Εορτάζουμε σήμερον με αισθήματα χαράς, δοξολογίας και εθνικής ανατάσεως, παρά την πικρή συγκυρία των ημερών, την δύναμη του θαύματος στην διπλή του μάλιστα διάσταση. Εορτάζουμε πρώτον το υπερμέγιστο θαύμα της πίστεως.

Ο φιλάνθρωπος Κύριος και Δεσπότης μας γίνεται άνθρωπος εκ της αγίας Θεοτόκου, ένα γεγονός ακατάληπτον, ανερμήνευτον, ανεπανάληπτον, το μόνον καινόν υπό τον ήλιον, ξένον προς την ανθρωπίνη λογική.

Στεκόμεθα έκθαμβοι, με αιώνιο σεβασμό και ευγνωμοσύνη ενώπιον της ολοφώτου καθαρότητος και του μεγαλείου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Χώρας του Αχωρήτου, της Πλατυτέρας των ουρανών, του λογικού Παραδείσου, του εμψύχου θρόνου και Ναού του Θεού του Υψίστου, της νοητής Κλίμακος δια της οποίας κατήλθε ο Θεός στη γη.

Στο σεπτό Της πρόσωπο, που είναι στολισμένο με όλες τις θεοειδείς αρετές, ως η αληθώς Κεχαριτωμένη, φανερούται το μεγαλείο αλλά και η ευγένεια της ανθρωπίνης φύσεως, που αξιώνεται να κυοφορήσει και να γεννήσει τον ίδιο τον Θεό. Σήμερον, στην γαστέρα της αγνής θεόπαιδος ο Θεός σαρκούται και η σαρξ θεούται.

Χαράς ευαγγέλια σήμερον στον ουρανό και στην γη. Το δεύτερον θαύμα το οποίο εορτάζουμε σήμερον είναι αυτό της αναστάσεως της πατρίδος μας εκ δουλείας φρικτής, απαρακλήτου και πολυχρονίου στους οθωμανούς Τούρκους.

Ο φιλάνθρωπος Θεός, κηδεμόνας και προστάτης του έθνους μας εσπέπασε σωστικώς και φιλοστόργως την καθημαγμένη πατρίδα μας και εχάρισε την ελευθερίαν στο σκλαβωμένο από την οθωμανική τυραννία έθνος μας.

Το θαύμα του 1821 δεν υπήρξε μία ηρωική έξαρση της στιγμής αλλά υπήρξε το θαυμαστώς προετοιμασμένο αποτέλεσμα της ορθοδόξου πίστεως, του υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και της ευγένειας του λαού μας, της πολυτίμητης και διαχρονικής πνευματικής αλλά και υλικής προσφοράς της Εκκλησίας μας, της φιλοπατρίας, του ηρωικού φρονήματος και της έως θανάτου προσηλώσεως των πατέρων μας στις υπερούσιες γι' αυτόν τον τόπο έννοιες, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Οι ολίγοι και καθημαγμένοι Έλληνες εστάθησαν και ενίκησαν με την βοήθεια του Θεού τους πολλούς, οι άοπλοι τους πάνοπλους, τα πρόβατα τους λύκους, οι αδύνατοι και καταφρονεμένοι τους ισχυρούς, οι ταπεινοί τους υπερηφάνους και αλαζόνες.

Διπλόν θαύμα πίστεως και σωτηρίας εορτάζομεν σήμερον. Εορτάζει η Εκκλησία, την πνευματική παλιγγενεσία τους ανθρωπίνου γένους. Εορτάζει η πατρίδα την ανάστασή της εκ της τέφρας μετά από μία σκληρωτάτη, πικροτάτη και τυραννικοτάτη σκλαβιά στους οθωμανούς Τούρκους. Κοινός ένδοξος παρονομαστής και στις δύο παλιγγενεσίες η μητέρα Εκκλησία.

Εκείνη συντήρησε και ανέστησε την ελπίδα στο Γένος μας, προετοίμασε με θαυμαστή υπομονή και καρτερία τον αγώνα, πληρώνουσα ακριβό τίμημα αίματος, κράτησε υψηλά το φρόνημα της Ελλάδος στα πρόσωπα των ηρωικών κληρικών Της κάθε βαθμού, των καλλινίκων Νεομαρτύρων και ηρώων, όπως οι άγιοι Νικήτας, Ιωάννης και Βενέδικτος και ο ένδοξος Αρχιστράτηγος Εμμανουήλ Παπάς.

Καλούμεθα σήμερον λοιπόν, να παραμείνουμε με βαθειά ευγνωμοσύνη μνήμονες των πολλών και μεγάλων ευεργεσιών του αγίου Θεού στην ζωή μας σε όλες τις εκφάνσεις της, να σταθούμε δυνατοί, γενναίοι και ενωμένοι στις προκλήσεις, να προτάξουμε το εμείς στο πάντοτε ζημιογόνο εγώ, εμπνεόμενοι από την ένδοξη ιστορία μας, διδασκόμενοι από τα λάθη μας και συνεχώς αναβαπτιζόμενοι, εθνικώς και πνευματικώς, στην αγία κολυμβήθρα της πνευματικής, πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς.

Σήμερον, ολόκληρη η πεπολιτισμένη οικουμένη, ενδεδυμένη την γαλανόλευκη υποκλίνεται με σεβασμό ενώπιον της Ελλάδος και αποδίδει τιμή στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, την πίστη, την ανδρεία και την φιλοπατρία του Έλληνος. Ζήτω η ένδοξος Πατρίδα μας! Ζήτω η Ελλάς!».

Ακολούθως, στις 11:00 π.μ. εψάλη η επίσημη Δοξολογία επί τη διακοσιοστή επετείω της ηρωικής επαναστάσεως των Ελλήνων για την ελευθερία της πατρίδος μας, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φ. Αραμπατζή, των Βουλευτών του Νομού Σερρών κ. Θ. Λεονταρίδη, κ. Κ. Μπούμπα και κ. Ελ. Αβραμάκη, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυροπούλου, του Δημάρχου Σερρών κ. Αλ. Χρυσάφη, του Διοικητού του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών κ. Χ. Σγουρομάλλη, του Διοικητού της Αστυνομικής Διευθύνσεως Σερρών κ. Ευαγγ. Τσιώτα, του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Σ. Δημητράκη, αντιπροσωπειών της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Σερρών με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρά τους, καθώς και Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της πατρίδος μας και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, ενώπιον του ανδριάντος του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά, στον χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» Σερρών.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ειδικώς για εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, που επικρατούν και στην πατρίδα μας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κατόπιν αποφάσεως της Ελληνικής πολιτείας, δεν πραγματοποιήθηκε και στην πόλη των Σερρών, η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Πηγή: romfea.gr

Πηγή: romfea.gr

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 301 επισκέπτες