Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία του Νομού Σερρών

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα και στις...

Πυρκαγιά σε κορυφογραμμή στο Παγγαίο μεταξύ Πρώτης και Ροδολίβους

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που...

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 7η SEREXPO 2023

Με εντυπωσιακό τρόπο, παρουσία χιλιάδες κόσμου, έπεσε η αυλαία της SEREXPO 2023 , την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, και το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός πέρασε στην ιστορία. Μετά την, κατά γενική ομολογία, τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, που για...


Η Εκκλησία των Σερρών, αποβλέπουσα στον αγιασμό, στην πνευματική στερέωση και ενίσχυση του πιστού λαού και μάλιστα στις δύσκολες σημερινές ημέρες, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική, στο πλαίσιο και των λατρευτικών ακολουθιών που θα τελεσθούν με αφορμή τον πα­νη­γυρικό εορτα­σμό των Παμ­μεγίστων Ταξιαρχών, εφόρων και πολιούχων των Σερρών, υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξι­αρχών Σερρών τεμάχιο εκ της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την παλαίφατη ομώνυμη Ι. Μο­νή της νήσου Σάμου.

Η υποδοχή της Τιμ. Ζώνης της Θεομήτορος, την οποία εκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης, έμπροσθεν της πλατείας του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών.

Τό ιερώτατο θεομητορικό θησαύρισμα υποδέχθηκε σύσσωμος ο ιερός κλήρος της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής των Σερρών με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, οι αρχές του τόπου καθώς και μέγα πλήθος ευσεβών χριστιανών που προσήλθε για να προσκυνήσει και να λάβει την χάρη και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.

Ο Σεβ. Ποιμε­νάρχης των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή της Τιμ. Ζώνης, συγχορο­στάτησε μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου στη δοξο­λογία, που τελέσθηκε στον Ι. Μητροπολι­τικό Ναό.

Στην προσλαλιά του ο Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγος ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησία­σμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή μας και ευχα­ρί­στησε εγκαρδίως τον Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, της με­τα­φοράς στην πόλη των Σερρών, αποτμήματος εκ της ιεράς και χαριτοβρύτου Ζώνης της Θεοτόκου.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, η παρουσία της Αγίας Ζώνης της Υπερευλογημένης Θεοτόκου, είναι πρόξενος μεγάλης ευλογίας, δυνάμεως και επιστηριγμού για τον πιστό λαό του Θεού. Μέσα από τα θαυμάσια της Τιμίας Ζώνης ανιχνεύουμε και ψηλαφούμε τα μεγαλεία και τα ένδοξα του Θεού, ο οποίος εθαυμάστωσεν τους αγίους Του, μάλιστα δε όλως εξαιρέτως την ευλογημένη και αειπάρθενο Μητέρα Του.

Είναι αποστολοπαράδοτος παράδοση της Εκκλησίας μας η τιμή των ιερών λειψάνων. Από την Κυρία Θεοτόκο, τόνισε, η οποία ως θυγατέρα Αδάμ επλήρωσε το κοινόν του ανθρωπίνου βίου χρέος και εκοιμήθη αλλ΄ως μητέρα της ζωής αφού την ανέστησε ο Υιός της την μετέστησε στους ουρανούς, το μόνο έμεσσο λείψανο που έχομεν εκ των ιερών ενδυμάτων Της, είναι η Τιμία Ζώνη, ένα μέρος της οποίας φυλάσσεται στην Σάμο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: "Η Τιμία Ζώνη αποτελεί μία νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία προσέρχονται κατά χιλιάδες οι πιστοί άνθρωποι για να λάβουν την απάντηση κατά το μέτρο της πίστεώς τους. Είναι αλήθεια και πίστη της αγίας Εκκλησίας μας, ότι οι θεούμενοι άνθρωποι, δηλαδή οι άγιοι, είναι και δεκτικοί της θείας χάριτος αλλά και παρεκτικοί αυτής, σε όλη την κτίση, δια τούτο και με την δύναμη του Χριστού θαυματουργούν. Οι άγιοι και εξαιρέτως η υπεραγία Θεοτόκος ως τίμια σκεύη του Παναγίου Πνεύματος, αλλά και τα ιερά σύμβολά τους, θαυματουργούν.

Τα ιερά λείψανα και τα χαριτοφόρα κειμήλια της πίστεώς μας δεν ενεργούν στην ζωήν μας κατά τρόπον αυτόματο ή μαγικό αλλά προϋποθέτουν την θερμή καί αταλάντευτη πίστη που λειτουργεί ως όρος ελευθερίας και αγάπης του ανθρώπου προς τον Θεόν. Αυτή η πίστη, όπως την βλέπουμε στα θαύματα του Κυρίου μας και των Αγίων Του ξεκλειδώνει το θαύμα και δίχως αυτήν τα ιερά σύμβολα και κειμήλια παραμένουν χαριτοφόρα μεν, ανενεργά δε, καί τούτο αποκλειστικώς καί μόνον εξ αιτίας της αδυναμίας του ανθρώπου να ζήσει εμπειρικά και να δεί δια της πίστεως τα μεγαλεία του Θεού''.

Στην αντιφώνηση του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ανταπέδωσε τις ευχαριστίες για την λαμπρή υποδοχή της Τιμ. Ζώνης. Επεσήμανε ότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι το κατ' εξοχήν πρότυπο ελευθερίας, χαράς και αναστάσεως, καθώς η ίδια χαριτώθηκε να μην γνωρίσει φθορά και θάνατο αλλά ως φωτεινό παράδειγμα πρόθυμης υπακοής στο θέλημα του Θεού, θυσιαστικής διακονίας και ταπεινόφρονης σιωπής χαρίζει στον άνθρωπο της σύγχρονης τυραννικής εποχής το βίωμα της αληθούς και υγιούς ελευθερίας.

Τόνισε πως η ελευθερία στην οποία νομίζουμε ότι μας οδηγούν οι δρόμοι μακριά από τον Θεό είναι αντικατοπτρισμός της αληθινής ελευθερίας και χαράς που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος μόνο κοντά στον Θεό δια της Θεοτόκου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβ. Σάμου προσέφερε μία ιερά εικόνα της Αγίας Σκέπης στον Σεβ. Σερρών και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών ως ανάμνηση της επισκέψεως και υποδοχής της Τιμίας Ζώνης στην πόλη των Σερρών. Ακολούθως, τελέσθηκε δισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου και συμπροσευχομένου του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Να σημειωθεί πως η Τιμ. Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου θα παραμείνει για προσκύνηση στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό των Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών έως την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες προς αγιασμό των πιστών.

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τελέστηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την 107η επέτειο της ενσωματώσεώς της Σάμου στον κορμό της Ελλάδος, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης.

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 431 επισκέπτες