Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία του Νομού Σερρών

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα και στις...

Πυρκαγιά σε κορυφογραμμή στο Παγγαίο μεταξύ Πρώτης και Ροδολίβους

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που...

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 7η SEREXPO 2023

Με εντυπωσιακό τρόπο, παρουσία χιλιάδες κόσμου, έπεσε η αυλαία της SEREXPO 2023 , την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, και το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός πέρασε στην ιστορία. Μετά την, κατά γενική ομολογία, τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, που για...


Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης ακολουθώντας μία παράδοση πολλών χρόνων, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός για τους ενορίτες, πραγματοποίησε και φέτος τις εξορμήσεις αγάπης και προσφοράς προς τους φυλακισμένους, κάνοντας πράξη τα λόγια της ευαγγελικής της περικοπής της Κυριακής των Απόκρεω, που αναφέρεται στους «ελαχίστους» αδελφούς μας.

Κάθε χρόνο την εβδομάδα της Τυρινής με τις ευλογίες του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, οι περισσότερες ενορίες των Σερρών επισκέπτονται κοντινές φυλακές όπως της Νιγρίτας, της Κομοτηνής , της Κασσάνδρας και των Διαβατών προσφέροντας από το υστέρημα των ενοριτών τους διάφορα είδη υγιεινής ρουχισμού, χρήματα, φάρμακα και άλλα.

Τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονται δίνονται στο φιλόπτωχο ταμείο της φυλακής και με αυτά συνήθως αποφυλακίζονται άποροι κρατούμενοι, οι οποίοι παραμένουν στην φυλακή για μικροποσά της τάξης των 300 ή 400 ευρώ.

Όπως ομολογούν κάθε φορά οι Διευθυντές των φυλακών η προσφορά της εκκλησίας είναι πολύ μεγάλη και εξαιρετικά βοηθητική στο έργο τους..

Επίσης με τις εξορμήσεις αυτές υπάρχει πάντα διπλή πνευματική ωφέλεια για τους ενορίτες γιατί εκτός από τις φυλακές επισκέπτονται και διάφορα άλλα γειτονικά προσκυνήματα.

Από το 2011 που άρχισε να λειτουργεί η φυλακή της Νιγρίτας Σερρών η τοπική εκκλησία με τις πατρικές ευλογίες του Μητροπολίτη Σερρών κ.κ. Θεολόγου συνδράμει πρωτίστως στις ανάγκες του ανωτέρω σωφρονιστικού καταστήματος, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Αυτό το δύσκολο έργο το φέρνει εις πέρας ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας π. Γεώργιος Κελεμπέκης, υπεύθυνος του λειτουργικού και ποιμαντικού έργου των φυλακών, όπου μαζί με άλλους ιερείς φροντίζουν καθ όλη την διάρκεια του χρόνου για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των φυλακισμένων, καθώς και για την λειτουργία του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Ελευθερίου και Λογγίνου, που βρίσκεται σ αυτό τον χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξορμήσεις αγάπης προς τους φυλακισμένους ξεκίνησαν πριν από 41 χρόνια από τον «άγγελο ή άγιο των φυλακισμένων» όπως πολλοί τον αποκαλούν, τον αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Ραπτόπουλο.

Τα πρώτα χρόνια ήταν τόσο μεγάλη η συμμετοχή του φιλόχριστου λαού, ώστε την πρώτη χρονιά μαζί με τον π. Γερβάσιο μετέβησαν στις γειτονικές φυλακές 15 λεωφορεία και μετά από λίγα χρόνια φτάσανε τα 80!

Στην συνέχεια, όταν ο π. Γερβάσιος έφυγε από την Μητρόπολη Σερρών, η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εκ νέου από την ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σερρών (Παναγίτσα) το 1990 και από τότε καθιερώθηκε πλέον σαν θεσμός, να γίνεται κάθε χρόνο, από όλες σχεδόν τις ενορίες των Σερρών, οι οποίες την εβδομάδα της Τυρινής εξορμούν προς τις γειτονικές φυλακές για να ανακουφίσουν όσο είναι δυνατόν τις ανάγκες των απόρων φυλακισμένων.

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τις ενορίες Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγίου Δημητρίου, καθώς και από το Παρεκκλησίο Αγίου Ελευθερίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νιγρίτας.

Πηγή: romfea.gr | Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 216 επισκέπτες