Σε κλοιό πίεσης παραμένει το Νοσοκομείο Σερρών

Σε κλοιό πίεσης παραμένει και σήμερα το...

Με πρόεδρο τον Π. Καρίπογλου το νέο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

Με την επανεκλογή του Παναγιώτη Καρίπογλου, του...

Πέρασε κατά πλειοψηφία το θέμα των LED από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών

Αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου η έναρξη της διαδικασίας αντικατάστασης του οδοφωτισμού με φωτιστικά LED για το σύνολο του Δήμου μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης(ΣΕΑ - ΣΔΙΤ).

serreslife

Αποθαρρυντικά φαίνεται πως κυλάει ο χρόνος για τους τευτλοπαραγωγούς, σε σχέση με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση διερευνά κάθε δυνατότητα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Ωστόσο, οι παραγωγοί ανησυχούν έντονα, και με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον καλούν να δώσει «εντολή για επαναλειτουργία των εργοστασίων της βιομηχανίας».

Επιστολή των τευτλοπαραγωγών στον Αλ. Τσίπρα

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση διερευνά κάθε δυνατότητα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 1ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε κάθε δυνατότητα να βρούμε λύση για την ΕΒΖ. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω τώρα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη βιομηχανία και να βρούμε μια βιώσιμη λύση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα διατηρήσει ανοιχτή τη Βιομηχανία Ζάχαρης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας.

Παραγωγοί: «Έρμαιο τραπεζιτών»

Στο μεταξύ, σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι 2500 τευτλοπαραγωγοί της ΕΒΖ ζητούν την εξόφλησή τους για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά και να δώσει «εντολή για επαναλειτουργία των εργοστασίων της βιομηχανίας».
Tευτλοπαραγωγοί των Σερρών, της Ορεστιάδας, της Κ. Μακεδονίας και της Λάρισας, στην επιστολή τους αναφέρονται στη διυπουργική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και τονίζουν πως δεν γίνεται «η μεγαλύτερη καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία της χώρας να γίνεται έρμαιο των τραπεζιτών και των μεγαλοεισαγωγέων».
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, οι τευτλοπαραγωγοί τονίζουν πως «η εταιρεία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, γιατί εδώ και πέντε μήνες ουδείς από τους εμπλεκόμενους φορείς (πιστώτρια τράπεζα, υπουργεία, διοίκηση), φαίνεται ικανός να δώσει λύση. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει ένα εθνικό προϊόν μετά από 57 ολόκληρα χρόνια».

«Οι οφειλές στο απροχώρητο»

Όπως επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο οι τευτλοπαραγωγοί, το 70% των χρημάτων τους για την περσινή παραγωγή δεν τους έχει ακόμη καταβληθεί.
Ο τευτλοπαραγωγός από την Ημαθία  κ. Παύλος Μπογιαννίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν τα χρήματά τους και σκέφτονται να «δεσμεύσουν» ποσότητες ζάχαρης από τις αποθήκες στο Πλατύ».
Από την πλευρά του ο κ. Κλωνάρης Λιούτας από τις Σέρρες προσθέτει τα εξής: «οι οφειλές προς τους αγρότες έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Η διοίκηση δεν μπορεί να παράσχει διαβεβαιώσεις στους παραγωγούς. Μας μιλάνε για συνδεδεμένη στα τεύτλα 120-130 ευρώ αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί ο τιμοκατάλογος από την ΕΒΖ. Αυτή την εποχή έχουμε βροχές και δεν είναι εύκολο να κάνουμε φυτεύσεις. Φοβάμαι ότι έχει χαθεί η καλλιεργητική περίοδος».

Τζελέπης: «Λύση έστω και στο …και πέντε»

Για διάλυση η παραγωγικής βάσης της χώρας από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).
«Με τις εσφαλμένες, πολιτικές της επιλογές και πρακτικές αφήνει μεγάλη πίκρα στους αγρότες-τευτλοπαραγωγούς με το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως. Η πρόδηλη ανευθυνότητα, η επιπολαιότητα, οι συνεχόμενες αλλαγές στο ΔΣ της Βιομηχανίας (5 ΔΣ σε τρία χρόνια) από την Κυβέρνηση αυτή, υποθήκευσαν τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών και το μέλλον της ίδιας της Βιομηχανίας, βάζοντας σήμερα «ταφόπλακα» στην ΕΒΖ», επισημαίνει ο κ. Τζελέπης και προσθέτει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση έστω και στο «και πέντε».

Δείτε τα βίντεο από το TV Επιλογές:


Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 191 επισκέπτες