Σε κλοιό πίεσης παραμένει το Νοσοκομείο Σερρών

Σε κλοιό πίεσης παραμένει και σήμερα το...

Με πρόεδρο τον Π. Καρίπογλου το νέο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

Με την επανεκλογή του Παναγιώτη Καρίπογλου, του...

Πέρασε κατά πλειοψηφία το θέμα των LED από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών

Αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου η έναρξη της διαδικασίας αντικατάστασης του οδοφωτισμού με φωτιστικά LED για το σύνολο του Δήμου μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης(ΣΕΑ - ΣΔΙΤ).

serreslife

Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Agrotica. Δεκάδες τρακτέρ μπήκαν από το πρωί στην πόλη, ενώ το μεσημέρι έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης. Από τις Σέρρες συμμετείχαν αγρότες που έχουν ενταχθεί στην Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδος.

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο

Τον κόμβο στην πλατεία της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, έκλεισαν την Πέμπτη το μεσημέρι, συμβολικά, με περίπου τριάντα τρακτέρ, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αγρότες – μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδος».
Σε δηλώσεις τους, υπογράμμισαν ότι το κύριο ζητούμενο τους είναι να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να παράγουν, επιβιώνοντας από τη δραστηριότητα τους και «προς όφελος και της εθνικής οικονομίας».
Στα τρακτέρ τους οι αγρότες είχαν αναρτημένες ελληνικές σημαίες, ενώ από την εξέδρα της συγκέντρωσης ακούγονταν τραγούδια για την αγροτιά και κατά την έλευση των τρακτέρ στο σημείο ακούστηκαν και τραγούδια για τη Μακεδονία.
«Σήμερα, από την καρδιά της Μακεδονίας δίνουμε ένα βροντερό παρόν να ακουστεί από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Τα αιτήματα μας τα ξέρουν εδώ και δύο χρόνια, τα αποτελέσματα και αυτά τα ξέρουν. Να ξέρουν όμως, ότι πίσω δεν κάνουμε. Θα γεμίσει η εθνική και θα μας δουν όλους πάνω στο δρόμο να οδεύουμε προς την πρωτεύουσα» δήλωσε το μέλος της επιτροπής αγώνα, από τη Λάρισα, Γιώργος Μαχάς.
Σε ερώτηση, για αιχμές που ακούστηκαν εναντίον τους από άλλους συναδέλφους τους, το μέλος της επιτροπής, από  τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας απάντησε : «Δε θα μπούμε σε αντιπαράθεση με κανένα συνάδελφο, όλοι είμαστε έξω και αγωνιζόμαστε».

Οι Σερραίοι

«Κάλεσμα συμπαράταξης όλων των παραγωγικών δυνάμεων να έρθουν σε ένα κοινό αγώνα», επειδή «το ζήτημα το αγροτικό και του πρωτογενή τομέα είναι εθνικό ζήτημα» απηύθυνε το μέλος της επιτροπής αγώνα, από τις Σέρρες, Γιάννης Παναγής.
Δεκάδες λεωφορεία με Σερραίους αγρότες είχαν αναχωρήσει το πρωί από περιοχές των Σερρών (Ν.Σκοπός, Αλιστράτη, Προβατάς, Μαυροθάλασσα, Άνω Καμήλα κ.α.) με κατεύθυνση το αγροτικό συλλαλητήριο της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica.

Ο υπουργός

«Τα αιτήματα που διατυπώνονται τα γνωρίζουμε και όπου μπορούμε από τη δική μας πλευρά κάνουμε παρέμβαση, να διορθώσουμε μικροζητήματα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο κ. Αποστόλου εξήγησε πως υπάρχουν «περιθώρια συνεννόησης σε μία κοινή λογική, που λέει ότι η χώρα έχει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και βγαίνει αυτήν την ώρα από το τούνελ της κρίσης», σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται από μέρος των αγροτών το φορολογικό και το ασφαλιστικό ζήτημα, ενώ δεν είχαν επιβάρυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυε η διαφορετική φορολογική νομοθεσία. «Άρα», επισήμανε ο υπουργός, «σε μια κρίσιμη στιγμή που φαίνεται ότι βγαίνει η χώρα από την κρίση, είναι σημαντική και η συμβολή του αγροτικού χώρου και θα πρέπει να δούνε τι θα κάνουμε ουσιαστικά μετά το 2018».
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, παρατήρησε ότι μέρος όσων πρωτοστατούν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση δεν ανταποκρίθηκε σε ραντεβού που είχε προγραμματιστεί την περασμένη Τετάρτη. «Θέλω να πω είναι ότι από πλευράς της πανελλαδικής ομάδας που επηρεάζει αυτή την ώρα τις κινητοποιήσεις έχουμε κλείσει μια συνάντηση τη Δευτέρα το πρωί στο ΥΠΑΑΤ, για να συζητήσουμε αυτά που αναδεικνύουν ως αιτήματα» διευκρίνισε.

Η έκθεση

Μεγάλη ήταν την Πέμπτη η προσέλευση επισκεπτών στην 27η διεθνή έκθεση Agrotica. Το ενδιαφέρον του αγροτικού κλάδου για την Agrotica, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, είναι από την πρώτη στιγμή έντονο. 
Η φετινή Agrotica είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών και σημειώνει νέα ρεκόρ τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Καλύπτει συνολικά πάνω από 39.000 τετραγωνικά στεγασμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, μέγεθος ενισχυμένο κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, ενώ οι εκθέτες ανέρχονται σε 1.950 από 45 χώρες (άμεσοι και έμμεσοι) έναντι 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014.
Η 27η Agrotica φιλοξενεί πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και περίπου 500 προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από 20 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται γκρουπ ξένων επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται μαζικά στην έκθεση, ενώ μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται από όλη την Ελλάδα.
Στη φετινή διοργάνωση καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και όλοι οι οίκοι που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ). Επίσης συμμετέχει πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης.
Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία», στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν Test Drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.
Η νότια πύλη του εκθεσιακού κέντρου έχει μεταφερθεί για τις ανάγκες της έκθεσης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», από όπου θα μπορούν να εισέρχονται οι επισκέπτες (αντί της πύλης Τόξο ΧΑΝΘ). Το ωράριο λειτουργίας της Agrotica είναι Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή 10:00-19:00 και Σάββατο 10:00-20:00. Η 27η Agrotica πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). 

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 297 επισκέπτες