Σέρρες: Κάηκε ολοσχερώς λεωφορείο από τη Βουλγαρία – Σώθηκαν οι επιβάτες

Στις φλόγες τυλίχθηκε το πρωί της Πέμπτης ένα...

Ομαλά η διεξαγωγή των εκλογών στην Π.Ε. Σερρών

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από τις επτά το πρωί η...

«Άδειασε» την Χρ. Παλάζη ο δήμαρχος Σερρών Αλ. Χρυσάφης: Πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα

Στο «μικροσκόπιο» των Εισαγγελικών αρχών έχουν «μπει» τα οικονομικά της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών.


Το Δάνειο του Πολάκη, ανοιξε τον «ασκό του Αιόλου».

Στο Νομό Σερρών η Φωτεινή Αραμπατζή πρωταθλήτρια στο δανεισμό.

Τον «ασκό του Αιόλου» για τις δανειοδοτήσεις που έχουν λάβει οι βουλευτές του Κοινοβουλίου φαίνεται πως άνοιξε η υπόθεση του δανείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη και των όσων ακολούθησαν με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνολική καταγραφή των δανείων όλων των βουλευτών, όπως αυτά αποτυπώνονται στις δηλώσεις Περουσιακής Κατάστασης που έχουν κατατεθεί στις κατά τόπους Εφορίες και οι οποίες φιλοξενούνται στο site της Βουλής.

Οι Σερραίοι βουλευτές πήραν δάνεια ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα μισά πήρε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή, χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια αν τα πήρε όσο ήταν σύζυγος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Μαγκριώτη.

Η Φωτεινή Αραμπατζή της Νέας Δημοκρατίας

Πρωταθλήτρια στο δανεισμό

Τα ποσά προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις ιλίγγους, αλλά και ερωτηματικά, αφού αρκετές δανειοδοτήσεις έγιναν εν καιρώ κρίσης (από το 2010 και μετά), όταν δηλαδή οι τράπεζες έδιναν χρήματα στον κόσμο με το… σταγονόμετρο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες έτους 2016 (χρήση 2015) των βουλευτών, προκύπτει ότι 138 βουλευτές (από τους 300 συνολικά) έχουν πάρει κάποιο δάνειο (στεγαστικό, επισκευαστικό, προσωπικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό, απόκτησης ΙΧ ή μηχανής, υπερανάληψη) για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Μανώλη Καλουδά και Αποστόλη Κρέτση, οι 138 βουλευτές (66 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 38 από τη Νέα Δημοκρατία, 14 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 2 από τη Χρυσή Αυγή, 6 από το ΚΚΕ, 2 από την Ένωση Κεντρώων και 10 Ανεξάρτητοι) έχουν πάρει συνολικά 25,18 εκατ. ευρώ, ενώ οφείλουν στα τραπεζικά ιδρύματα 20,61 εκατ. ευρώ.

Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται φυσικά τα δάνεια των συζύγων τους και οι οφειλές για ασφαλιστικές εισφορές ή χρέη προς το Δημόσιο.

Πώς όμως διανέμονται τα ποσά αυτά στις κοινοβουλευτικές ομάδες;

Οι 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οφείλουν συνολικά στις τράπεζες περισσότερα απ’ ότι οι 66 αντίστοιχοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «γαλάζιες» οφειλές φτάνουν τα 7,82 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό οφειλόμενο ποσό των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος είναι 7,18 εκατ. ευρώ.

Τι χρωστούν τα υπόλοιπα κόμματα και οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές.

Το ποσό των 2,02 εκατ. ευρώ οφείλουν στις τράπεζες 14 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σχεδόν 110 χιλιάδες ευρώ είναι το οφειλόμενο ποσό των δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής,

σχεδόν 336 χιλιάδες ευρώ είναι οι οφειλές των έξι βουλευτών του ΚΚΕ,

219 χιλιάδες ευρώ των δύο βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων,

ενώ 2,91 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των 10 ανεξάρτητων βουλευτών.

Οι αρχηγοί των κομμάτων Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει πάρει κάποιο δάνειο, όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά πήρε το 2014 δάνειο από την FCA BANK G.M.B.H. ύψους 10,392.39 ευρώ (οφείλει 8,997 ευρώ).

Δάνειο δεν έχει πάρει ούτε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ούτε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο Βασίλης Λεβέντης πήρε το 2010 δάνειο από την EUROBANK ύψους 200.000 ευρώ (οφείλει 157,591.21 ευρώ).

Οι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης δεν λογίζονται ως αρχηγοί κομμάτων, αφού δεν υφίσταται πλέον ΚΟ των ΑΝΕΛ και ΚΟ του Ποταμιού, ωστόσο μπήκαν στη σχετική λίστα.

Ο πρώην πλέον κυβερνητικός εταίρος έχει πάρει πέντε δάνεια από το ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ και την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – από το 1996 μέχρι το 2012 – ύψους 734,642.35 ευρώ (οφείλει 373,803.93 ευρώ). Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει πάρει κάποιο δάνειο.

Τι χρωστάνε οι Σερραίοι βουλευτές

Οι Σερραίοι βουλευτές πήραν δάνεια ύψους 700 χιλιάδων, εκ των οποίων πάνω από τα μισά πήρε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή, χωρίς να γνωρίζουμε αν τα πήρε βέβαια όσο ήταν σύζυγος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη

Αναλυτικά η κ. Αραμπατζή πήρε ένα δάνειο 431 χιλιάδων Ευρώ και χρωστά ακόμη 313 χιλιάδες ευρώ,

η κ.Σταμπουλή πήρε ένα δάνειο 105 χιλιάδων Ευρώ και χρωστά ακόμη 69 χιλιάδες ευρώ,

o κ.Τζελέπης πήρε ένα δάνειο 155 χιλιάδων Ευρώ και χρωστά ακόμη 132 χιλιάδες ευρώ,

η κ.Κόλλια πήρε ένα δάνειο 12 χιλιάδων Ευρώ το οποίο και έχει εξοφλήσει,

ενώ τόσο ο κ. Καραμανλής δεν πήρε δάνειο, όπως και ο κ. Μεγαλομύστακας

Δάνειο έχει πάρει βέβαια και ο κ.Μπόλαρης, ποσού 130 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων έχουν ξεπληρωθεί τα μισά, χωρίς να ξέρουμε βέβαια αν το πήρε όταν ήταν βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις των βουλευτών Πόθεν Έσχες έτους 2016 (χρήση 2015)

Εννοείται πως από τότε μέχρι σήμερα τα παραπάνω ποσά ενδέχεται να έχουν αλλάξει, αφού οι βουλευτές μπορεί να έχουν αποπληρώσει μεγάλο μέρος των οφειλομένων τους – ή και ολόκληρο το ποσό ακόμα – ή μπορεί βέβαια να έχουν πάρει κι άλλα δάνεια.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...