Αγριογούρουνα ρημάζουν τις καλλιέργειες στον δήμο Σιντικής

Η Κερκίνη έχει πάρα πολλές φυσικές ομορφιές αλλά έχει και...

Σέρρες - ΑΣΠΑΙΤΕ: Τα προγράμματα που θα λειτουργήσουν

Η ΑΣΠΑΙΤΕ ανακοινώνει, για το ακαδ. έτος...

ΓΣΕΒΕΕ: Υπερχρεωμένες οι επιχειρήσεις εστίασης - Αυξήθηκε το κόστος λειτουργίας τους

Μετά τα lockdown και ευρύτερα το πλήγμα από την πανδημία, έχει έρθει η ενεργειακή κρίση να εντείνει την πίεση στον κλάδο της εστίασης. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων εστίασης βρίσκεται σε κατάσταση υπερχρέωσης. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές σε τουλάχιστον...


Σύμβαση με τίτλο «Επεμβάσεις καθαρισμού χειμάρρων Ευκαρπίας και Εζόβης σε επιλεγμένα κρίσιμα τμήματά τους», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στο Διοικητήριο, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και του εκπροσώπου της αναδόχου εργολαβικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την σύμβαση του έργου, προβλέπεται να γίνουν εργασίες καθαρισμού των τεχνικών (γέφυρες, κιβώτια κ.α.) από εμπόδια (κορμούς δέντρων κ.α) απομάκρυνσης φερτών υλικών και εκβάθυνσης των ποταμών και των ρεμάτων που παρουσιάζουν έντονο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Επιπρόσθετα, οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αναχωμάτων από παράνομες αμμοληψίες ή έντονη διάβρωση, μεγάλη απώλεια υλικού και κίνδυνο κατάρρευσής τους σε μεγάλες πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, στους χείμαρρους Ευκαρπίας και Εζόβης θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης της υδραυλικής διατομής συνολικού μήκους 6.570 μ., θα εκριζωθούν 200 περίπου δένδρα με περίμετρο μεγαλύτερη από 1,5μ και θα αποκατασταθεί το ανάχωμα μήκους 1.300μ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει επιτυχώς την υλοποίηση διαφόρων μέτρων που αφορούν στην ενίσχυση των

αντιπλημμυρικών υποδομών στον ποταμό Στρυμόνα, στην Λίμνη Κερκίνη και τοπικούς χείμαρρους σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών .

Ένα από τα μέτρα που ολοκληρώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες αφορά στην «Αξιολόγηση της απόδοσης και της διαλειτουργικότητας των μέτρων παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Στρυμόνα» το οποίο επί της ουσίας είναι ένα Μaster Plan που συν-αξιολογεί μεταξύ άλλων την διαλειτουργικότητα των υφιστάμενων έργων και εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας, των έργων αντιπλημμυρικής εργασίας προς ένταξη και των μέτρων που προτείνονται από το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Το αποτέλεσμα του έργου αποτελεί ένα διαχειριστικό εργαλείο για αντιπλημμυρική προστασία. Δηλαδή είναι ένας οδικός χάρτης για νέα τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη διαχείριση του οικοσυστήματος, την περιφερειακή οικονομία και την κοινωνική προστασία.

Αξιοποιώντας τα τελευταία χρόνια και τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για πρώτη φορά, η αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού Σερρών μπαίνει σε προτεραιότητα, με ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων προστασίας αλλά και αποκατάστασης υποδομών από τις φυσικές καταστροφές.

Διαβάστε επίσης: