Αναβίωσε το έθιμο της πυροβασίας - Τα “Αναστενάρια” στην Αγία Ελένη Σερρών

Ένα ιδιότυπο και παμπάλαιο λατρευτικό έθιμο, που...

Δρομολογείται εγκατάσταση οικίσκου στον Προμαχώνα για την πάταξη του παραεμπορίου

Tην εγκατάσταση οικίσκου στον τελωνιακό σταθμό...

Εντυπωσιακά εγκαίνια για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Με μία λαμπρή και συγκινητική τελετή εγκαινιάστηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» στις Σέρρες από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, της Γενικής Γραμματέως...


Τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Τζανακάρη πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Διοικητήριο Σερρών, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών φιλοξενεί την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια ιστορίας, επιστολικά δελτάρια εποχής (καρτ ποστάλ), τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, λιθογραφίες, λαϊκά περιοδικά, χάρτες και χαρακτικά από το αρχείο του Σερραίου ιστορικού-συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η έκθεση έχει συμπέσει με μία επέτειο την 28η Οκτωβρίου, μια δεύτερη εθνεγερσία των Ελλήνων αυτή τη φορά κατά του φασισμού. Το 1821 ήταν ένας ξεσηκωμός και μια εθνεγερσία κατά της τούρκικης τυραννίας. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ελληνικός λαός ήταν ο νικητής κι αυτό εμένα με χαροποιεί ιδιαίτερα» ,είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Βασίλης Τζανακάρης που όπως υπογράμμισε αφιέρωσε την έκθεση στη μνήμη του ήρωα Εμμανουήλ Παπά συμπληρώνοντας: «Παρ’ όλο ότι δεν έχουμε απεικόνιση του για το πώς ήταν ούτε σε πίνακα ζωγραφικής, ούτε σε λιθογραφία δεν παύει να ζει μέσα μας, να υπάρχει γύρω μας και να είναι κυρίαρχη η μορφή του σε αυτήν την πόλη. Ο Εμμανουήλ Παπάς υπήρξε ένα κορυφαίο στέλεχος του 1821 και για να πω την αλήθεια ήταν ο μόνος που είχε να χάσει πολλά κι έχασε πολλά, έχασε τα πάντα, τη ζωή του, την οικογένεια του, την αμύθητη περιουσία του».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τέλους Δεκεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν άμεσα. Ειδικά για τα σχολεία και τους μαθητές θα υπάρξει πρόγραμμα ξενάγησης.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 358 επισκέπτες