Κατάληψη των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΣ- Ζητούν απόσυρση Νομοσχεδίου

Σε κατάληψη του κτηρίου της Δημοτικής...

Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία Σωματείων και φορέων στις Σέρρες

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των Σερραίων στη...

Ιστορίες για αρκούδες

Επιτέλους στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών έγινε – με χαρακτηριστική  καθυστέρηση – η ενημέρωση για τον απολογισμό της Πολιτείας των Ευχών του 2021! Για την ακρίβεια βέβαια δεν ήταν ενημέρωση, αλλά μια πρόχειρη ανάγνωση κωδικών και κατανομής ποσών των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί και δημοσιοποιηθεί.


Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία, έζησαν χιλιάδες θεατές που την Κυριακή 12/5/2019 βρέθηκαν στο θρυλικό Ρούπελ στις Σέρρες και παρακολούθησαν την αναβίωση της «Μάχης των Οχυρών» κατά τον Β΄ Π.Π. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ. οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 8.000, καθιστώντας το φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π. «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του είδους στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της “Μάχης των Οχυρών” (6-10/4/1941) οι άνδρες του απόρθητου Ρούπελ επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία, κερδίζοντας το σεβασμό των Συμμάχων και την αναγνώριση του εχθρού που τους απέδωσε τιμές. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απάντηση του διοικητή του συγκροτήματος Ανχη Γεώργιου Δουράτσου στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση -“Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται”- έγραψε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας. Ομάδες αναβιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία) συμμετείχαν σ’ ένα μοναδικό υπερθέαμα με στολές και οπλισμό εποχής, εφέ πυρών, εκρήξεων, καθώς και προσομοιώσεις αεροπορικών επιδρομών προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις στους χιλιάδες θεατές.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο δήμος Σιντικής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» και η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση. «Και φέτος βιώσαμε την επιτυχία ενός οράματος. Η αναπαράσταση της «Μάχης του Ρούπελ» θέλουμε να γίνει θεσμός. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη του μεγαλείου της ψυχής των Ελλήνων. Επιδιώκουμε την ακριβή ιστορική αποτύπωση και αναπαράσταση των γεγονότων» δήλωσε ο δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης επισημαίνοντας πως η εκδήλωση εκτός από τη διατήρησή της ιστορικής μνήμης συμβάλλει και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της περιοχής. 

«Ως Περιφέρεια θα στηρίζουμε πάντα τους θεσμούς και τις εκδηλώσεις, οι οποίες αναδεικνύουν την ιστορική αλήθεια και τη μοναδικότητα του τόπου μας. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε τη μεγάλη θυσία στο Ρούπελ και ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ όσους έδωσαν τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη, κυρίαρχη και ισχυρή», τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

«Πιστεύουμε ότι το Φεστιβάλ γίνεται όλο και καλύτερο από χρονιά σε χρονιά με την ανταπόκριση των θεατών, επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, να ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες» ανέφερε σε συγχαρητήρια επιστολή προς τους διοργανωτές ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγλας.

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του διοικητή του Ρούπελ, αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου. Η διοργάνωση τίμησε τον ήρωα, με τιμητική πλακέτα στον ανιψιό του Ελπιδοφόρο Δουράτσο που παρακολούθησε την αναβίωση. Στην έναρξη της εκδήλωσης ο αλεξιπτωτιστής Αντώνης Λιβανός (Skydive Θεσσαλονίκη) έπεσε από αεροσκάφος της Αερολέσχης Σερρών, κρατώντας την ελληνική σημαία.

Διαβάστε επίσης:

  • 22η Γιορτή ρυζιού στον Προβατά Σερρών Με στόχο την προώθηση του ρυζιού, με την καλλιέργεια του οποίου ασχολούνται οι κάτοικοι της περιοχής του Προβατά Σερρών, διοργανώνεται η 22η Γιορτή Ρυζιού και α...
  • Άνοιξε τις πύλες της η SEREXPO 2022 Η SEREXPO 2022 επέστρεψε δυναμικά και άνοιξε την «αυλαία» της, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ» και θα διαρκέσει έ...

swa 23

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 409 επισκέπτες