Ανοιξε τις πύλες της η 19η Ανθοκομική Έκθεση Σερρών

Πλημμύρισε με χρώματα και αρώματα η Πλατεία...

Πανσερραϊκό συλλαλητήριο για την ενίσχυση του νοσοκομείου Σερρών

«Πανσερραϊκό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του...

Εαρινό πρωτάθλημα στίβου: Η καρδιά του Ελληνικού στίβου θα “χτυπά” στις Σέρρες

Περισσότεροι από 1.000 αθλητές θα πάρουν μέρος στο Εαρινό Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών-Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιουνίου στο Δημοτικό Στάδιο «Γεώργιος Τοπτσής» της πόλης των Σερρών.


Για 16η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους Σερρών, διοργανώνει με τη συνδρομή του δήμου Αμφίπολης, τη γιορτή κρασιού και αμπέλου «Κουρήτος». Φέτος η γιορτή μεταφέρεται μια βδομάδα νωρίτερα και γίνεται διήμερη. Έτσι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στις πλατείες «Αμβράζη» και «ΟΧΙ».

Το Λαογραφικό Μουσείο, οι κρασοπαραγωγοί, το κρασί που προσφέρεται άφθονο στους επισκέπτες, τα παραδοσιακά κεράσματα, τα λαϊκά δρώμενα, η κοσμοσυρροή και το λαϊκό γλέντι, είναι αυτά που συνθέτουν την ετήσια Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού, «Κουρήτος».
Οι διοργανωτές μας προσκαλούν και φέτος, να δοκιμάσουμε κατ’ αρχήν, τσάι Παγγαίου και ντόπιο κρασί. Να γευτούμε, τη δεύτερη μέρα, παραδοσιακά κεράσματα όπως την περίφημη μουσταλευριά και το γλυκό σταφύλι. Να προμηθευτούμε διάφορα τοπικά προϊόντα και να πάρουμε μέρος στο παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, μέχρι και το ξημέρωμα…

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019:
Ώρα 17:00: Τσάι Παγγαίου, στην πλατεία «Αμβράζη».
Ώρα 22:00: Πάρτι νεολαίας με τη νεανική μπάντα της Love Itoya στην πλατεία «ΟΧΙ». Μια βραδιά αφιερωμένη στην νεολαία της περιοχής. Να σημειωθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους, σε ειδικά διαμορφωμένα stand, θα κερνάει ντόπιο κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019:
1. Έκθεση κρασιών από επώνυμους οινοπαραγωγούς της χώρας μας.
2. Λαϊκά Δρώμενα του κρασιού και της παράδοσης (φέτος θεατρικό βασισμένο στο Νίκο Τσιφόρο), στην πλατεία «ΟΧΙ».
Να σημειωθεί ότι, προτού αρχίσουν τα Λαϊκά Δρώμενα, θα γίνει αναφορά στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων και στη συνέχεια Ποντιακό χορευτικό συγκρότημα θα χορέψει Ποντιακούς χορούς.
3. Λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, στην αίθουσα που παραχωρείται δωρεάν από την Μαίρη Χατζηαγγέλου – Ζωγράφου).
4. Έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
5. Παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα (μουσταλευριά, γλυκό σταφύλι κλπ).
6. Παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, στην πλατεία «Αμβράζη»

Όσον αφορά το όνομα των εκδηλώσεων «Κουρήτος», δόθηκε από το μεγάλο βαρέλι τον «Κουρήτο», ο οποίος προστατεύει το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου. Ο Διόνυσος, στην αρχαιότητα ήταν ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση και απελευθερώνει την ανθρώπινη ψυχή.

Διαβάστε επίσης: