serreslife

Το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά την συμφωνία Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) της 20ης Φλεβάρη 2015 νοιώθω σαν Σάτυρος. Ξέρετε εκείνα τα κατώτερα μυθικά όντα "δαίμονες" της ελληνικής μυθολογίας, τους οποίους απεικόνιζαν από τη μέση και πάνω σχεδόν ανθρωπόμορφους, φαλακρούς με μυτερά αυτιά και από την μέση και κάτω με πόδια και ουρά τράγου. Μετά δε και την 7μερή σύσκεψη των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης στις 19 Μάρτη 2015 η μεταβατική φάση της μετεξέλιξής μου σε Σάτυρο οριστικοποιήθηκε.  Και γιατί αυτό;

Γιατί από την μια συζητώντας με πολίτες, ψηφοφόρους και μη του ΣΥΡΙΖΑ, εισπράττω μια ικανοποίηση για την εθνικά υπερήφανη στάση του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάνη Βαρουφάκη και της ελληνικής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις τους με τους -θεός να τους κάνει- «εταίρους» μας (το αποτυπώνουν ξεκάθαρα όλες οι πρόσφατες μετρήσεις κοινής γνώμης, όσο αυτές μπορούν να θεωρούνται ακόμη αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες) και σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, αφού η κοινωνία επικροτεί τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, τότε όλα είναι, καλώς καμωμένα.

Ενδεικτικές είναι επίσης οι δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη περί ενός «έντιμου συμβιβασμού……δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα σωστά, δεν λέω ότι θα καταφέρουμε αμέσως να εφαρμόσουμε το 100% του προγράμματός μας… υπό την πίεση των δυσκολιών και των δεδομένων συσχετισμών στην Ευρώπη μπορεί να αναγκαστούμε κάποια πράγματα να τα κάνουμε πιο αργά».

Από την άλλη διαβάζω τις δηλώσεις, του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου και άλλων συντρόφων και νοιώθω να μεταμορφώνομαι στο μυθολογικό τέρας, με μορφή ανθρώπου και σώμα τράγου.

Νοιώθω Σάτυρος γιατί, μετά και τις δηλώσεις στο τέλος της 7μερούς σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίστηκε η άποψη που εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος την επομένη της συμφωνίας στις  20 Φλεβάρη 2015 ότι: «η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση … Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα  σ΄ αυτή την ψευδαίσθηση».

Σε αυτές τις δύο φράσεις συμπυκνώνεται η ιστορική ήττα και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα της Κυβέρνησης της Αριστεράς (και όχι της αριστερής Κυβέρνησης).
Και τούτο γιατί αποδέχτηκε πολύ συνοπτικά:
1ον την παράταση της μνημονιακού καθεστώτος
2ον την αναγνώριση της δανειακής σύμβασης και του συνόλου του χρέους
3ον την παράταση του καθεστώτος «εποπτείας», δηλαδή της τροϊκανής κηδεμονίας με άλλο όνομα και
4ον την προληπτική ακύρωση της δυνατότητας υλοποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παραπάνω άποψη (με μικρές διαφοροποιήσεις) συμφωνούν πολλοί ΣΥΡΙΖΑίοι και μη, διαφορετικής πολιτικής προέλευσης και εκπροσώπησης, οι οποίοι δημοσιοποίησαν έγκαιρα τις απόψεις τους, από την Αριστερή Πλατφόρμα και την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, Αλέξης Μητρόπουλος, τον Γιάννη Μηλιό, υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τoν Σπύρο Λαπατσιώρα, τον Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο, τον Στάθη Κουβελάκη, τον Θέμη Τζήμα  και άλλους. Την ίδια στιγμή όλοι οι παραπάνω και πολλοί περισσότεροι συμφωνούν ότι τίποτα δεν κρίθηκε ακόμη και υπάρχει χρόνος και τρόπος να διερευνηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη 2015, πέραν των στρατηγικών που διαπλέκονται και συμπυκνώνονται σε αυτήν.

Είναι κοινή διαπίστωση στους ΣΥΡΙΖΑίους, ότι η εγκατάλειψη του προεκλογικού προγράμματος από την Κυβέρνηση θα αποτελέσει την απαρχή για την αντίστροφη μέτρηση της εγκατάλειψης της κοινωνικής στήριξης προς την Κυβέρνηση, αναγκαίας συνθήκης ύπαρξης μιας αριστερής Κυβέρνησης.
Η εγκατάλειψη του προεκλογικού προγράμματος από την Κυβέρνηση, αποτελεί casus belli με την Κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση μαζί με την 4μηνη παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA), από τους Ευρωπαίους, πήρε και 4μηνη παράταση από τους ΣΥΡΙΖΑίους.
Κριτήριο για όλους μας αλλά κυρίως για την κοινωνία θα αποτελέσει η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως ανακοινώθηκε στην Θεσσαλονίκη και έτσι όπως αναγνώστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.
Οι πιο αυστηροί κριτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι! Γιατί δεν είναι ιδιοκτησία κανενός!
Κι αν ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ενδώσει στην κρυφή γοητεία της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης της διακυβέρνησης δηλαδή να γίνει ΠΑΣΟΚ, τότε θα τελειώσει. Θα τον τελειώσουν οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι!

Οι «εταίροι» μας ευελπιστούν πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι να μας οδηγήσουν σε ένα τρίτο μνημόνιο. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα όπλα που της διέθεσε η απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ρήξη δεν σημαίνει και Grexit. Ρήξη μπορεί να υπάρξει και μέσα στην Ευρωζώνη. H Lehman Brothers εξακολουθεί να παραμένει ο εφιάλτης  Αμερικανών και πολύ περισσότερο Ευρωπαίων Τραπεζιτών. Κι ας λένε ότι έχουν θωρακίσει την οικονομία τους από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας. Αυτό όμως πρέπει να γίνει πριν ξεμείνουμε από ρευστό. Δηλαδή ΤΩΡΑ

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και απολύτως κρίσιμες για την κοινωνία, το έθνος και φυσικά την Αριστερά. Η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης στηρίζεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ελάχιστο που απαιτείται, λοιπόν, είναι να ξεκινήσουμε μια ανοιχτή, δημοκρατική και ειλικρινή συζήτηση σε όλα τα κομματικά όργανα, από τις Οργανώσεις Μελών μέχρι και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρέπει άμεσα να δώσουμε καίριες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ώστε να διατηρήσουμε τη μεγάλη στήριξη και δυναμική που μας δίνει ο ελληνικός λαός. Οι απαντήσεις που θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας.

Θόδωρος Καστρινός συντονιστής της Ο.Μ. Σερρών
Κυριακή, 22 Μάρτη 2015

Διαβάστε επίσης:

  • Επιχείρηση Φαράγγι – Φυσική προίκα ! Εργασίες καθαρισμού στο Φαράγγι του Αγγίτη, τόσο από την πλευρά της Συμβολής όσο κι από εκείνη της Ν.Μπάφρας, πραγματοποίησε ο Δήμος Αμφίπολης, στο πλαίσιο της ...
  • Οι μάσκες έπεσαν . . . ! Όταν φορέσαμε τις μάσκες πριν από περίπου ένα χρόνο, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι του ενδυματολογικού μας συνόλου. Η μάσ...
  • 2021 με συνείδηση αλλά και με λίστα... Στις επόμενες γραμμές αναπτύσσω κάποιες σκέψεις, καθώς καιρό τώρα ήθελα να αναφερθώ, και προσωπικά αλλά και σε γενικότερο επίπεδο, σε ορισμένες καταστάσεις που ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 308 επισκέπτες