serreslife

Ο Χρήστος Ιωαννίδης διαιτητής ποδοσφαίρου από την περίοδο 1976-1977 είναι σήμερα γενικός γραμματέας του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Νομού Σερρών και παρατηρητής αγώνων Φούτ- Μπώλ Λίγκ. Eχει αγωνιστεί ως διαιτητής για πολλά χρόνια σε αγώνες Β’ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και διετέλεσε 13 χρόνια βοηθός Σούπερ Λίγκ. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΟΔΠΕ (Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Διαιτητών Ελλάδας) και είναι ο μοναδικός Σερραίος διαιτητής που έχει αγωνιστεί σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας( 1997) ως βοηθός( επόπτης) μαζί με τον Χριστόφορο Ζωγράφο και διαιτητή τον Γιώργο Ψυχομάνη. Έχοντας στη φαρέτρα του αυτή την αξιόλογη διαιτητική διαδρομή και με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Διαιτητών ποδοσφαίρου Σερρών παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Σ.Θ.». Αναφέρετε στον μακροβιότερο πρόεδρο στη ιστορία του συνδέσμου Χρυσάφη Γκυρίνη, τη δυναμική που αναπτύσσει ο σύνδεσμος διαιτητών,τις άοκνες προσπάθειες του Δ.Σ. να λαμβάνει έγκαιρα τα μηνύματα των καιρών, συμβαδίζοντας με την τεχνολογία, την αθλητική δυναμική προκειμένου να είναι πάντα στην πρωτοπορία των εξελίξεων.

Κύριε Ιωαννίδη ο συνάδελφος σας Χρυσάφης Γκυρίνης βρίσκεται στο τιμόνι της προεδρίας του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Σερρών από το 1997. Που αποδίδετε το γεγονός αυτό;

Ο Χρυσάφης Γκυρίνης είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών γιατί έχει μεγάλο μεράκι και μεγάλη διάθεση προσφοράς. Είναι αυτό που λέμε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Είχε όλες τις προδιαγραφές για να πετύχει και να προσφέρει τα μέγιστα στο σύνδεσμο μας. Είναι μορφωμένος καθότι εκπαιδευτικός. Διαθέτει το χρόνο του και αξιοποιεί στο μέγιστο τις γνώσεις και τις γνωριμίες του. Με προχειρότητες δουλειά δεν μπορεί να παραχθεί. Τίποτε δεν αναπτύσσεται και δεν παρουσιάσει δυναμική αν δεν καλλιεργείται συστηματικά, μεθοδικά και αθόρυβα. Και αυτό το πέτυχε ο συνάδελφος μας. Τα έχει δώσει όλα για τον σύνδεσμο και αυτό του πιστώνεται από όλα τα μέλη του συνδέσμου μας και όσους παρακολουθούν την δράση του συνδέσμου. Ειλικρινά αναρωτιέμαι ώρες , ώρες αν στο μέλλον υπάρξει άλλος συνάδελφος που να διαθέσει τόσο χρόνο για τον σύνδεσμο. Μακάρι να βρεθεί και γιατί ο σύνδεσμος μας έχει μία μεγάλη ιστορία και προσφορά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δίνουν αξία στους θεσμούς.

 Γιατί απαξιώθηκαν οι σύνδεσμοι διαιτητών τόσο πολύ τα τελευταία 20 χρόνια;

Όταν κάποιος φορέας χάνει τις αρμοδιότητες του και αυτές εκχωρούνται σε άλλους φορείς υπάρχει απαξίωση. Αυτό συνέβη και με τους συνδέσμους διαιτητών ποδοσφαίρου. Για αυτό απομακρύνθηκαν πολλοί άνθρωποι από τον χώρο. Ενώ έχουν τις γνώσεις θεώρησαν άσκοπο να δαπανούν τον χρόνο τους για κάτι που ελέγχεται από άλλους. Αν οι σύνδεσμοι πάρουν αρμοδιότητες οι άνθρωποι της διαιτησίας θα ασχοληθούν ξανά και έτσι η διαιτησία θα πάρει τα πάνω της. Φέτος στα εθνικά πρωταθλήματα η χρονιά δεν ήταν παρά πολύ καλή. Είχαμε απογοητευτικές διαιτησίες σε μερικά παιχνίδια. Προσωπικά περίμενα καλύτερη διαιτησία γιατί έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για την βελτίωση της διαιτησίας και θα έπρεπε να υπάρχει μία καλύτερη εικόνα.

Πόσους διαιτητές έχει ο σύνδεσμος στο ενεργητικό του;

Ο σύνδεσμος έχει 130 μέλη εν ενεργεία και μη. Πολλά μέλη μας έχουν πάρει μεταγραφή σε άλλους συνδέσμους γιατί ήταν φοιτητές στις Σέρρες και άλλοι αποχώρησαν. Στο παρελθόν ο σύνδεσμος είχε φθάσει να έχει 181 διαιτητές.

Πως συντηρείται τα γραφεία του συνδέσμου στην οδό θεσσαλονίκη και Κ. Καβάφη;

Στις γνώσεις , τη δουλειά και το μεράκι του Χρ. Γκυρίνη αποδίδει την μακρόχρονη και πετυχημένη παρουσία του στο τιμόνι του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Ν. Σερρών.

Τα γραφεία μας είναι ιδιόκτητα. Αγοράστηκε το οίκημα που στεγάζεται ο σύνδεσμος όταν ήμουν εν ενεργεία διαιτητής. Αγωνιζόμασταν και τις αμοιβές μας τις δίναμε στον σύνδεσμο. Όλα αυτά έγιναν στη δεκαετία του 1980. Την εποχή εκείνη ο σύνδεσμος είχε έσοδα γιατί αν θυμάστε διοργανώναμε χορούς με καλεσμένους μεγάλα ονόματα. Είχαν έρθει στο χορό , ο Χάρρυ Κλύν, η Βάνδη ο Βιολάρης, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Αγγελος Διονυσίου. Δαπανούνταν πολλά χρήματα για να έρθουν αυτοί οι καλλιτέχνες αλλά υπήρχαν και αρκετά έσοδα. Στα γραφεία μας πρόσφατα έγινε ανακαίνιση η οποία θα συνεχιστεί και φέτος. Θα εκσυχρονιστεί το αρχείο μας και ο σύνδεσμος θα αποκτήσει ιστοσελίδα. Όλη η παλαιά τεχνολογία θα αντικατασταθεί ώστε τα μέλη μας να εκπαιδεύονται σωστά, να πληροφορούνται ζωντανά τα πάντα από το υλικό που μας παραδίδεται από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο κύριε Ιωαννίδη;

Θέλω να αναφερθώ στον Γιάννη Φουντουκίδη που είναι χρόνια είναι ο άνθρωπος της γραμματειακής υποστήριξης και του λογιστηρίου του συνδέσμου μας. Όλα λειτουργούν άψογα. Μπορεί να γίνει έλεγχος ανά πάσα στιγμή. Όλα κινούνται με παραστατικά στοιχεία όπως αρμόζει σε έναν σύνδεσμο. Επίσης θέλω να σας αναφέρω ότι ένας από τους πρώτους στόχους του νέου Δ.Σ. του συνδέσμου είναι να προωθήσει διαιτητές και βοηθούς για την Σούπερ Λίγκ και τις άλλες κατηγορίες εκμεταλλευόμενη και την παρουσία του Σερραίου Γιώργου Αμυγδαλή στην ΚΕΔ( Κεντρική επιτροπή διαιτησίας).

Συνέντευξη του γεν. Γραμματέα Χρήστου Ιωαννίδη στο «Σ.Θ.

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: