serreslife

Αργά το βράδυ της Τετάρτης 25/5 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία ξεκινά η πληρωμή διοδίων στο σταθμό του Προμαχώνα, λίγο πριν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σύμφωνα με την απόφαση Σπίρτζη - Τσακαλώτου, οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν 2,40 ευρώ, οι οδηγοί δικύκλων 1,70 ευρώ, τα φορτηγά, λεωφορεία θα καταβάλλουν 6 ευρώ και τα μεγαλύτερα οχήματα 8,4 ευρώ.
Στην απόφαση αναφέρεται πως "ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Λαγκαδά-Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα, ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".
Η έναρξη του σταθμού διοδίων στον Προμαχώνα ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, όπως αναφέρει το euro2day. Εκκρεμεί, επίσης, η συμφωνία μεταξύ των Εγνατία Οδός ΑΕ και της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -3,33% για το δάνειο που είχε λάβει η πρώτη.
Σήμερα στην Εγνατία Οδό λειτουργούν επτά σταθμοί διοδίων, μαζί με τον σταθμό στα Μάλγαρα, ενώ υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προέβλεπε τη σταδιακή λειτουργία άλλων 11 σταθμών.
Προ εβδομάδων, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) είχε προχωρήσει στην προκήρυξη τριών διαγωνισμών για την πρόσληψη τριών συμβούλων (χρηματοοικονομικού, τεχνικού και νομικού) που θα συμβάλουν στον σχεδιασμό της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού καθώς και τριών κάθετων οδικών αξόνων (Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας και Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι).
Από τις προκηρύξεις προκύπτει πως στον οδικό άξονα των 680 χιλιομέτρων προβλέπεται η κατασκευή έξι πρόσθετων σταθμών διοδίων, ενώ πέντε νέοι σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν στους τρεις κάθετους άξονες που προαναφέρθηκαν. Οι νέοι σταθμοί διοδίων θα έπρεπε να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2016, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατία Οδός ΑΕ τον περασμένο Αύγουστο.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Πηγή: protothema.gr

serreslife

Διαβάστε επίσης: