serreslife

Σέρρες – καταδικαστέο : Βρέθηκε άνθρωπος που είπε το αμίμητο : «Τι γυρεύουν οι γέροι και οι μάνες με τα καρότσια στους πεζόδρομους των καφέ;»
Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ακόμη και σήμερα είναι μία έννοια «υπό αναζήτηση». Ο καθένας μας χτίζει τη δική του, μικρή δημοκρατία, που περιχαρακώνεται από το ατομικό συμφέρον και νομιμοποιείται με την αυθαιρεσία. Το είδαμε να συμβαίνει στην πόλη μας, όταν συνεργεία του Δήμου Σερρών πήγαν για έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους. Η ισοπέδωση των δικαιωμάτων και της άλλης πλευράς των πολιτών, που έχει μέσα πεζούς, μητέρες με καρότσια, ανάπηρους, γέροντες και εκδρομείς, ειπωμένη τόσο απλά, τόσο ρηχά, τόσο απαξιωτικά.

Η διέλευση μπροστά από τα μαγαζιά τους ορίζεται μόνο από το εμβαδόν του κέρδους τους. Οριοθετείται από το μέγεθος του τζίρου τους και όλοι πρέπει να υποταχτούν σε αυτό! Τι ζητούν τάχα, αργά το βράδυ οι γέροι στους πεζόδρομους; Και γιατί ο Δήμος δεν κάνει τα «στραβά μάτια» στις στραβοτιμονιές τους; Κι ακούσαμε και το άλλο που σπάζει τα κόκκαλα των εκλογικών διαδικασιών. «Άλλα μας έλεγε ο Δήμαρχος πριν από τις εκλογές».Ή «γιατί τον ψηφίσαμε, για να μας κυνηγάει;» Η τοπική κοινωνία πρέπει να συρρικνώσει τις ανάγκες της και να υποταχθεί στην καραμέλα των αφεντικών «Ζουν από μας οικογένειες με δάνεια . . .» ή «θα αναγκαστούμε να απολύσουμε κάποιους».
Ο Δήμαρχος είναι «καλός», όταν παραβλέπει το μπάχαλο των τραπεζοκαθισμάτων και κωφεύει στα παράπονα των πολιτών που δικαιούνται κι αυτοί μερίδιο στους πεζόδρομους. Ο τσαμπουκάς και η πρόταξη μεγαλόστομων απειλών λειτουργούν, θαρρώ, σε βάρος τους, αναζωπυρώνοντας της κόντρα πεζών-καταστηματαρχών που χρόνια υφέρπει στην πόλη μας.
Ο Νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μας για να είναι αρεστός και εφαρμόσιμος. Και η απειλή «δεν θα πληρώσουμε τον ΦΠΑ», τόσο εύκολα δίνει τη λύση. Όχι, κύριοι, αφεντικά και μαγαζάτορες, που θέλετε ολόκληρη την πίτα και γονατίζετε μπροστά στις εξελίξεις, τις άσχημες, της οικονομίας. Ο ΦΠΑ εισπράττεται από τον πελάτη, αυτός τον πληρώνει σε σας  και η υποχρέωση να τον αποδώσετε είναι επιτακτική. Μικρότερος ίσως, αλλά να τον αποδώσετε! Γιατί πρέπει να βάλετε απέναντί σας και τους απλούς πολίτες, που στην τελική ανάλυση είναι οι περισσότεροι αδικημένοι; Γιατί ξεχνάτε τούτο, τόσο γρήγορα; Ο Έλληνας μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σουβλακιών και ούζων αλλά ποτέ δεν θα πάψει να τα τρώει. Είναι η μικρή χαρά που κρατάει ακόμη για τον εαυτό του, μέσα στην τρικυμία των εισφορών , χαρατσιών, αυξήσεων και αναζητήσεων. Έχετε εμπιστοσύνη στους Σερραίους πολίτες και το «μεροκάματο»  θα βγει έστω και με λιγότερα τετραγωνικά στον πεζόδρομο ...
Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος   –   Δημοσ/φος  /  Φιλόλογος
Πηγή :  Εφημερίδα  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

serreslife

Διαβάστε επίσης: