serreslife

Στην Π.Ε. Σερρών βρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη. O κύριος Μπαλτάς βρέθηκε στις Σέρρες προκειμένου να παραστεί σε ημερίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών με θέμα: Αρχαιολογικά Ευρήματα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης και η πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση του για την ανάπτυξη της περιοχής. Το απόγευμα του Σαββάτου ο κύριος Μπαλτάς είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στον Τύμβο Καστά και να ξεναγηθεί από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη. 

Νωρίτερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Πολιτισμού σε ερώτηση της Κικής Μιχαηλίδου και της Τηλεόρασης ΕΠΙΛΟΓΕΣ τόνισε πως θα πρέπει να βγάλουμε όλους τους μανδύες που υπάρχουν πάνω από τα μνημεία αλλά και από το μνημείο της Αμφίπολης.  Όχι μόνο τον μανδύα της Νέας Δημοκρατίας αλλά όλους τους μανδύες και συνέχισε λέγοντας ότι αν αρχίσουμε και λέμε ότι αυτό είναι το μνημείο του ΣΥΡΙΖΑ "την πατήσαμε" είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση: "Το μνημείο της Αμφίπολης ή η Αρχαία Μεσσήνη ή το όποιο μνημείο δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε κανέναν" Πρέπει να βγάλουμε όλους τους μανδύες από πάνω από τα μνημεία όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, όλους τους μανδύες. Αν αρχίσουμε και λέμε ότι αυτό είναι μνημείο του ΣΥΡΙΖΑ "την πατήσαμε"

Παράλληλα χαρακτήρισε το μνημείο της Αμφίπολης μοναδικό και σημαντικό για την περιοχή και στόχος του Υπουργείου είναι η ανάδειξή του αλλά και η ανάδειξη της όλης περιοχής. Μάλιστα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σημείωσε ότι οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη έτυχαν μίας υπερπροβολής επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Ο κύριος Μπαλτάς επιπλέον είπε ότι θα γίνουν προσπάθειες για τη συστηματική διαδικασία προστασίας και συνάμα ανάδειξης του μνημείου μέσα από προγράμματα όπως από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2010 για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή αλλά και από το πρόγραμμα INTERREG. 

serreslife

Αρ. Μπαλτάς:"Μας ενδιαφέρει η Αμφίπολη"

"Είναι τελείως βέβαιο ότι μας ενδιαφέρει η Αμφίπολη, μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης , αποκατάστασης και προστασίας και να προχωρήσει όλη η δουλειά από εκεί και πέρα για την ολόκληρη ανάδειξη της περιοχής" αυτό τόνισε στην ΕΡΤ από την Αμφίπολη αμέσως μετά την ξενάγηση του στον Τύμβο Καστά ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς κατά την επίσκεψή του στην Π.Ε. Σερρών.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κύριος Μπαλτάς σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το μνημείο, εξαιρετικά τηρουμένων των αναλογιών συντηρημένο και η δουλειά που έχει γίνει από τους αρχαιολόγους, τους μηχανικούς και τις τοπικές αρχές είναι εντυπωσιακή επίσης. Μάλιστα χαρακτήρισε την Αμφίπολη θησαυρό λέγοντας τα εξής: "Πιστεύω ότι η ολοκλήρωση τόσο του μνημείου αυτού, όσο και ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου δίπλα θα είναι για την Αμφίπολη και για τις Σέρρες κατάχτηση ενός θησαυρού, ο οποίος μπορεί να γίνει εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη της περιοχής"

Από την πλευρά της η Αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη αναφερόμενη για την επίσκεψη του Υπουργού στον Τύμβο Καστά σημείωσε: Έχω να πω ότι είναι μεγάλη χαρά που ο Υπουργός Πολιτισμού είναι εδώ μαζί μας. Μας τιμά, τιμά την ανασκαφή μας τη δουλειά μας την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει όλο τον τελευταίο καιρό και εύχομαι να είναι στο πλευρό μας και όλα να γίνουν καλά να πάει καλά" Σε ερώτηση της ΕΡΤ όσον αφορά την φάση της ανασκαφής η κα Περιστέρη τόνισε πως η ανασκαφή έχει τελειώσει. Τώρα αυτό που προέχει είναι η προστασία, η συντήρηση, η στερέωση , η ανάδειξη και η προβολή του χώρου αυτού, αυτό είναι το βασικό πριν προχωρήσει οποιαδήποτε ανασκαφική έρευνα και συμπλήρωσε ότι αν δεν προχωρήσει το στάδιο αυτό της προστασίας πρώτα γι αυτά που βγάλαμε στο φως δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε συνέχιση της ανασκαφής. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας πάντα δηλαδή βγάζουμε κάτι στην επιφάνεια, το σώζουμε, το προβάλουμε γίνεται επισκέψιμο για τον κόσμο και μετά βέβαια προχωρούμε και στην συνέχιση της έρευνας.

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση από εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης των Σερρών και όχι μόνο που βρέθηκαν στην περιοχή για να καλύψουν την επίσκεψη του κυρίου Μπαλτά στον Τύμβο Καστά και δεν τους επετράπη η είσοδος παρά μόνο το συνεργείο της ΕΡΤ μπόρεσε να μπει στον αρχαιολογικό χώρο με τους δημοσιογράφους μόλις είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Υπουργού να αναφέρουν στον κύριο Μπαλτά αυτό που συνέβη ζητώντας του κάποια στιγμή να λυθεί αυτό το θέμα.

Πηγή: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Διαβάστε επίσης: